Nabídka kulturních akcí v Kutné Hoře na tento víkend je vcelku bohatá. Takže neseďte doma, běžte na výstavu, do kina, na koncert! Nezapomeňte, že v sobotu se uskuteční Probouzení Kutné Hory. A cestou na zahájení turistické sezony se můžete stavit ve Vlašském dvoře a prohlédnout si novou expozici mincovnictví. Krásný víkend! …………………………………………………………..

.

6. 4. | 16:00 hod. PROBOUZENÍ KUTNÉ HORY

VIII. ročník slavnostního zahájení turistické sezóny na Horách Kutných. Program začne v 16:00 v kapli Božího těla, bude pokračovat na nádvoří Vlašského dvora a poté v kostele sv. Jakuba. Postupně vystoupí Richard Pachman, taneční sdružení La Volta, hudební skupina Cuthna Antiqua, varhaník Michal Hanuš a Učitelský smíšený pěvecký sbor Tyl pod vedením Zdeňka Licka.

Večerní koncerty:

BRZDAŘI – 19:00 hod. v restauraci Dačický

BON SWING BOHUMILA DVOŘÁKA – 19:00 hod. v refektáři kláštera řádu sv. Voršily

www.guide.kh.cz

 

MĚSTSKÉ TYLOVO DIVADLO

7. 4. | 15:00 hod. Dětská divadelní přehlídka, PIRÁTSKÁ POHÁDKA – KAPITÁN FUJTAJBLÁK

Hálkovo městské divadlo Nymburk přiváží příběh o strašlivém kapitánovi pirátské lodi Fujtajblákovi a jeho posádce. O dobrodružství mladého chlapce Toma na jeho cestě za pokladem. O tom, co všechno se dá na takové cestě najít. O odvaze a statečnosti pirátské slečny Elízy a jestli v pohádkách pořád ještě vítězí láska. Hrají: Miky Mejstřík, Petr Pištěk, Jaroslav Šturma, Marie Vitů a další. Vstupné: 50,- Kč.

.

KINO MODRÝ KŘÍŽ

6. 4. | 14:00 hod. ČTYŘLÍSTEK VE SLUŽBÁCH KRÁLE, ČR, animovaný, 90 min., vstupné 100 Kč, pro všechny.
Malý výlet do Prahy nabídne Čtyřlístku úžasné setkání. Na Karlově mostě je nejdříve přepadne obživlý lev ze sochy Bruncvíka, který je pak zavede do podzemních chodeb pražského Hradu, kde se setkají se samotným císařem Rudolfem! Ten podnikl cestu časem z minulosti do přítomnosti, protože podle předpovědí věhlasných císařských astrologů jenom Čtyřlístek může získat císaři zázračný kámen mudrců a zachránit tak císaři život i korunovační klenoty, o které usiluje proradný alchymista Kelly. Hrají: Ivan Trojan, Tereza Bebarová, Bohdan Tůma, Ondřej Brzobohatý, Václav Postránecký, Vladimír Brabec, Jiří Lábus. Režie: Michal Žabka.

6. 4. – neděle 7. 4. | 19:00 hod. MARTIN A VENUŠE, ČR, komedie, 102 min., vstupné 100 Kč, mládeži přístupný.
Příběh filmu začíná před 10 lety, na vernisáži obrazů, kdy se mladá a nadějná výtvarnice Vendula seznámí se svým budoucím partnerem a manželem Martinem. Společně založí rodinu, mají dvojčata – holčičky – předškolního věku a jednoho kluka, batole. Martin buduje kariéru ve firmě vyvíjející hračky a Vendula se stará o rodinu. Martin je většinu času v práci, snaží se zabezpečit rodinu, na kterou mu nezbývá čas, naopak Vendula se stará o děti a chod domácnosti a nemá žádný prostor pro sebe. Každý dělá pro rodinu maximum, ale zároveň se cítí nedoceněný tím druhým. Hrají: Marek Taclík, Kristýna Boková-Lišková, Zuzana Stivínová ml., Tomáš Hanák, Tereza Chlebovská. Režie: Jiří Chlumský.

.

KONCERTY, KLUBOVÁ SCÉNA, PLESY

Česká 1 Music club – www.ceska1.cz

5. 4. | 21:00 hod. VÍTÁNÍ JARA, KROUŽEK / THE HAPPY PISCHOTS, MYŠTET / DJ CZIKO. Kultovní kapely, hudebně divadelní tyjátr ze Studia Kamarád a taneček až do rána. Vstupné 100,- Kč.

6. 4. | 21:00 hod. JETHRO TULL Tribute Band / Bratranci Veverkové

„Heavy metal s flétnou“ – tak se nechá nazvat tvorba skupiny Jethro Tull. Jejích revival „Bratranci Veverkové“ rozhodně ostudu této kapele neudělá. Návštěvnici se mohou těšit na hity: Heavy horse, Songs From the Wood, Locomotive Breath a mnoho dalších. Vstupné: 100,- Kč. www.veverky.jethrotull.cz


Restaurace Palma
 – www.palma-kh.cz Diskotéky pro všechny věkové kategorie ve stylu hitů 80., 90. a současných letJ. Vstup zdarma.

