Kutnohorská minigalerie „z ulice“ ArcusGallery přivádí do města pod Barborou další výraznou osobnost současné české výtvarné scény, malíře Josefa Achrera. Snad bychom měli dodat staršího, a to i vzhledem právě ke Kutné Hoře. Syn Josefa Achrera, se kterým nosí i stejné jméno, vystavoval před nedávnem v Galerii Středočeského kraje (GASK).

Vraťme se však k tvorbě Josefa Achrera seniora. Pro jeho osobité obrazy, které tvoří kombinovanou technikou, je charakteristická především nadsázka ve výběru barev, které používá – najdeme mezi nimi sladkou fialovorůžovou i jedovatě tyrkysově zelenou. V poslední době se kolory přece jen jakoby usazují, tóny ubírají na razanci, vznikají nádherné koloristické etudy, a ty vždy dotvářejí příběh, který Achrer do obrazu píše. A někdy až doslova.
Josef Achrer je mistrem jinotajných znaků, symbolů, písma, které by nerozšifrovali ani vojenští specialisté, dávných runových znaků, u kterých si nejsme jisti, zda skutečně kdysi zdobily čarodějná doupata, nebo existují jen v umělcově fantazii. Třetí rozměr Josef Archrer svým obrazům dodává především ve vzpomenutých znacích a symbolech, které vytváří ze směsi akrylu, pojiva a písku. Ovšem nejenom tak, virtuózně pracuje se světlem a stínem, takže někdy až detailním prozkoumáním zjistíme, že určité objekty na obraze nejsou trojrozměrné, ale „jen namalované“.  Fantazijní Achrerovy obrazy odkazují k secesi nejenom již připomenutou razantní prací s barvou, ale také zálibou v ornamentu. A půjdeme-li ještě dál, či spíše hlouběji, najdeme v jeho dílech názvuky Hieronyma Bosche a nepopiratelně i inspiraci ornamentalistikou Zdeňka Sklenáře.

Výstava Josef Achrer: Peklo mlčí bude zahájena vernisáží ve čtvrtek 16. května 2013 od 18:00 hodin v 1. patře Sankturinovského domu na Palackého náměstí v Kutné Hoře. Autor pro ni připravil více jak dvacet rozměrných obrazů a nazval ji podle jednoho z nich – Peklo mlčí. Úvodního slova se tradičně ujme, Josefa Achrera i jeho tvorbu představí a vernisáží provede Vladimír Císař. O hudební zážitek se postará Lucie Zhory. A jak už se stalo dobrým zvykem, na sklenku lahodného vína, která doprovodí umělecký prožitek, všechny účastníky vernisáže pozve majitel Vinotéky U sv. Barbory Jiří Kocián.

Miroslav Moravec, kurátor výstavy, ArcusGallery

Nebyly nalezeny žádné obrázky

.

Zavřít menu