A opět je tu víkend, tentokrát díky volnému dni vprostřed týdne jakoby o něco dříve. Zpestřit si ho můžete třeba hned v pátek koncertem v Music Clubu Česká 1. A v neděli se mohou nejenom milovníci společenského tance vyrazit podívat na tradiční soutěž O Kutnohorský groš v Lorci. ……………………………………………………………………………………

5. 5. | 9:30 – 18:00 hod. O KUTNOHORSKÝ GROŠ – 13. ROČNÍK TRADIČNÍ TANEČNÍ SOUTĚŽE, KD Lorec. Taneční páry z ČR budou soutěžit v dětských, juniorských, mládežnických, dospělých a seniorských kategoriích. Pořadatelem je Taneční škola Novákovi Kutná Hora a Svaz učitelů tance ČR. Vstupné: 70,- Kč, děti zdarma. www.tsnovak.cz; www.sut.cz.

.

Kino Modrý kříž

3. 5. |19:00 hod. JEDLÍCI ANEB STO KILO LÁSKY
ČR, komedie, vstupné 90 Kč, mládeži přístupný.
Do právě otevřeného „hubnoucího“ sanatoria se sjíždějí pacienti s cílem zhubnout. A i když každý z nich k tomu má jiný důvod, všichni tu teď pod dohledem asketického primáře podstupují nejroztodivnější procedury a cvičení, to vše navíc bez jídla, alkoholu a sexu. Tím se pro většinu z nich pobyt v sanatoriu stává noční můrou.  Hrdinové Jedlíků jsou romantičtí i pošetilí, vtipní i dojemní, žádný z nich nepostrádá smysl humor. Všichni jsou vedeni láskou – k lidem, věcem, práci, a samozřejmě k jídlu – a každý z nich ji také nakonec najde. Jak už to prostě v dobrých filmech bývá. Hrají: Milan Chára, Karel Heřmánek jr., Tomáš Magnusek, Martin Stropnický, Veronika Žilková. Režie: Tomáš Magnusek.

4. 5. |19:00 hod. SCARY MOVIE 5
USA, komedie, 85 min., vstupné 100 Kč, mládeži přístupný, s titulky.
Francouzský režisér taneční skupiny vypíše konkurs na novou tanečnici, o kterou se ucházejí dvě kamarádky. Matka jedné z nich je odhodlaná udělat cokoli, aby svou dceru viděla na pódiu, zatímco vyřazená členka původního souboru chystá pomstu. Hrají: Ashley Tisdale, Simon Rex, Lindsay Lohan, Charlie Sheen, Terry Crews, Kate Walsh, Heather Locklear. Režie: Malcolm D. Lee.

5. 5. |19:00 hod. ZAMBEZIA, 3D
Jižní Afrika, animovaný, 83 min., vstupné 120 Kč, pro děti, český dabing.
Mladý sokol Kai se přes zákazy svého otce vydá na dobrodružnou výpravu do bájného ptačího města Zambezia, aby se stal členem prestižní letky chránící město před útoky nepřátel. Jeho otec se ho snaží zadržet, ale je lapen podlým ještěrem, který kuje pikle na přepadení Zambezie. Kai a jeho spřízněná duše Zoe budou muset použít všechny své síly, aby před ním toto jedinečné místo zachránili. V českém znění: Jiří Mádl, Pavel Rímský, Jaroslava Kretchmerová, Oldřich Navrátil. Režie: Wayne Thornley.

.

Koncerty, klubová scéna

Česká 1 Music Club, www.ceska1.cz

3. 5. | 20:00 hod. THE CHANCERS (TWO TONE SKA) + DJ´S COLECTIV – JAHRIDER + HOSTÉ. Vstupné: 150,- Kč.

4. 5. | 20:00 hod. RED HOT CHILI PEPPERS REVIVAL. Vstupné: 100,- Kč.


Restaurace Palma, Krátká 13,
www.palma-kh.cz

Diskotéky pro všechny věkové kategorie ve stylu hitů 80., 90. a současných let. Vstup zdarma.

3. 5. | 21:30 hod. DJ Mirek Kulhánek
4. 5. | 21:30 hod. DJ Jožka Nowok

.

Výstavy

Prodlouženo do 12. června! Pavel Sukdolák – barevné lepty, ArcusGallery, www.art-tour.cz/arcus-gallery

28. 4.– 30. 6. BENÁTKY- VĚČNÝ SEN, GASK. Sdružení Art for public a galerie GASK přesunou na dva měsíce italské Benátky do Kutné Hory. Výstava tematické série čtyřiceti fotografí z Benátek přenese do historického centra města jedinečnou atmosféru karnevalového reje. Autorkou vystavených fotografií je italská umělkyně, rodačka z Modeny, Maria Pia Severi.

29. 5. | 18:00 hod. VERNISÁŽ VÝSTAVY / JIŘÍ DOSTÁL – KRESBY & PF (1991-2012), Salonek hotelu U Kata. Výstava představí 20 let tvorby kutnohorského grafika a výtvarníka Jiřího D. Dostála. Jeho náměty tužkových kreseb a autorských tisků čerpají buď z autorovy fantazie, nebo z historické architektury Kutné Hory a jiných měst. Volnou tvorbu doplní výběr unikátních novoročenek. Výstavu zahájí úvodním slovem Hana Kvasilová.

