Již po třiadvacáté otevře královské horní město Kutná Hora symbolicky brány všem, kdo zatouží vrátit se do středověku. Máte možnost zatoulat se o celých šest století po pomyslné časové křivce zpět do historie slavného stříbrného města. Na dva dny, sobotu 21. a neděli 22. června se můžete ocitnout přímo uprostřed událostí, osudů a příběhů Zemí Koruny české v roce 1414.

V těchto dnech se totiž  bude konat další ročník tradiční historické slavnosti Královské stříbření Kutné Hory. Středověké centrum města, gotické uličky a zákoutí, ale především rozsáhlý programový prostor s královskou tribunou a kolbištěm v parku pod Vlašským dvorem se zaplní zářivě barevnými gotickými praporci a stovkami lidí v kostýmech doby lucemburské. Celé město i královské sídlo v mincovně ve Vlašském dvoře opět ožije fiktivním příběhem příjezdu a vzácné přítomnosti českého krále Václava IV. a jeho manželky Žofie Bavorské s jejich dvorem. Kompletní program a informace o vstupném najdete ZDE.
.

Stříbření 2014

.
Co na vás čeká?
Jako v letech minulých, tak i letos, chystají bohatí a hrdí Horníci, měšťané Hor Kutných, pro krále velkolepé uvítání, pohoštění i program. Pracovní rytmus ve stříbrných dolech i v královské  mincovně se jakoby na dva dny zastaví a utichne. Nahradí jej slavnostní ruch přítomnosti krále Václava, který byl Horníkům vždy velmi nakloněn a obdařil havíře i mincíře i jejich město mnohými výsadami. Již tradičně přijme král holdy a dary a otevře symbolicky výroční trh. Většinu času svého pobytu na Horách Kutných však bude král věnovat tak, jak je jeho zvykem, radovánkám a zábavě.  Také proto vyhlašuje zákaz sporů, náboženských diskusí a hádek. Medovina, pivo i víno potečou proudem, rozličné vůně rožněných masových lahůdek lákavě zašimrají v nose, kapely budou hrát a vyzývat k tanci dvorskému i lidovému. Rytíři k pobavení krále i lidu obecného porovnají své dovednosti v bujarých bojových hrátkách a to pěšmo i v sedle koní. Kouzelník Žito a jeho herecká kumpanie rozesměje krále, urozené panstvo i lid obecný. O sobotním pozdním večeru se rozhoří ohně svatojánské dvorské slavnosti, v níž se utkají rytíři o čest čtyř rytířských symbolů. Čeká nás nejen ruch dvorské zábavy, nýbrž i lidové bujaré veselí hornického města.  Všeobecný halas se utiší jen v neděli dopoledne.  V ten čas se již tradičně otevře hlavní portál chrámu sv. Panny Barbory, patronky všech havířů. Klenbou katedrály se rozezní slavnostní fanfáry s duněním tympán. Tak vždy vítají Horníci svého oblíbeného krále s královnou a jejich dvořanstvo ve svém vlastním chrámu. Všichni, šlechta, kutnohorský patriciát i obecný lid horský se zde setkají při slavné „Stříbrné mši“. Všechno to dění a barvité hemžení, které je každoročně vždy novou a neopakovatelnou premiérou několika stovek aktérů z celé republiky, a které celé připravuje úzký kroužek obětavců, Vás chce nejen pobavit, ale i nenásilnou a přitažlivou formou poučit o zajímavé historii hornického města a jeho tradicích.
Třiadvacátý ročník Královského stříbření Kutné Hory pro Vás  otevírá brány času  do města, nazývaného pokladnicí českých králů.

 (tz)

 

Připomeňte si atmosféru loňského Stříbření v naší fotogalerii.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

 

.

Zavřít menu