6. 4. | 21:30 hod. DJ Mirek Kulhánek

.
DŮM DĚTÍ A MLÁDEŽE

6. 4. | 9:00 hod. Turnaj ve stolním tenise. Zápisné: 20,- Kč (členové ZK Stolní tenis zdarma). Info.: Bc. E. Malinová 736 754 940

6. 4. | 9:00 – 12:00 hod. Fimo tvoření pro děti i dospělé. Zápisné: děti 50,- Kč, dospělí 80,- Kč. Info.: Bc. J. Štolbová 731 388 585

 

VÝSTAVY

7. 4. – 31. 7. ARTISTS FOR TICHÝ – TICHÝ FOR ARTISTS  www.gask.cz

Český fotograf z Kyjova Miroslav Tichý (1926 – 2011) se stal světoznámým nejen svými postoji – odmítal prodávat své práce a starat se o uměleckou kariéru – ale i velice oblíbenou a obdivovanou postavou mezi ostatními umělci. Ti ho navštěvovali a vyměňovali si s ním díla. V této výměně pokračoval sběratel a podporovatel Miroslava Tichého, Roman Buxbaum. Tak vznikla ojedinělá sbírka mezinárodního umění, ve které se nacházejí práce významných umělců jako je Richard Prince, Rosemarie Trockel, Lowrence Weiner, Neo Rauch, Thomas Ruf ale i mladších tvůrců Andy Hope, Fabian Marti nebo Andro Wekua. Ojedinělou sbírku poprvé představíme celou v Galerii Středočeského kraje – GASK. Kurátorem výstavy bude Zdeněk Felix. Výstavu doprovází rozsáhlá publikace, která může sloužit i jako přehled současného mezinárodního umění.

25. 3. – 21. 4. KŘÍŽOVÉ CESTY V KRAJINĚ. Kostel sv. Jana Nepomuckého. Fotovýstava o výtvarném ztvárnění poslední cesty Ježíše Krista.

7. 3. – 14. 4. NOVÉHO? NIC NOWEGO? Galerie Felixe Jeneweina, Vlašský dvůr, Havlíčkovo nám. 552, 284 01 Kutná Hora. Současné polské umění. www.gfj.kh.cz

25. 11. 2012 – 30. 9. 2013 VIDEOBOX 2012 – VIDEOGAMES, MIROSLAV HAŠEK. Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej. Prostor pro prezentaci současné videoartové tvorby. Představení nejzajímavějších experimentálních filmů a videí diplomantů vysokých uměleckých škol ČR. Kurátorka Veronika Marešová.

24. 2. – 30. 6. MICHAL ŠKAPA- PIXA. Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej. Whitebox- představí grafický design expresivního writera a českého současného umělce Michala Škapy. Jeho „site specific“ realizace PIXA zpracovává vliv vizuality ulic velkoměstských periferií na písmo a grafiku. Pracuje s fenoménem specifické odnože graffiti PIXACAO z Brazílie, které je zajímavou kombinací latinky, tvarosloví log heavymetalových kapel a starogermánských run. Tento streetartový letrismus transformuje do vlastního svébytného fondu a aplikuje v rukopise svých vizuálů webových návrhů, pozvánek, plakátů, i  outdoorových projektů.

24. 2. – 30. 6. AMAR MULABEGOVIČ – INTERVENCE. Audiovizuální instalace bosenského umělce žijícího v Čechách. Výstava bude mít dvojfázovou modifikaci. První část výstavy bude prezentována v prostorách lázní. Od dubna proběhne navazující světelná a zvuková intervence v barokní lékárně.

24. 2. – 30. 6. KAREL ŠTĚDRÝ – NEOMONDRIAN. Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej. Karel Štědrý v cyklu Neomondrian (od roku 2011) pokračuje v tradiční disciplíně malby prostřednictvím odkazů k modernistickým vzorům, jejichž principy transformuje do nových forem a významů. Vychází přitom i ze zkušenosti streetartu, z prostředí graffiti, ovlivněného pop artem a komiksem.

 

České muzeum stříbra – www.cms-kh.cz

1. 4. – 2. 6. KUTNÁ HORA V OBRAZECH, ČMS – Hrádek. Výstava tvořena ze sbírek ČMS přiblíží vhled města před obnovou jeho nejkrásnějších stavebních památek např. chrám sv. Barbory, Vlašský dvůr, Kamenný dům atd.

1. 4. – 30. 11. PIVOVARY NA KUTNOHORSKU, ČMS – Kamenný dům. Výstava je věnována především zdejšímu intenzivnímu rozvoji pivovarnictví od 19. do poloviny 20. století. Výstavu bude provázet řada interaktivních programů pro školy i dospělé. Pro ZŠ program: „Putování za zlatým mokem“. Pro širší veřejnost proběhnou ukázky vaření piva podle technologií a receptur 16. století s ochutnávkou.

1. 4. – 1. 6. MÓDA 19. STOLETÍ, ČMS – Tylův dům. Ze sbírek ČMS budou představeny dámské šaty, pánské obleky a drobné módní doplňky z 19. století. Výstavu provází interaktivní program pro MŠ, ZŠ a SŠ – „Šaty dělají člověka“.

 

RŮZNÉ

5. 4. | 19:00 hod. Malovinaři – Ochutnávka vín. Vinné sklepy Kutná Hora (klášter řádu sv. Voršily – refektář). Setkání a degustace vín malovinařů z východočeského a středočeského kraje. Vstupné: 200,- Kč, více informací na tel. 736 536 489. vinokutnahora@seznam.cz

 

 

..

Zavřít menu