Kulturymilovní jedinci nebudou vědět kam dřív skočit. Již dnes si rozhodně nenechte ujít Noc kostelů a s ní spojenou jedinečnou multimediální show „Rozsviťme je!“, která tentokrát rozsvítí kutnohorský chrám sv. Barbory. V sobotu můžete například zajít na Májový koncert Kutnohorského komorního orchestru do kostela Matky Boží Na Náměti. A je toho samozřejmě více, takže krásný víkend!

24. 5. | cca 16:00 – 23:00 hod. NOC KOSTELŮ. Pozvání všech lidí dobré vůle ke společnému setkání a k objevování krásy křesťanských, výtvarných a architektonických pokladů. Kutná Hora: chrám sv. Barbory, kostel sv. Jakuba, kostel Matky Boží Na Náměti, kostel Nejsvětější Trojice, kostel sv. Jana Nepomuckého, klášterní kostel Nejsvětějšího Srdce Páně, kostel Všech svatých, kostel Českobratrské církve evangelické, modlitebna Apoštolské církve. Kutná Hora – Sedlec: katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele, horní kaple Hřbitovního kostela Všech svatých s kostnicí. Kutná Hora – Kaňk: kostel sv. Vavřince. Nové Dvory – Kostel sv. Anny. Kutná Hora – Malín: kostel sv. Jana a Pavla (CČSH), kostel sv. Štěpána. Více na www.nockostelu.cz.
ROZSVIŤME JE! Nasvícení chrámu sv. Barbory ve 22.00 hod. Jedinečná multimediální světelná show s názvem „Rozsviťme je!“ pořádaná v každém z dvanácti míst s památkami UNESCO. Během roku 2012 a 2013 se rozsvítí postupně všech 12 památek UNESCO. Diváci se mohou těšit na nasvícení památek či jejich dominantních částí nebo prvků novým, netradičním a moderním způsobem za pomoci využití nejnovějších technologií venkovního osvětlení. Součástí doprovodného programu bude pro tento účel speciálně vyrobený autorský projekt v podobě multimediální kostky o velikosti 3 x 3 x 3 m skrývající techniku, díky níž se stane z na první pohled obyčejného předmětu předmět neobyčejný. Diváci budou mít možnost prostřednictvím tohoto nástroje vstoupit přímo do historie památek UNESCO a dozvědět se leccos zajímavého netradičním způsobem.

24. – 26. 5. 30. CELOSTÁTNÍ PŘEHLÍDKA DĚTSKÝCH SKUPIN SCÉNICKÉHO TANCE. Jubilejní ročník tradiční třídenní přehlídky nejlepších dětských tanečních kolektivů z celé ČR má opět na programu tvůrčí dílny, vystoupení pro veřejnost, semináře pedagogů i další aktivity. Více informací a program najdete ZDE.

Kino Modrý kříž

24. 5. | 19:00 hod. HYPNOTIZÉR, Švédsko, krimi, 122 min., vstupné 110 Kč, do 12 let nevhodný, s titulky. V rodinném domku je nalezena surovým způsobem zavražděná téměř celá rodina a jediným přeživším je patnáctiletý chlapec. Detektivní inspektor Joona Linna uprostřed noci povolá známého odborníka na hypnózu, aby chlapce zhypnotizoval a zjistil, co se oné noci v domě stalo. Najednou se však věci zkomplikují a všichni se ocitnou ve viru nečekaných událostí. Hrají: Tobias Zilliacus, Mikael Persbrandt, Lena Olin, Helena af Sandeberg, Eva Melander. Režie: Lasse Hallström.

25. 5. | 19:00 hod. RYCHLE A ZBĚSILE 6, USA, akční, vstupné 120 Kč, do 12 let nevhodný, s titulky. Agentu Hobbsovi se nedaří dopadnout zločineckou skupinu, které se vždy podaří za volantem automobilů snadno a rychle zmizet. Aby se mu podařilo gang v čele s Owenem Shawem dostat do vězení, musí vyhledat Dominica Toretta a jeho tým. Výměnou za tuto službu budou Torettovi i jeho přátelům prominuty veškeré trestné činy. Co ovšem Dom vůbec nečekal je opětovné shledání s jeho bývalou přítelkyní Letty, o které si původně myslel, že je mrtvá a nyní stojí na opačné straně barikády. Hrají: Gina Carano, Vin Diesel, Dwayne Johnson, Paul Walker, Jordana Brewster. Režie: Justin Lin.

