Centrum města se v sobotu stane dějištěm dalších Cukrářských slavností
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

První květnová sobota přinese Cukrářské slavnosti, které již potřetí provoní centrum Kutné Hory sladkými specialitami místních cukrářů, pekařů, čokolatérů a kavárníků.

I tentokrát se do akce zapojí na dvacet „sladkých podniků“ v historickém centru města a návštěvníci tak budou moci ochutnat například: jahodovou kolekci kutnohorských pralinek, mini větrníčky, různé druhy cheesecaků, horkou čokoládu s čili nebo s rumem, dort zvaný black forest, domácí vafle, citronovou tartelku nebo makronky.

Připraveny budou i velmi netradiční dezerty, které možná mnozí návštěvníci ochutnají poprvé v životě – třeba klasické americké floats: jahodový sorbet se sektem nebo vanilková zmrzlina s coca-colou, Pumpernickel ice cream – smetanová zmrzka s černým chlebem a nebo úplně černá zmrzlina v černém kornoutku. A chutnali jste někdy čokoládové pivo?

Restaurace se speciálními menu

Ale bude se mlsat i zdravě: třeba banánové řezy budou ve vegan verzi bez lepku a k dostání budou také raw dezerty – jablečný štrůdl, karamelový řez nebo raw čokoládové smoothie.

Do akce se zapojí se speciálními menu i vybrané restaurace. Kromě nabídky kutnohorských podniků na návštěvníky budou čekat ještě dva jarmarky – u Hrádku v Barborské ulici a u chrámu sv. Barbory. „Mapky s vyznačenými zapojenými podniky a dalšími informacemi najdou návštěvníci v jednotlivých kavárnách, ale především v našem infostánku u Hrádku v Barborské ulici,“ říká za organizátora akce Edita Dvorská. „Oblíbenou se stala také stopovací soutěž s otázkami a odpověďmi pro jednotlivé kavárny a cukrárny. Soutěžní kartičky i následná odměna v podobě magnetky budou také k dispozici v  infostánku,“ doplňuje ještě Petr Steklý z prostor plus, o.p.s. a zakladatel platformy Lepší místo.

Na Hrádku bude k vidění výstava Krása perníku za symbolickou 1,- Kč. Autorka perníčků, paní PhDr. Dana Holmanová, držitelka titulu Nositel tradic, bude v průběhu akce na výstavě a ráda povypráví o pernikářství a předvede svou zručnost při zdobení perníků. Na jarmarku na Hrádku budou také k vidění krásné vyřezávané pernikářské formy a jarmarky nabídnou spoustu tematických výrobků. V Muzeu čokolády mohou návštěvníci vidět dosud nezveřejněné fotografie z kutnohorské čokoládovny Lidka.

Atmosféru podpoří historická hudba v podání kapely Splendor a nejmenší návštěvníky určitě potěší Danovy obří bubliny nebo staročeský kolotoč.

Podívejte se na fotogalerii z minulých ročníků:

Edita Dvorská

Zavřít menu