Hřbitovní kostel Všech svatých s kostnicí v Kutné Hoře – Sedlci nebude uzavřen a nezůstane skrytý zrakům návštěvníků v nejbližších pěti letech. Světoznámá kostnice patří k nejnavštěvovanějším památkovým objektům v České republice. ……………………………………………………………………………………….

„Denně vyřizují naši pracovníci telefonáty a emaily s dotazy, zda bude otevřena Kostnice i v příštím roce. Proto jsme se rozhodli informovat všechny, že Sedleckou kostnici neplánujeme v příštích pěti letech uzavřít. Návštěvníci nemusí mít strach, že by přijeli do Kutné Hory a Kostnici by neviděli,“ uvádí ředitel organizační složky farnosti Sedlec Petr Jakeš.

Sedlecká kostnice je podzemní kaplí Hřbitovního kostela Všech Svatých, který byl původně součástí cisterciáckého opatství v Sedlci, založeného v roce 1142 panem Miroslavem z Markvartic. Na zdejším hřbitově bylo po morové ráně roku 1318 pochováno na 30 tisíc zesnulých, dalších 10 tisíc mrtvých pojal hřbitov během husitských válek. Po zrušení hřbitova na konci 15. století byly exhumované kosti uloženy vně i uvnitř podzemní kaple, kde je poloslepý sedlecký mnich v roce 1511 seskládal do velkých pyramid. Když v roce 1784 císař Josef II. rušil kláštery, zanikl i sedlecký klášter a hřbitovní kostelík se dostal do držení rodu Schwarzenberků z Orlíka. Jejich stavební mistr František Rint z České Skalice provedl v roce 1870 mimořádně nápaditě výzdobu podzemní kaple pomocí kostí a lebek ze zmíněných pyramid. Kosti, které použil k výzdobě, dezinfikoval a vybělil chlorovým vápnem. Doplnil výzdobu Schwarzenberským erbem a do výzdoby zakomponoval i své jméno. Proto bývá považován za původního autora tohoto vyjímečného uspořádání lidských ostatků.

(tz)

.

Zavřít menu