Již v pátek se můžete vydat na koncert Lorenza Micheliho do Vlašského dvora. Od soboty do pondělka máte letos jedinou příležitost si prohlédnout v GASK Kutnohorskou iluminaci. A v neděli večer můžete vyrazit například na koncert fenomenálního pěveckého souboru Jeremy Winston Chorale do chrámu sv. Barbory. Krásný víkend!

 

4. – 6. 7. KUTNOHORSKÁ ILUMINACE. V rámci připomenutí 600. výročí upálení Mistra Jana Husa, bude v GASK (Jezuitská kolej, Kutná Hora) vystavena vzácná Kutnohorská Iluminace. V tomto roce bude vystavena pouze při této příležitosti!!!

 .

Koncerty, klubová scéna

30. 6. – 4. 7. | 18. ROČNÍK MEZINÁRODNÍHO BIENÁLE INTERPRETAČNÍ KYTAROVÉ SOUTĚŽE S MISTROVSKÝMI KURZY. Spolkový dům / Vlašský dvůr. Další ročník prestižní mezinárodní soutěže ve hře na klasickou kytaru, jejíž součástí jsou večerní recitály vynikajících evropských kytarových virtuózů. Soutěž se v Kutné Hoře koná od roku 1980 a patří mezi nejoblíbenější soutěže mezi mladými umělci nejen z Evropy, ale i dalších koutů světa. Soutěž se koná pod záštitou Ministerstva kultury ČR a je součástí oslav 20. výročí zapsání Kutné Hory na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO.

Koncerty ve Vlašském dvoře:

3. 7. | 19:35 hod. LORENZO MICHELI (Itálie)

4. 7. | 22:00 hod. SLAVNOSTNÍ VYHLÁŠENÍ VÝSLEDKŮ OBOU KATEGORIÍ, PŘEDÁNÍ CEN, UKONČENÍ SOUTĚŽE.

.
5. 7. | 19:00 hod.
 NOC V KATEDRÁLE / KONCERT FESTIVALU PRAGUE PROMS. Chrám sv. Barbory. Jeremy Winston Chorale (zpěv) a Janet Cooper (klávesy). Koncert fenomenálního pěveckého souboru má na programu klasickou duchovní hudbu i gospelové skladby včetně legendární písně Oh, Happy Day. Vstupné: 200,- Kč.www.pragueproms.cz

.
Music Club Česká 1

3. 7. | 21:00 hod. JAN VYTÁSEK & BAND. Pražský písničkář se svojí skupinou ve stylu pop – rockové, sem tam trochu folk – rockové klasiky Springsteena, Adamse a dalších. Vstupné: 100,- Kč

.

Různé, sport

Kutnohorské léto

4. 7. | 19:00 hod. VEČERNÍ PROHLÍDKA MĚSTA NA TÉMA „KUTNÁ HORA NESTOUDNÁ“. Začátek prohlídky ve Vlašském dvoře. Vydejte se s námi na prohlídku města s bekyní a lehkými ženami, možná potkáte i známého nestydu Mikoláše Dačického. Cestou se dozvíte, jak se žilo na Horách Kutných v nočních hodinách, ale i jak se nezřízený život trestal. Prohlídka je zakončena komentovanou prohlídkou Muzea Odhalení tajemné tváře Kutné Hory, kde zjistíte, jak byly nestoudnice trestány. Upozornění: tato prohlídka není vhodná pro malé děti. Doba trvání: cca 1,5 hodiny. Vstupné: základní – 199,- Kč; snížené (důchodci, děti, studenti) – 150,- Kč. Návštěvníkům s platnou vstupenkou na produkci „Kutná Hora nestoudná“ poskytujeme 20% slevu na vstup do Vlašského dvora (před produkcí nebo po produkci).www.muzeumb.cz.

4. 7. | 18:00 a 20:00 hod. OŽIVLÁ KAČINA. I v roce 2015 zámek Kačina opět ožívá dobovými historickými postavami. Hrabě Chotek a jeho rodina právě prožívá jedno ze složitějších životních období a události, které se na panství dějí, dávají prostor k mnoha komickým situacím. Přijeďte i vy a staňte se součástí příběhu, jenž vás vtáhne do jiné, tajemstvím vonící doby, abyste i vy, dle motta: Kdo nežil před rokem 1850, neví, co je krásný život, pocítili génia loci významného místa. Zve vás a těší se Divadélko Kůzle a přátelé. Doba trvání: cca 1,5 hodiny. Vstupné: základní – 180,- Kč; snížené – 120,- Kč; rodinné – 480,- Kč; děti do 6 let – zdarma.www.ikutnahora.cz

