Chtěli byste se na jeden den vrátit na začátek 20. století? Do doby, kdy dámy chodily v kloboucích, pánové ve fracích, auta připomínala kočáry a frčel Charleston? A k tomu ochutnat i dobové dobrůtky? S tím vším se můžete setkat v Kutné Hoře v sobotu 31. května v rámci Kutnohorské gastronomické slavnosti, která se tentokrát věnuje období První republiky.

.
Na třicet restaurací Vám nabídne tradiční pokrmy nejen z období První republiky v podání moderní gastronomie, kromě toho se v rámci slavnosti představí i celá řada regionálních produktů, včetně malých pivovarů a kutnohorského vína. Opravdovou prvorepublikovou restauraci pro Vás otevře mistr kuchařského řemesla, pan Jaroslav Sapík na terase kaple Božího těla. Navíc promluví o gastronomii začátku 20. století. Na hlavním podiu proběhne i live kuchařská show v podání Václava Říhy, finalisty televizní soutěže Masterchef.
Celým dnem Vás bude provázet stylová hudba, slavnost zahájí proslulý Kolínský Big Band, na který navážou skvělí Melody Gentlemen z jižní Moravy. Na závěr se můžete těšit na bezkonkurenční Royal Dixieland Jazz Band. Od 19.00 hod navíc proběhne koncert houslisty Jaroslava Svěceného v unikátním prostřední barokního refektáře Jezuitské koleje.
To ale vůbec není všechno, můžete si nechat udělat dobovou fotografii, pobavit se při loutkovém divadle, nebo nasát dobovou kulturní atmosféru v Jezuitské koleji, kde sídlí Galerie Středočeského kraje (GASK). Ta na sobotu připravila derniéru výstavy „Z rodinného alba“, jejíž exponáty přesně korespondují se začátkem 20. století. Zároveň galerie připravila mezigenerační program pro rodiny s dětmi pod názvem: „Člověk ve městě, město v člověku, aneb kouzlo První republiky“. Kromě této výstavy si můžete prohlédnout i kolekci historických snímků Kutné Hory a v neposlední řadě také fotografie z natáčení seriálu První republika.
Když už mluvíme o První republice, ve spolupráci se společností Dramedy Productions s. r. o. se nám podařilo pro Vás připravit i přehlídku dámských kostýmů ze stejnojmenného seriálu v překrásném prostředí zahrad Jezuitské koleje. Atmosféra bude opravdu výjimečná, takže Vás jistě nepřekvapí, když se setkáte i s některými protagonisty seriálu První republika. Kostýmy navíc představí jejich autorka, kostýmní návrhářka Michaela Hořejší Horáčková.
Ale to už Vám prozrazujeme moc. Jednoduše přijeďte do Kutné Hory v sobotu 31. května a vyšetřete si čas alespoň od 11.00 do 19.00 hod., rozhodně neprohloupíte…
Auto nechte doma, vždyť do Kutné Hory Vám jede vlak prakticky z každého směru a při ochutnávání regionálního vína, nebo piva by Vám přeci řidičák překážel Že nevíte, kam vlastně přijet? No přeci k chrámu sv. Barbory, v přilehlých Vorlíčkových sadech a podél průčelí Jezuitské koleje prožijete svůj den á la „První republika“! Akce se koná za podpory Města Kutné Hory. Partnery festivaly jsou Středočeský kraj, Galerie Středočeského kraje (GASK), SOŠ a SOU řemesel Kutná Hora a Dramedy Productions s. r. o.

Náš tip: Přijeďte už v pátek, 30. května se v Kutné Hoře koná tzv. „Muzejní noc“, která Vám připraví překvapivé zážitky po zavírací době ve vybraných kutnohorských památkách!

(tz)
.

První republika 2014

 

.

Zavřít menu