26. 5. | 19:00 hod. ŽIVOT TÉ DRUHÉ, Francie, komedie, 97 min., vstupné 100 Kč, do 12 let nevhodný, s titulky. Příběh začíná setkáním Marie a Paula, kteří prožívají lásku na první pohled. Naplánují a učiní si výlet na pláž a vášnivá noc může začít. Ale druhý den ráno se Marie vzbudí a s hrůzou zjistí, že si nedokáže vzpomenout na posledních deset let svého života. Překvapená se dozvídá, že se provdala za Paula a jejich manželství je v krachu. Zjistí, že je matkou citlivého malého chlapce, že řídí mocnou nadnárodní společnost s cennými papíry a že je majitelkou pohádkového bytu s romantickým výhledem na Eiffelovu věž. Hrají: Juliette Binoche, Mathieu Kassovitz, Aure Atika, François Berléand. Režie: Sylvie Testud.

Koncerty, klubová scéna

25. 5. | 18:00 hod. MÁJOVÝ KONCERT KUTNOHORSKÉHO KOMORNÍHO ORCHESTRU, Kostel Matky Boží Na Náměti. Program: Tůma, Vivaldi, Górecki, Warlock. Vstupné: dobrovolné.

Česká 1 Music club, www.ceska1.cz

24. 5. | 20:00 hod. FAKEER ENERGIE DRINK PARTY. Hitfakers + Love makers. Vstupné: 100,- Kč.
25. 5. | 20:00 hod. VYTÁSEK A CO (rock – pop – folk). Vstupné: 100,- Kč.

Restaurace Palma, Krátká 13, www.palma-kh.cz

Diskotéky pro všechny věkové kategorie ve stylu hitů 80., 90. a současných let. Vstup zdarma.

24. 5. | 21:30 hod. DJ Tony
25. 5. | 21:30 hod. DJ Martinez

Různé

24. 5. | 21:00 – 00:00 hod. TANČÍRNA, KD Lorec, bude se hrát a tančit v rytmech standardních a latinsko-amerických tanců. Vstupné: 80,- Kč. Pořádá: Taneční škola Antonín a Jana Novákovi.

Výstavy

28. 4.– 30. 6. BENÁTKY- VĚČNÝ SEN, GASK. Sdružení Art for public a galerie GASK přesunou na dva měsíce italské Benátky do Kutné Hory. Výstava tematické série čtyřiceti fotografí z Benátek přenese do historického centra města jedinečnou atmosféru karnevalového reje. Autorkou vystavených fotografií je italská umělkyně, rodačka z Modeny, Maria Pia Severi.

17. 5. – 30. 5. MARCELA POSPÍŠILOVÁ – RUČNĚ STAVĚNÉ KERAMICKÉ OBJEKTY, Spolkový dům, Lierova ulice.

29. 5. | 18:00 hod. VERNISÁŽ VÝSTAVY / JIŘÍ DOSTÁL – KRESBY & PF (1991-2012), Salonek hotelu U Kata. Výstava představí 20 let tvorby kutnohorského grafika a výtvarníka Jiřího D. Dostála. Jeho náměty tužkových kreseb a autorských tisků čerpají buď z autorovy fantazie, nebo z historické architektury Kutné Hory a jiných měst. Volnou tvorbu doplní výběr unikátních novoročenek. Výstavu zahájí úvodním slovem Hana Kvasilová.

9. 4. – 31. 10. SVÍDNICKÁ KERAMIKA – VÝSTAVA KRAJKOVÉ A REŽNÉ KERAMIKY, Kaple Božího těla. Krajková keramika vychází z tradice ,,Habánského šálu“, jedná se o keramiku točenou na hrnčířském kruhu a zdobenou ručním prořezáváním. Režná keramika tvoří svojí syrovostí protipól keramiky krajkové. Je točena rovněž na kruhu a dále zdobena rytím a plastickým dekorováním. Výstavu keramických děl z dílny Aleny Effenbergerové lze zhlédnout v působivém gotickém prostoru kaple Božího těla každý den od 9:00 do 17:00 hod.

19. 4. – 19. 5. JAKUB HUBÁLEK / OBRAZY, Galerie Felixe Jeneweina – Vlašský dvůr

24. 4. – 24. 5. VÝSTAVA – M. M. ŠECHTLOVÁ / MEZZOTINTA, Zimní zahrada hotelu U Kata. Výtvarnice Marie Michaela Šechtlová se narodila v Praze. V letech 1967 až 1971 studovala na Střední odborné škole výtvarné v Praze. Ve studiích pokračovala v letech 1971 – 1977 v atelieru grafiky a ilustrace na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, pod vedením prof. Zdeňka Sklenáře, Jiřího Anderleho a prof. Jiřího Mikuly. Zabývá se volnou grafikou, exlibris a knižními ilustracemi. Získala cenu na přehlídce exlibris v Chrudimi v roce 1983, na 11. bienale drobné grafiky v St.Niklaas v Belgii a čestné uznání v Concorso exlibris Lago Maggiore.

