Nabídka kulturních akcí v Kutné Hoře na tento víkend je opět pestrá. Navíc to skoro vypadá, že jsme vynechali jaro a skočili rovnou do léta. Takže v rámci víkendové procházky můžete zamířit třeba do GASK na výstavu Obrazy za obrazy. Nebo na novou výstavu v Galerii Felixe Jeneweina. Prostě, neseďte doma, vyražte za kulturou! ………………………………………………………………………

Kino Modrý kříž

19. 4. | 19:00 hod. THE WORDS, USA, drama, 102 min., vstupné 70 Kč, do 12 let nevhodný, s titulky. Když Rory Jansen vydá svou první knihu, je výjimečná. Je to událost, která se přihodí jednou za generaci a která rozbouří literární svět i veřejnost. Přátelé ji s nadšením doporučují, kritika je také nadšena. Kniha je všude – od knižních klubů, po letadla a akademickou půdu. Stylem, který je svěží a moudrostí o životě, se zdá být jaksi nadčasovou. Svět mu leží u nohou – a to vše díky jeho slovům. Ale čí to jsou slova? Hrají: Zoe Saldana, Olivia Wilde, Bradley Cooper, Jeremy Irons, Dennis Quaid, Ben Barnes. Režie: Brian Klugman, Lee Sternthal.

20. 4. | 15:00 hod. MOCNÝ VLÁDCE OZ, 3D, USA, fantasy, 125 min., vstupné 130 Kč, mládeži přístupný, český dabing. Když se Oscar Diggs, druhořadý cirkusový kouzelník s pochybnou morálkou, dostane z prašného Kansasu do životem pulsující Země Oz, myslí si, že vyhrál v loterii. Sláva a bohatství jsou jeho, dokud nepotká tři čarodějky: Theodoru, Evanoru a Glindu. Oscar se nechtěně zaplete do velikých problémů, kterým čelí země Oz a její obyvatelé, a musí se naučit odlišovat dobré lidi od zlých dřív, než bude příliš pozdě. Kouzelník postupně využívá své magické umění a vynalézavost, aby se proměnil ve věhlasného a mocného čaroděje a především v lepšího člověka. Hrají: James Franco, Mila Kunis, Rachel Weisz, Michelle Williams, Abigail Spencer. Režie: Sam Raimi.

20. 4. | 19:00 hod. JAKO ZA STAREJCH ČASŮ, USA, komedie, 95 min., vstupné 100 Kč, mládeži přístupný. Val opouští po dlouhých 28 letech vězení a Doc pro něj nachystal oslavu znovu nabyté svobody, během které prožijí to, co někteří obyčejní smrtelníci nestihnou za celý život. K dvojici se v průběhu noci připojí třetí parťák Hirsh  a v jejich komediálním, až donkichotském dobrodružství ožívají stará gangsterská pravidla loajality a kodex cti. Úžasnou noční jízdu si užijí naplno, i když – nebo možná právě protože vědí, co přinese ráno. Hrají: Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin, Julianna Margulies, Katheryn Winnick. Režie: Fisher Stevens.

21. 4. | 14:00 hod. TŘI LOUPEŽNÍCI, pohádky určené pro nejmenší diváky, jako závěrečný bonus Dětské divadelní přehlídky, kterým chceme poděkovat všem malým i velkým divákům, za pravidelnou návštěvnost Městského Tylova divadla. Pásmo obsahuje pohádky Kubula a Kuba Kubikula, Tři loupežníci, Kouzelný dědeček, Dlouhý, Široký a Bystrozraký, Strašidlo ve škole, Velbloudí nápady, Jak šlo vejce na vandr. Divák, který předloží průkazku se všemi razítky z návštěv pohádek v Tylově divadle, neplatí vstupné. Ostatní diváci vstupné 50 Kč.

