Již dnes večer si můžete užít koncert kultovní kapely Echt! na zahradě restaurace Dačický. Hlavní událostí nadcházejícího víkendu je určitě závěrečné představení Operního týdne – Smetanův Dalibor s Evou Urbanovou a Lucianem Mastrem. Příznivci mohutné muskulatury a adrenalinu si zase přijdou na své v sobotu při soutěži Strongman Kutná Hora 2013.  Užijte si krásný víkend! .

.
OPERNÍ TÝDEN KUTNÁ HORA – 17. ROČNÍK MEZINÁRODNÍHO HUDEBNÍHO FESTIVALU, 21. – 29. 6.2013

29. 6.|21:00 hod. DALIBOR / BEDŘICH SMETANA , Nádvoří Vlašského dvora. V provedení sólistů, členů orchestru a sboru Národního divadla a Státní opery Praha, s Evou Urbanovou v roli Milady a italským tenoristou Lucianem Mastrem v titulní roli, dirigent František Drs. Vstupenky s označením místa a řady: 550,- Kč, 450,- Kč; bez označení: 250,- Kč. V případě nepříznivého počasí se představení přesouvá do Městského Tylova divadla.

„Po řadě let do Kutné Hory přijala znovu pozvání Eva Urbanová, aby zde ztvárnila hlavní ženskou roli – Miladu.  Představitelem Dalibora bude italský tenorista Luciano Mastro, jehož čeština je zcela neuvěřitelná.  Dále vystoupí sólisté předních českých operních scén Martin Bárta, Luděk Vele, František Zahradníček, Radka Sehnoutková a Milan Vlček, Festivalový sbor a orchestr členů Státní opery Praha. Dirigentem představení bude František Drs,“ zve k mimořádnému hudebnímu zážitku ředitelka festivalu Karolina Hromádková.


29. 6.|13:00
STRONGMAN KUTNÁ HORA 2013, Kollárova ulice. Pořadatelé soutěže, fitcentrum Kutná Hora a vítěz Českého poháru strongmanů pro rok 2012 Pavel Zadražil, připravili pro závodníky 5 náročných disciplín a pozvali řadu zvučných jmen. Uvidíte tak v akci například Lukáše Svobodu, Čestmíra Šímu, Radka Patáka, nebo právě domácího Pavla Zadražila a jeho tréninkového sparinga Jiřího Dejmala. Rozhodčím bude ikona strongman sportu v České republice Jan Šalata.
Soutěžní disciplíny: Overhead Medley – zdvih 75 kg a 88 kg jednoručky a 140 kg nápravy, Hercules Hold – držení aut na nakloněných plošinách, Farmer’s Walk – přenášení dvou 150 kg kufrů, Atlas Stones – zdvih čtyř betonových koulí o váze 115 – 175 kg, Tire Flip – převracení 450 kg a 650 kg pneumatiky.
Přijďte si vychutnat extrémní silové výkony v podání nejsilnějších mužů v ČR!

 

Koncerty, klubová scéna

28. 6.|20:00 hod. ECHT! Koncert legendární pražské kapely v příjemném prostředí zahrady restaurace Dačický v Rakově ulici. Kapela Echt! vznikla před čtvrt stoletím z hudebníků, navštěvujících tehdejší pražskou restauraci Sokolovna Klamovka. Za dobu trvání se v souboru Echt! sice vystřídalo více muzikantů, ale v současnosti se už delší dobu představuje v tomto ustáleném obsazení: Karel Malík, Vladimír Zatloukal, David Macháček, Ondřej Jedlička, Tomáš Schilla a Jiří Michálek. Kapela bývá označována kromě undergroundové i za pub rockovou, pub punkovou nebo dokonce i za country pubovou legendu. V této souvislosti však všechny tyto termíny patří spíše do uvozovek. Je to sice tak, že co se „pubů“ (různých pivnic, hostinců, šenků a klubů) týče, má k nim ECHT! vztah vesměs kladný, označovat však hudbu této skupiny za vyloženě podzemní či hospodskou je dost přitažené za vlasy. Popsat druh hudby této skupiny se sice pokoušela a pokouší stále početnější skupina novinářů a kritiků, otázka však zní nakolik úspěšně. Udělat si vlastní obrázek můžete v pátek od 20:00 v restauraci Dačický. Koncert se uskuteční za každého počasí, otázkou je pouze, zda na zahradě či pod střechou.

28. 6.|20:00 hod. SUMMER SLUMMER, uskupení reggae-jungle dj’s a mc lady Wanda Zpěwanda, často vystupujících v klubech jako MATRIX, CROSS, MOSKYTO atd. Live WANDA ZPĚWANDA / JOE.D. / Selectors PAPA POT / DIRTY GROWA / special guest dj SUPRAPHONE. Vstup 50,- Kč.