4., 5. 7 | 14:00 hod. RINGELLAND – ZOO HABRKOVICE. 6 dospělých sibiřských tygrů, 4 vzácní bílí lvi, 2 lvi pustinní, puma – to jsou kočky z Ringellandu. Třítunový hroch Davídek na dosah vaší ruky. Zvířecí hvězda z filmu „Dva lidi v zoo“ miluje jablka, mrkev, melouny. A vy si ho můžete za naší asistence nakrmit dobrotami, které mu přinesete. 3 dikobrazi, lamy, kozičky, morčátka a jiná drobná zvířátka pro potěšení dětí i dospělých v klidu přírody za městem. To vše je Ringelland. V areálu najdete výstavy obrazů a fotografií známých i začínajících umělců. Jediná v Česku je velká výstava cirkusových plakátů. Pro laiky jsou to líbivé obrazy. Pro grafiky je to studna grafických skvostů. Park založila drezérská rodina Ringelových. A tak zde můžete při vystoupení zvířat vidět umění, které pomalu, ale jistě umírá. Knížata cirkusových manéží – to jsou drezéři velkých kočkovitých šelem. To jsou Ivan a Jan Ringelovi. Park je otevřený každý den od dubna do září 9:00 do 18:00 hodin. Představení se zvířaty probíhají každou sobotu a neděli od 14:00 hodin. Doba trvání: cca 40 minut. Vstupné na představení: základní – 100,- Kč, snížené (děti od 3 let) – 50 Kč. Vstupné do parku mimo představení je dobrovolný příspěvek na zvířata. Pro skupiny od 15 osob je možné představení objednat i na jiný den a čas. www.ringelland.cz

6. 7. | 21:00 hod. NOČNÍ PROHLÍDKASEDLECKÉ KOSTNICE. Noční prohlídka Hřbitovního kostela Všech svatých v Sedlci u Kutné Hory začíná návštěvou dolní kaple – hrobky tohoto kostela. „Cisterciák“ – kostýmovaný průvodce – vás za svitu svíček provede hrobem 40 000 zemřelých, spolu s ním vstoupíte do historie i atmosféry tohoto podivuhodného místa. Poté vystoupáte do horní kaple za hudebníkem. Setkání s hudbou, tichem, světlem a tmou tohoto místa zaostří vaše vnímání na čas a prostor z té druhé strany. Doba trvání: cca 1 – 1,5 hodiny. Vstupné: základní – 140,- Kč; snížené (studenti do 26 let, senioři nad 65 let, držitelé ZTP) – 95,- Kč; děti do 6 let – zdarma. www.sedlec.info

.
6. 7. | 18:00 hod. SLAVNOSTNÍ EKUMENICKÁ BOHOSLUŽBA. Kostel Českobratrské církve evangelické, Jiřího z Poděbrad 308.

.
Sport

4. 7. | od 13:00 hod. MISTROVSTVÍ ČESKÉ REPUBLIKY STRONGMAN KUTNÁ HORA 2015, Kollárova ulice. Tyre Flip – převracení obří 450kg pneumatiky, Farmer’s Walk – přenášení 150kg kufrů, Log Lift – zdvih 150kg klády, Hercules Hold – držení aut na šikmých plošinách, Atlas Stone + Tyre Flip – zdvih 135, 155 a 175kg betonových koulí + převracení obří 650kg pneumatiky!

Výstavy

5. – 31. 7. JIŘÍ KŘIKLAVA. Spolkový dům. Jiří Křiklava, malíř a umělecký fotograf, vystavuje své obrazy z posledních dvou let. Inspiraci pro ně nacházel v zahradách, přírodě a v prostých věcech. Má za sebou více než šedesát samostatných výstav, pravidelně vystavuje doma i v zahraničí.

6. – 31. 7. MARIE BROŽOVÁ. Atrium Spolkového domu. Malířka s fantazií a spoustou pastelek představí své obrazy v atriu SD. Pastelkou lze nakreslit obrazy veliké – jak svým poselstvím a krásou, tak i skutečnou velikostí.

6. 7. – 2. 8. JEDEN DŮM, JEDEN ŽIVOT – TEREZA LÍMANOVÁ. Knihkupectví Kosmas, Komenského nám. 683. Oleje na plátně, mastný pastel na papíře, fotokoláže. www.kosmas.cz

19. 6. – 31. 7. MARIE FISCHEROVÁ – KVĚCHOVÁ / OLEJE A AKVARELY. Sankturinovský dům, výstavní sál. Malířka a ilustrátorka Marie Fischerová – Kvěchová (narodila se v Kutné Hoře 24. března 1892), proslula především svými akvarely dětských a pohádkových figur. Ty jsou také základem velké výstavy v Sankturinovském domě. Doplňují je sice méně známé, o to však zajímavější a pro mnohé i objevné autorčiny olejomalby, z nichž některé budou vystaveny vůbec poprvé. Výstavu obohatí rozsáhlá série sběratelských pohlednic MFK a edice faksimile originálních akvarelů, obojí vychází v edici Miraculum Octavum Mundi.

