Kutnou Horu má většina lidí spojenou zejména s těžbou stříbra a s historickými památkami, díky kterým je zapsána také do seznamu Světového dědictví UNESCO. Milovníkům dobrého jídla a aut, zejména těch starších, se však při vyslovení jejího jména zpravidla vybaví ještě jedna věc: Mezinárodní závody historických automobilů  Veteran rallye Kutná Hora & Srpnové hodování.

.
Letošní šestý ročník se uskuteční 16. -17. srpna 2014. O tom, co se chystá na třetí srpnový víkend v Kutné Hoře, jsme si povídali s ředitelkou projektu Andreou Güttlerovou.

Minulý rok se mezinárodního závodu zúčastnilo devětatřicet posádek z pěti evropských zemí. Bude se tato účast opakovat i letos?
Startovní pole v počtu čtyřiceti automobilů zachováme. Naší prioritou není kvantita, ale kvalita. Historické automobily, které v závodu startují, musí být vyrobeny do roku 1936. To není jediné kritérium. O jejich účasti rozhoduje Národní technické muzeum, které hodnotí především autentičnost a původní vzhled.

Bude letošní závod obohacen o nějakou raritu?
Ze Slovenska se do závodu přihlásili s Holley motorovým kočárkem z roku 1895. Z mého pohledu je to rarita už tím, že dosud jezdí. V seznamu přihlášených jsou dávno zapomenuté značky automobilů, které převážně mladým lidem dnes už nic neříkají jako EMF 30 z roku 1912, Škoda Laurin & Klement Škoda 110 1927, Ford T Canada 1915. Věřím, že Národní technické muzeum vybere jen ty nejpůvodnější a pro diváky o to zajímavější stroje.

Čím je Váš závod výjimečný?
Jedná se o velmi prestižní závod, jež účastníkům nabízí oproti ostatním obdobným podnikům naprosto unikátní výhody. Účastníci zde neplatí žádné startovné, ubytování a stravování mají naprosto zdarma. První tři nejlepší získávají peněžité ceny. Snažíme se připravit pro účastníky nevšední setkání. Divákům chceme ukázat jen ty nejkrásnější a nejpůvodnější prvorepubliková auta. Přijďte se přesvědčit! Startujeme v sobotu i v neděli v 10,00 hodin z Lorecké ulice v Kutné Hoře.

Na podobných setkání je možné veterány vidět v rámci spanilé jízdy. Projedete se s nimi i po okolí?
Víme o našich nadšencích, kteří na nás čekají s fotoaparátem v ruce. I letos jim vjedeme do záběru. Díky profesionálnímu přístupu místní dopravní policie, která zajišťuje průjezd a bezpečnost, vše probíhá hladce. Vyjížďku veteránů plánujeme na rozhlednu Bohdanka a Pančavský mlýn.

Závod není jediným lákavým programem, který připravujete pro Kutnou Horu. Na co dalšího se mohou návštěvníci těšit?
Současně se závodem probíhá na Palackého náměstí SRPNOVÉ HODOVÁNÍ. Myšlenka spojit atraktivní závod s kulturní a kulinářskou slavností se v minulých letech osvědčila. V sobotu na podiu z těch známějších interpretů vystoupí Janek Ledecký s kapelou, YO YO Band, v neděli Kašpárek v rohlíku. Japonský pěvecký sbor Sylphied z Ósaky vystoupí s  krátkou upoutávkou na závěrečný koncert mezinárodního hudebního festivalu Praha, klasika.
Doufám, že jsme namíchali ten správný hudební koktejl a oslovíme tím každou generaci. Také letos si však užijí nejen vaše uši a oči, ale nebudou opomenuty ani vaše chuťové pohárky. Na náměstí bude celá řada stánků s pestrou nabídkou, a to zejména kvalitních českých potravin KLASA.

Doprovodný program bude hlavně o jídle?
Nejen vyznavači dobrého jídla a starých veteránů si přijdou na své. Program nabídne prezentaci vozů na elektrický pohon od společnosti ČEZ. Celé sobotní odpoledne budeme s diváky soutěžit. Ředitel hotelu Mědínek Karel Borůvka odstartuje populární pojídání borůvkových knedlíků na čas. Lidé si budou moci otestovat své schopnosti v jiných disciplínách, ve kterých bude možné získat např. „černou skříňku do auta“. Nedělní program obohatí Generali otočný simulátor nárazu. Pro děti bude tradičně připraven dětský koutek, vystoupení klauna, malování na obličej a focení.

Chtěla byste ještě něco vzkázat Vašim příznivcům?
I když třeba nejste skalním fanouškem starých automobilů, přijďte také. Nebudete litovat.  Jste srdečně zváni!

(tz)

Připomeňte si loňský ročník v naší fotogalerii…

Nebyly nalezeny žádné obrázky

 

.

Zavřít menu