 

Kutnohorské léto

28. 6.|19:00 hod. VEČERNÍ PROHLÍDKA VLAŠSKÉHO DVORA. Vydejte se spolu s kostýmovanými průvodci na prohlídku někdejší „české centrální banky středověku“ a sídla českých králů ve Vlašském dvoře. Setkáte se s  pregéřem, který vám předvede, jak probíhala ražba mincí ve středověku. Na závěr nahlédnete i do temné historie stříbrného města při komentované prohlídce Muzea odhalení tajemné tváře Kutné Hory ve sklepení Vlašského dvora. Doba trvání: cca 90 minut. Vstupné: 190,- Kč základní, 120,- Kč snížené (děti, studenti, důchodci). www.guide.kh.cz

29., 30. 6 | 14:00 hod. PŘEDSTAVENÍ SE ZVÍŘATY, Ringelland – ZOO Habrkovice. 6 sibiřských tygrů, tygří koťata, 4 vzácní bílí lvi, 2 lvi pustinní, puma – to jsou kočky z Ringellandu. Třítunový hroch Davídek, zvířecí hvězda z filmu „Dva lidi v ZOO“. 3 dikobrazi, lamy, kozičky, morčátka a jiná drobná zvířátka pro potěšení dětí i dospělých v klidu přírody za městem. To vše je Ringelland. Park je otevřený každý den od 9:00 – 18:00 hod., představení se zvířaty probíhají každou sobotu a neděli od 14:00 hod. Doba trvání: cca 60 minut. Vstupné na představení: 100,- Kč dospělí; 50,- Kč děti od 3 let. Vstupné do parku mimo představení je dobrovolný příspěvek na zvířata. Pro skupiny od 15 osob je možné představení objednat i na jiný den a čas. www.ringelland.cz

29. 6. | 18:00 a 20:00 hod. OŽIVLÁ KAČINA, zámek Kačina. Nahlédněte do zámeckých prostor a potkejte se s hrabětem Chotkem, jeho společností a služebnictvem. Zažijete s nimi jeden z neobyčejných večerů v zámeckých komnatách, zajdete se pobavit do zámeckého divadla, kde budete svědky generální zkoušky na představení. Doba trvání: cca 90 minut. Vstupné: 180,- Kč základní; 120,- Kč snížené; 480,- Kč rodinné; děti do 6 let zdarma. www.ikutnahora.cz

30. 6. | 10:00, 12:00, 14:00 a 16:00 hod. ZA DUCHEM RUDLOU NA KAČINU, zámek Kačina. V rámci projektu Otevřete 13. komnatu a odhalte tajemství českých památek. Návštěvníci empírového skvostu mohou při prohlídce zaslechnout hlasitý smích, pijácké hlášky, anebo klení karbaníků, kterým nevyšla karta. A pak se objeví duch hraběte Rudolfa Chotka, místními zvaný Rudla. Doba trvání: cca 90 minut. Vstupné: 130,- Kč základní; 80,- Kč snížené; 340,- Kč rodinné; 25,- Kč děti od 3 do 6 let. www.ikutnahora.cz

.
Výstavy

16. 5. – 14. 6. JOSEF ACHRER – PEKLO MLČÍ, Sankturinovský dům, Palackého nám. 377 (výstavní sál – 1. patro). Josef Achrer je mistrem jinotajných znaků, symbolů, písma. Jeho obrazy odkazují k secesi nejenom již připomenutou razantní prací s barvou, ale také zálibou v ornamentu. A půjdeme-li ještě dál, či spíše hlouběji, najdeme v jeho dílech názvuky Hieronyma Bosche a nepopiratelně i inspiraci ornamentalistikou Zdeňka Sklenáře. www.art-tour.cz

23. 5. – 30. 6. MARTIN KRAJC – OBRAZY, Galerie Felixe Jeneweina – Vlašský dvůr

1.6 – 27. 6. IVAN ČECH (1935 – 2012) – KRAJINY UVNITŘ MĚ, Spolkový dům, Lierova ulice. Vernisáž: 1. 6. od 14:00 hod.

4. – 14. 6. | 9:00 – 16:00 hod. VÝSTAVA O SBĚRATELSTVÍ, Mozaika Kaňk (bývalá základní škola). Setkání se sbírkami sběratelů z Kutné Hory a okolí. Vstupné: 10,- Kč; 8. 6. Bleší trh – tento den je vstup na výstavu zdarma. Pořádá O.S.Kaňk. Bližší informace na tel.: 728 080 794 a na mozaika.kank@centrum.cz

26. 6. – 30. 7. ZUZANA RUMLOVÁ – PETR MIRČEV / OKOUZLENÍ PŘÍRODOU, OKOUZLENÍ KRÁSOU, výstava obrazů, hotel U Kata – Zimní zahrada, Uhelná 596.