1. 7. – 26. 8. FELIX JENEWEIN (1857-1905) / STUDIE A DEFINITIVY. Galerie Felixe Jeneweina, Vlašský dvůr.www.gfj.kh.cz

4. – 29. 8. ANDREJ NÉMETH ENDRE – MALÍŘ, GRAFIK, DESIGNER, KERAMIK, SOCHAŘ. Spolkový dům  – výstavní síň a atrium. Andrej Németh je duší sochař, povahou experimentátor a srdcem iniciátor sbližování lidí i forem. Zúčastňuje se mezinárodních sochařských sympozií, sám je také organizuje a přivádí umělce z různých koutů světa do České republiky. Jeho tvorba zdaleka nekončí u soch, jeho experimentování pokračuje dále k malbě, grafice, keramice či ke zpracování skla. Vernisáž: 3. 8. od 17.00 hod.

.
České muzeum stříbra

7. 5. – 26. 7. JAN HUS ROKU 1415 A 600 LET POTÉ. Hrádek. Výstava se koná v rámci NÁRODNÍCH SLAVNOSTÍ „Jan Hus – Evropan nové doby“ ve spolupráci s Muzeem J. Husa v Kostnici a Husitským muzeem v Táboře k 600. výročí upálení Mistra Jana z Husi.

3. 7. – 29. 11. ARCHEOLOGICKÉ VÝZKUMY V KUTNÉ HOŘE. Hrádek. Výstava ve spolupráci s Ústavem archeologické památkové péče Středních Čech a Archeologickým ústavem AV ČR – archeologické výzkumy v Kutné Hoře za posledních 20 let. Výstavu budou provázet doprovodné programy.

1. 4. – 29. 11. ČAJ A KÁVA RADOST DÁVÁ. Kamenný dům. Výstava ze sbírek ČMS a ve spolupráci s Dobrou čajovnou Kutná Hora, Muzeem kávy v Praze a Kávovinami a.s. Pardubice. Výstavu budou provázet doprovodné přednášky, interaktivní programy s ochutnávkou čaje, kávy a jejích náhražek.

..
Galerie Středočeského kraje – GASK

24. 5. 2014 – 30. 5. 2017 STAVY MYSLI – ZA OBRAZEM. Stálá expozice GASK. Galerie I. a II. To nejlepší ze sbírkového fondu GASK. Vedoucí kurátor Richard Drury představuje nový pohled na tvorbu stálé expozice. Expozice obývá původní prostor v 1. patře, zároveň je rozšířena i do levého křídla výstavních prostor ve 2. patře. Nové pojetí se výrazně liší od tradičních postupů při tvorbě stálé expozice, které mapují postupné historické budování sbírky. Oproti zmíněným postupům je nová stálá expozice založena na jednotlivých okruzích, odpovídajících konkrétnímu úseku citového či myšlenkového rozpoložení člověka, který stojí u zrodu představených děl (například úzkost, touha, radost). Místo uskupení děl v expozici čistě podle časové či slohové vzájemnosti počítá nová expozice s konfrontováním děl, která mají společný uchopitelný rozměr vnitřního života.

29. 11. 2014 – 30. 5. 2017 IHS – JEZUITSKÁ EXPOZICE. Stálá expozice o jezuitech.

8. 2. – 27. 9. LUMÍR HLADÍK – ACH, BRATŘE. Experimentální prostor – Lázně.

10. 5. – 25. 10. JIŘÍ SOZANSKÝ – MEZNÍ SITUACE

31. 5. – 27. 9. TADEÁŠ KOTRBA – VZPOMÍNKY ZPOLA PORUŠENÉ. Projectroom.

31. 5. – 27. 9. JITKA HAVLÍČKOVÁ – BEZ DĚTÍ (SKLENĚNÝ KOMIKS). Whitebox.

31. 5. – 27. 9. MARKÉTA ZLESÁKOVÁ – ZA OKNY… Café Fatal.

31. 5. – 27. 9. ANTONÍN BRINDA – AKT IDEOLOGIE. Experimentální prostor.

28. 6. – 13. 9. ODPOVĚDI PŘÍRODY POCTA J. SEKEROVI. Blackbox. Cyklus práce na papíře ze sbírek GASK.

28. 6. – 13. 9. BODO KORSIG – CYKLUS PŘESAHY GRAFIKY. Galerie III.

 

.

Zavřít menu