V sobotu 24. května letošního roku to bude přesně sto let od chvíle, kdy byl vysvěcen kostel Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě. Stalo se tak čtrnáct let po založení samostatné farnosti. Při příležitosti významného jubilea vás zveme do grunteckého kostela, kde si během května můžete vybrat hned z několika akcí. …………………………………………………………………….

Pseudorománská bazilika Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě se stavěla za přispění řady významných umělců, které sem z velké části pozval královéhradecký biskup Josef Doubrava. Ten také v roce 1914 kostel vysvětil.
Při příležitosti významného jubilea vás zveme do grunteckého kostela, kde si během května můžete vybrat hned z několika akcí. V pátek 16. května v 19:30 se zde uskuteční koncert Městské hudby Františka Kmocha Kolín. O týden později, v pátek 23. května se Grunta připojí k celonárodní iniciativě Noci kostelů; součástí programu bude i povídání o vzniku kostela. V samotný den výročí zahraje v chrámu Kutnohorský komorní orchestr, koncert začne v 17:00. V neděli 25. května pak budeme spolu s Mons. Josefem Kajnekem slavit mši svatou na poděkování za století kostela a za všechny, kdo se v něm za tu dobu scházeli. Slavnostní bohoslužba začne v 11:00.

Kateřina Grenarová

.

Zavřít menu