Kutnohorská gastronomická slavnost, tentokrát na téma První republika, vypukne 31. května v prostorách před Jezuitskou kolejí, okolí chrámu svaté Barbory a zahradách GASK. Kromě bohatého doprovodného programu bude hlavním motorem slavnosti samozřejmě gastronomie. Zajímává vás, jaké dobroty si budete moci vychutnat? Potom jste tady rozhodně správně!

.
Aktuální informace, program, ceny apod. najdete
 ZDE!

Na třicet restaurací Vám nabídne tradiční pokrmy nejen z období První republiky v podání moderní gastronomie, kromě toho se v rámci slavnosti představí i celá řada regionálních produktů, včetně malých pivovarů a kutnohorského vína. Opravdovou prvorepublikovou restauraci pro Vás otevře mistr kuchařského řemesla, pan Jaroslav Sapík na terase kaple Božího těla. Připraven bude samozřejmě i bohatý doprovodný program, o kterém se více dočtete ZDE.

 .
gastro květen 2014
Přijeďte si vyzkoušet atmosféru První republiky 31. května do Kutné Hory!

.
Na čem si pochutnáte…
Na úvod musím podotknout, že výčet nebude zdaleka úplný, seznam dobrot, které pro vás chystají šéfkuchaři vyhlášených restaurací, je totiž několikastránkový. Tak jsem si alespoň vybral z toho množství něco málo na ukázku. Naprostou klasikou se bude prezentovat restaurant Dačický, servírovat bude svíčkovou a kančí guláš. Kolínský Marina restaurant připraví například candáta s česnekem, tymiánem a červenou čočkou. Steak – bar U Matěje nabídne guláš hovězí s domácím chlebem, zbraslavský hotel Svatý Hubert bude lákat, kromě jiného, na grilované jelení biftečky. Nadívaný hovězí jazyk se smetanovým křenem budete moci ochutnat u stánku Dvora Křečhoř, zatímco hotel Opat oslní gurmány grilovanými špízky z drůbežích srdíček na bylinkách. Vyhlášená restaurace U Sapíků potěší zvěřinovým salátem dle receptu Vlasty Buriana, restaurace V Ruthardce jarním kuřátkem s kopřivovou nádivkou a restaurace V Kotoru vsadí pro změnu na nakládanou jehněčí kýtu s jablečným knedlíkem. Z kuchyně Penzionu Barbora doputuje k návštěvníkům bažantí galantýna plněná houbovou nádivkou, La Dus chystá pošírované račí ocásky s citronovou omáčkou na salátku z polníčku a řeřichy, Staročeská námořní restaurace Kréta zase domácí uzené sýry a masa. Zvláště na vegetariánské strávníky se zaměří kutnohorská Alternativní jídelna U Slunce s  májovou nádivkou s bylinkami, šťouchanými brambory a pučálkou. Kuchaři z unikátního poděbradského Café Charlotte se představí například roastbeefem s bylinkovou remuládou a jarním bramborovým salátem, Catering Beil nabídne telecí líčka na červeném víně se smetanovou bramborovou kaší a kutnohorské SOS – SOU nachystá hovězí loupanou plec na víně, pastiňákové pyré a petrželkové brambory. Na slavnosti si budete moci zakoupit i pečivo ze Středových pekáren, kvalitní kávu z obchodu Kávypitel či originální maďarské uzeniny.
No a samozřejmě, všechny uvedené dobroty je třeba zapít. O to se postarají Vinné sklepy Kutná Hora, Vinotéka u sv. Barbory, vinotéka u Kamenného domu, kácovský pivovar Hubertus a budějovický Budvar, nealkoholické osvěžení bude převážně v režii kolínské sodovkárny Koli.
Tak a teď si představte, že výše uvedené je opravdu pouze letmý výčet. Už se vám začínají sbíhat sliny? Vůbec se nedivím. Tak tedy nashledanou 31. května v Kutné Hoře na Kutnohorské gastronomické slavnosti na téma První republika!

(jok)
.

31. 5. | 11:00 – 19:00 hod. KUTNOHORSKÁ GASTRONOMICKÁ SLAVNOST – KUCHYNĚ PRVNÍ REPUBLIKY. Barborská ulice, Vorlíčkovy sady (park u chrámu sv. Barbory). Kuchyně ve stylu První republiky, regionální produkty. Z programu: Kolínský Big Band, Melody Gentlemen, Royal Dixieland Jazz Band, módní přehlídka kostýmu ze seriálu První republika, loutkové divadlo. Více…

.

.

Zavřít menu