21. 4. | 19:00 hod. JURSKÝ PARK, 3D, USA, dobrodružný, 127 min., vstupné 150 Kč, mládeži přístupný, český dabing. Po fantastickém nálezu miliony let starých D.N.A. se pokusí skupina ambiciózních vědců vytvořit přírodní park s žijícími prehistorickými zvířaty na vzdáleném liduprázdném ostrově. Celý projekt podporuje milionář John Hammond, který těsně před otevřením Jurského parku pro veřejnost pozve na jeho návštěvu svá dvě vnoučata, známého paleontologa s jeho přítelkyní a další odborníky. Průběh jejich klidné návštěvy se rychle změní v noční můru poté, co jeden ze zaměstnanců v naději na tučný zisk od konkurence ukradne embrya dinosaurů. Hrají: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum, Richard Attenborough, Joseph Mazzello. Režie: Steven Spielberg.

.
Koncerty, klubová scéna, plesy

19. 4. | 19:00 hod. MĚSTSKÁ HUDBA FRANTIŠKA KMOCHA KOLÍN / SLAVNOSTNÍ KONCERT Chrám sv. Barbory. Koncert se uskuteční v rámci partnerství měst Kolín a Kutná Hora. Program je sestaven pro dechový orchestr netradičně, skladby jsou vybrány citlivě s ohledem na prostory chrámu sv. Barbory. Akce je pojata jako charitativní, výtěžek bude věnován na podporu Církevní mateřské školy svatého Jakuba v Kutné Hoře. Účinkují: Městská hudba Františka Kmocha Kolín a kutnohorští sólisté – Zdeněk Licek, Viktor Darebný, Vojtěch Hylský, pěvecký sbor USPS Tyl Kutná Hora; sólisté MhFK . Jana Havlíková, Michal Zeman. Vstupné: 50,- Kč.


Česká 1 Music club
 – www.ceska1.cz

19. 4. | 21:00 hod. SIMULANTENBANDE  –  VEJFUK, SIMULNTENBANBE / rock , blues a bigbeat od 60 let, Koncert skupiny, která má vztah ke Kutné Hoře a Čáslavi. Muzikanti z této kapely zde studovali nebo zde mají přátele. VEJFUK / blues – bluesové věci ale i rock 60 let. www.vejfuk.czwww.simulantenbande.tym.cz. Vstupné: 100,- Kč

20. 4. | 20:00 hod. BÁRA ZEMANOVÁ + VENEFICA, atraktivní rusovláska Bára Zemanová po loňském podzimním turné fanouškům slíbila, že se za nimi na jaře vrátí do klubů a vystoupí v místech, na která se tehdy nedostalo. Co řekla, také splní. Důkazem je jarní BE IN Tour 2013. Tentokrát se spojila s tvrdší rockovou formací Venefica, která na domácí ale i na zahraniční scéně čím dál výrazněji posiluje. Vstupné: 100,- CZK


Restaurace Palma
 – www.palma-kh.cz

19. 4. | 21:30 hod. DJ Mirek Kulhánek

20. 4. | 21:30 hod. DJ Tony, diskotéky pro všechny věkové kategorie ve stylu hitů 80., 90. a současných let. Vstup zdarma.
20. 4. | 19:00 hod. ROMSKÁ ZÁBAVA – KD Lorec
.

Výstavy

19. – 21. 4. DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE, tradiční výstava MODELŮ NÁKLADNÍCH AUT v měřítku 1:48, Multiklub Bílina. Pátek: 19. 4. 2013 / 10:00 – 17:00 hod., sobota: 20. 4. 2013 / 09:00 – 17:00 hod., neděle: 21. 4. 2013 / 09:00 – 16:00 hod. Vstupné: dobrovolné.

20. 4. – 19. 5 GALERIE FELIXE JENEWEINA, Jakub Hubálek – obrazy.

25. 3. – 21. 4. KŘÍŽOVÉ CESTY V KRAJINĚ, Spolkový dům Lierova ulice, Fotovýstava o výtvarném ztvárnění poslední cesty Ježíše Krista.

8. 5. 2010 – 8. 5. 2013 SBÍRKA 1 2 3, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej. Kurátorka výstavy Marie Bergmanová.