11. 4. – 12. 6. PAVEL SUKDOLÁK – BAREVNÉ LEPTY, ArcusGallery, Octárna, Štefánikova 52, Kutná Hora. Součástí výstavy je i bibliofilie Francois Villon, Pavel Sukdolák: Dvojbalada o bláznovství v lásce, se šesti signovanými a číslovanými barevnými lepty a faksimile rukou psaného vyznání Mistra Sukdoláka, která vychází v edici Miraculum Octavum Mundi.

9. 4. – 31. 10. SVÍDNICKÁ KERAMIKA – VÝSTAVA KRAJKOVÉ A REŽNÉ KERAMIKY, Kaple Božího těla.

29. 5. – 23. 6. JIŘÍ D. DOSTÁL – KRESBY & PF (1991-2012), hotel U Kata – Zimní zahrada, Uhelná 596. Výstava představuje 20 let tvorby kutnohorského grafika a výtvarníka Jiřího D. Dostála. Jeho náměty tužkových kreseb a autorských tisků čerpají buď z autorovy fantazie, nebo z historické architektury Kutné Hory a jiných měst. Volnou tvorbu doplňuje výběr unikátních novoročenek.

1. 4. – 30. 11. PIVOVARY NA KUTNOHORSKU, ČMS – Kamenný dům. Výstava je věnována především zdejšímu intenzivnímu rozvoji pivovarnictví od 19. do poloviny 20. století. Výstavu provází řada interaktivních programů pro školy i dospělé. www.cms-kh.cz

8. 5. 2010 – 31.12. 2013 SBÍRKA 1 2 3, GASK. Kurátorka výstavy Marie Bergmanová.

25. 11. 2012 – 30. 6. 2013 IVAN SOBOTKA (1927 – 2008), GASK. Ivan Sobotka absolvoval roku 1951 AVU v Praze. Jeho malby se dobře hodí k rázu Jezuitské koleje – citlivost i blízkost tomuto světu, ale přitom setrvání na svém, skromnost, úspornost. Kurátor Jan Placák.

25. 11. 2012 – 31. 12. 2013 JIŘÍ KORNATOVSKÝ – MEDITACE, GASK. Velkoformátová kresba nazvaná Meditace. Kornatovský si vytváří vlastní svět zduchovnělých forem, nikoliv z tohoto světa, ale ze světa imanentních prostorů a posvátného ticha.

24. 2. – 30. 6. MICHAL ŠKAPA – PIXA, GASK. Whitebox představuje grafický design expresivního writera a českého současného umělce Michala Škapy. Pracuje s fenoménem specifické odnože graffiti PIXACAO z Brazílie, které je zajímavou kombinací latinky, tvarosloví log heavymetalových kapel a starogermánských run.

24. 2. – 30. 6. AMAR MULABEGOVIČ – INTERVENCE, GASK. Audiovizuální instalace bosenského umělce žijícího v Čechách. Výstava bude mít dvojfázovou modifikaci. První část výstavy bude prezentována v prostorách lázní. Od dubna proběhne navazující světelná a zvuková intervence v barokní lékárně.

24. 2. – 30. 6. KAREL ŠTĚDRÝ – NEOMONDRIAN, GASK. Karel Štědrý v cyklu Neomondrian pokračuje v tradiční disciplíně malby prostřednictvím odkazů k modernistickým vzorům, jejichž principy transformuje do nových forem a významů.

7. 4. – 31. 8. IMAGES FOR IMAGES / ARTISTS FOR TICHÝ – TICHÝ FOR ARTISTS, GASK. Český fotograf z Kyjova Miroslav Tichý (1926 – 2011) se stal světoznámým nejen svými postoji – odmítal prodávat své práce a starat se o uměleckou kariéru – ale i velice oblíbenou a obdivovanou postavou mezi ostatními umělci. Ti ho navštěvovali a vyměňovali si s ním díla. V této výměně pokračoval sběratel a podporovatel Miroslava Tichého, Roman Buxbaum. Ojedinělou sbírku poprvé představujeme celou v GASK.

20. 4. – 30. 6. MARTIN MAREK – MUSÍ SE TO OPAKOVAT, GASK.

Komorní soundscape instalace „Musí se to opakovat“ vnáší do původního barokního sklepení galerie zneklidňující smyčku s výraznou basovou linkou naléhající na divákův srdeční rytmus. Mámivé bloudění mezi slastí a strastí doby a afektivní patos nesoucí významové prvky barokní emocionality jsou ústředním tématem zvukového experimentu Martina Marka.

28. 4. – 30. 6. MARIA PIA SEVERI – BENÁTKY VĚČNÝ SEN, GASK. GASK ve spolupráci s Art for public, uvádí výstavu tematické série fotografií, která přinese do historického centra středočeského města jedinečnou atmosféru benátského karnevalu. Výstava se koná pod záštitou Italského velvyslanectví v Praze a jeho excelence ambasadora Pasquala D. Avina a talského kulturního institutu v Praze.

www.gask.cz

 

.

 

Zavřít menu