1. 4. – 2. 6. KUTNÁ HORA V OBRAZECH, ČMS – Hrádek. Výstava tvořena ze sbírek ČMS přiblíží vhled města před obnovou jeho nejkrásnějších stavebních památek např. chrám sv. Barbory, Vlašský dvůr, Kamenný dům atd.

1. 4. – 30. 11. PIVOVARY NA KUTNOHORSKU, ČMS – Kamenný dům. Výstava je věnována především zdejšímu intenzivnímu rozvoji pivovarnictví od 19. do poloviny 20. století. Výstavu bude provázet řada interaktivních programů pro školy i dospělé. Pro ZŠ program: „Putování za zlatým mokem“. Pro širší veřejnost proběhnou ukázky vaření piva podle technologií a receptur 16. století s ochutnávkou.

1. 4. – 1. 6. MÓDA 19. STOLETÍ, ČMS – Tylův dům. Ze sbírek ČMS budou představeny dámské šaty, pánské obleky a drobné módní doplňky z 19. století. Výstavu provází interaktivní program pro MŠ, ZŠ a SŠ – „Šaty dělají člověka“.
www.cms-kh.cz

8. 5. 2010 – 8. 5. 2013  SBÍRKA 1 2 3, GASK. Kurátorka výstavy Marie Bergmanová.

25. 11. 2012 – 31. 12. 2013 JIŘÍ KORNATOVSKÝ – MEDITACE, GASK. Velkoformátová kresba nazvaná Meditace. Kornatovský si vytváří vlastní svět zduchovnělých forem, nikoliv z tohoto světa, ale ze světa imanentních prostorů a posvátného ticha.

25. 11. 2012 – 30. 9. 2013 VIDEOBOX 2012 – VIDEOGAMES, MIROSLAV HAŠEK, GASK. Prostor pro prezentaci současné videoartové tvorby. Představení nejzajímavějších experimentálních filmů a videí diplomantů vysokých uměleckých škol ČR. Kurátorka Veronika Marešová.

24. 2. – 30. 6. MICHAL ŠKAPA- PIXA, GASK. Whitebox- představí grafický design expresivního writera a českého současného umělce Michala Škapy. Jeho „site specific“ realizace PIXA zpracovává vliv vizuality ulic velkoměstských periferií na písmo a grafiku. Pracuje s fenoménem specifické odnože graffiti PIXACAO z Brazílie, které je zajímavou kombinací latinky, tvarosloví log heavymetalových kapel a starogermánských run. Tento streetartový letrismus transformuje do vlastního svébytného fondu a aplikuje v rukopise svých vizuálů webových návrhů, pozvánek, plakátů i outdoorových grafických projektů.

24. 2. – 30. 6. AMAR MULABEGOVIČ – INTERVENCE, GASK. Audiovizuální instalace bosenského umělce žijícího v Čechách. Výstava bude mít dvojfázovou modifikaci. První část výstavy bude prezentována v prostorách lázní. Od dubna proběhne navazující světelná a zvuková intervence v barokní lékárně.

24. 2. – 30. 6. KAREL ŠTĚDRÝ – NEOMONDRIAN, GASK. Karel Štědrý v cyklu Neomondrian (od roku 2011) pokračuje v tradiční disciplíně malby prostřednictvím odkazů k modernistickým vzorům, jejichž principy transformuje do nových forem a významů. Vychází přitom i ze zkušenosti streetartu, z prostředí graffiti, ovlivněného pop artem a komiksem.

7. 4. – 31. 7. ARTISTS FOR TICHÝ – TICHÝ FOR ARTISTS, GASK. Český fotograf z Kyjova Miroslav Tichý (1926 – 2011) se stal světoznámým nejen svými postoji – odmítal prodávat své práce a starat se o uměleckou kariéru – ale i velice oblíbenou a obdivovanou postavou mezi ostatními umělci. Ti ho navštěvovali a vyměňovali si s ním díla. V této výměně pokračoval sběratel a podporovatel Miroslava Tichého, Roman Buxbaum. Ojedinělou sbírku poprvé představíme celou v Galerii Středočeského kraje – GASK. Kurátorem výstavy je Zdeněk Felix. Výstavu doprovází rozsáhlá publikace, která může sloužit i jako přehled současného mezinárodního umění.
www.gask.cz

 

.

 

Zavřít menu