25. 11. 2012 – 30. 9. 2013 VIDEOBOX 2012 – VIDEOGAMES, MIROSLAV HAŠEK, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej. Prostor pro prezentaci současné videoartové tvorby. Představení nejzajímavějších experimentálních filmů a videí diplomantů vysokých uměleckých škol ČR. Kurátorka Veronika Marešová.

24. 2. – 30. 6. MICHAL ŠKAPA- PIXA, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej.
Whitebox- představí grafický design expresivního writera a českého současného umělce Michala Škapy. Jeho „site specific“ realizace PIXA zpracovává vliv vizuality ulic velkoměstských periferií na písmo a grafiku. Pracuje s fenoménem specifické odnože graffiti PIXACAO z Brazílie, které je zajímavou kombinací latinky, tvarosloví log heavymetalových kapel a starogermánských run. Tento streetartový letrismus transformuje do vlastního svébytného fondu a aplikuje v rukopise svých vizuálů webových návrhů, pozvánek, plakátů i outdoorových grafických projektů.

24. 2. – 30. 6. AMAR MULABEGOVIČ – INTERVENCE, audiovizuální instalace bosenského umělce žijícího v Čechách. Výstava bude mít dvojfázovou modifikaci. První část výstavy bude prezentována v prostorách lázní. Od dubna proběhne navazující světelná a zvuková intervence v barokní lékárně.

24. 2. – 30. 6. KAREL ŠTĚDRÝ – NEOMONDRIAN, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej. Karel Štědrý v cyklu Neomondrian (od roku 2011) pokračuje v tradiční disciplíně malby prostřednictvím odkazů k modernistickým vzorům, jejichž principy transformuje do nových forem a významů. Vychází přitom i ze zkušenosti streetartu, z prostředí graffiti, ovlivněného pop artem a komiksem.

7. 4. – 31. 7. ARTISTS FOR TICHÝ – TICHÝ FOR ARTISTS, český fotograf z Kyjova Miroslav Tichý (1926 – 2011) se stal světoznámým nejen svými postoji – odmítal prodávat své práce a starat se o uměleckou kariéru – ale i velice oblíbenou a obdivovanou postavou mezi ostatními umělci. Ti ho navštěvovali a vyměňovali si s ním díla. V této výměně pokračoval sběratel a podporovatel Miroslava Tichého, Roman Buxbaum. Tak vznikla ojedinělá sbírka mezinárodního umění, ve které se nacházejí práce významných umělců jako je Richard Prince, Rosemarie Trockel, Lowrence Weiner, Neo Rauch, Thomas Ruf ale i mladších tvůrců Andy Hope, Fabian Marti nebo Andro Wekua. Ojedinělou sbírku poprvé představíme celou v Galerii Středočeského kraje – GASK. Kurátorem výstavy bude Zdeněk Felix. Výstavu doprovází rozsáhlá publikace, která může sloužit i jako přehled současného mezinárodního umění.
www.gask.cz

1. 4. – 2. 6. KUTNÁ HORA V OBRAZECH, ČMS – Hrádek
Výstava tvořena ze sbírek ČMS přiblíží vhled města před obnovou jeho nejkrásnějších stavebních památek např. chrám sv. Barbory, Vlašský dvůr, Kamenný dům atd.

1. 4. – 30. 11. PIVOVARY NA KUTNOHORSKU, ČMS – Kamenný dům
Výstava je věnována především zdejšímu intenzivnímu rozvoji pivovarnictví od 19. do poloviny 20. století. Výstavu bude provázet řada interaktivních programů pro školy i dospělé. Pro ZŠ program: „Putování za zlatým mokem“. Pro širší veřejnost proběhnou ukázky vaření piva podle technologií a receptur 16. století s ochutnávkou.

1. 4. – 1. 6. MÓDA 19. STOLETÍ, ČMS – Tylův dům
Ze sbírek ČMS budou představeny dámské šaty, pánské obleky a drobné módní doplňky z 19. století. Výstavu provází interaktivní program pro MŠ, ZŠ a SŠ – „Šaty dělají člověka“.
www.cms-kh.cz

 

 

 

.

Zavřít menu