9. 4. – 31. 10. SVÍDNICKÁ KERAMIKA – VÝSTAVA KRAJKOVÉ A REŽNÉ KERAMIKY, Kaple Božího těla. Krajková keramika vychází z tradice ,,Habánského šálu“, jedná se o keramiku točenou na hrnčířském kruhu a zdobenou ručním prořezáváním. Režná keramika tvoří svojí syrovostí protipól keramiky krajkové. Je točena rovněž na kruhu a dále zdobena rytím a plastickým dekorováním. Výstavu keramických děl z dílny Aleny Effenbergerové lze zhlédnout v působivém gotickém prostoru kaple Božího těla každý den od 9:00 do 17:00 hod.

19. 4. – 19. 5. JAKUB HUBÁLEK / OBRAZY, Galerie Felixe Jeneweina – Vlašský dvůr

24. 4. – 24. 5. VÝSTAVA – M. M. ŠECHTLOVÁ / MEZZOTINTA, Zimní zahrada hotelu U Kata. Výtvarnice Marie Michaela Šechtlová se narodila v Praze. V letech 1967 až 1971 studovala na Střední odborné škole výtvarné v Praze. Ve studiích pokračovala v letech 1971 – 1977 v atelieru grafiky a ilustrace na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, pod vedením prof. Zdeňka Sklenáře, Jiřího Anderleho a prof. Jiřího Mikuly. Zabývá se volnou grafikou, exlibris a knižními ilustracemi. Získala cenu na přehlídce exlibris v Chrudimi v roce 1983, na 11. bienale drobné grafiky v St.Niklaas v Belgii a čestné uznání v Concorso exlibris Lago Maggiore.

1. 4. – 2. 6. KUTNÁ HORA V OBRAZECH, ČMS – Hrádek. Výstava tvořena ze sbírek ČMS přiblíží vhled města před obnovou jeho nejkrásnějších stavebních památek např. chrám sv. Barbory, Vlašský dvůr, Kamenný dům atd.

1. 4. – 30. 11. PIVOVARY NA KUTNOHORSKU, ČMS – Kamenný dům. Výstava je věnována především zdejšímu intenzivnímu rozvoji pivovarnictví od 19. do poloviny 20. století. Výstavu bude provázet řada interaktivních programů pro školy i dospělé. Pro ZŠ program: „Putování za zlatým mokem“. Pro širší veřejnost proběhnou ukázky vaření piva podle technologií a receptur 16. století s ochutnávkou.

1. 4. – 1. 6. MÓDA 19. STOLETÍ, ČMS – Tylův dům. Ze sbírek ČMS budou představeny dámské šaty, pánské obleky a drobné módní doplňky z 19. století. Výstavu provází interaktivní program pro MŠ, ZŠ a SŠ – „Šaty dělají člověka“.
www.cms-kh.cz

8. 5. 2010 – 8. 5. 2013  SBÍRKA 1 2 3, GASK. Kurátorka výstavy Marie Bergmanová.

25. 11. 2012 – 31. 12. 2013 JIŘÍ KORNATOVSKÝ – MEDITACE, GASK. Velkoformátová kresba nazvaná Meditace. Kornatovský si vytváří vlastní svět zduchovnělých forem, nikoliv z tohoto světa, ale ze světa imanentních prostorů a posvátného ticha.

25. 11. 2012 – 30. 9. 2013 VIDEOBOX 2012 – VIDEOGAMES, MIROSLAV HAŠEK, GASK. Prostor pro prezentaci současné videoartové tvorby. Představení nejzajímavějších experimentálních filmů a videí diplomantů vysokých uměleckých škol ČR. Kurátorka Veronika Marešová.

24. 2. – 30. 6. MICHAL ŠKAPA- PIXA, GASK. Whitebox- představí grafický design expresivního writera a českého současného umělce Michala Škapy. Jeho „site specific“ realizace PIXA zpracovává vliv vizuality ulic velkoměstských periferií na písmo a grafiku. Pracuje s fenoménem specifické odnože graffiti PIXACAO z Brazílie, které je zajímavou kombinací latinky, tvarosloví log heavymetalových kapel a starogermánských run. Tento streetartový letrismus transformuje do vlastního svébytného fondu a aplikuje v rukopise svých vizuálů webových návrhů, pozvánek, plakátů i outdoorových grafických projektů.

24. 2. – 30. 6. AMAR MULABEGOVIČ – INTERVENCE, GASK. Audiovizuální instalace bosenského umělce žijícího v Čechách. Výstava bude mít dvojfázovou modifikaci. První část výstavy bude prezentována v prostorách lázní. Od dubna proběhne navazující světelná a zvuková intervence v barokní lékárně.

24. 2. – 30. 6. KAREL ŠTĚDRÝ – NEOMONDRIAN, GASK. Karel Štědrý v cyklu Neomondrian (od roku 2011) pokračuje v tradiční disciplíně malby prostřednictvím odkazů k modernistickým vzorům, jejichž principy transformuje do nových forem a významů. Vychází přitom i ze zkušenosti streetartu, z prostředí graffiti, ovlivněného pop artem a komiksem.

7. 4. – 31. 7. ARTISTS FOR TICHÝ – TICHÝ FOR ARTISTS, GASK. Český fotograf z Kyjova Miroslav Tichý (1926 – 2011) se stal světoznámým nejen svými postoji – odmítal prodávat své práce a starat se o uměleckou kariéru – ale i velice oblíbenou a obdivovanou postavou mezi ostatními umělci. Ti ho navštěvovali a vyměňovali si s ním díla. V této výměně pokračoval sběratel a podporovatel Miroslava Tichého, Roman Buxbaum. Ojedinělou sbírku poprvé představíme celou v Galerii Středočeského kraje – GASK. Kurátorem výstavy je Zdeněk Felix. Výstavu doprovází rozsáhlá publikace, která může sloužit i jako přehled současného mezinárodního umění.
www.gask.cz

 

 

 

.

Zavřít menu