Sedmým rokem se koná festival s názvem Kutnohorské léto, festival netradičních prohlídek i jiných zábavných vystoupení v Kutné Hoře a okolí. Kutnohorsko.cz připravilo program pro obyvatele a návštěvníky města ve spolupráci s provozovateli památek i dalších zajímavých objektů.

.
Každé pondělí do 31. 8. | 21:00 hod. NOČNÍ PROHLÍDKA SEDLECKÉ KOSTNICE. Každé letní prázdninové pondělí vás zveme na noční prohlídku světoznámé kostnice – za svitu svíček v doprovodu kostýmovaného průvodce „mnicha cisterciáka“, která Vám umožní se oprostit od ruchu všedního dne a prožít setkání s historií a vlastní smrtelností při zachování piety k pozůstalým i zemřelým tohoto hřbitova. Letní pondělní večer končí v  kapli nad kostnicí minikoncertem na původní barokní pozitiv. Hudebníci, kteří Vás sedleckými večery provázejí – Mgr. Zdeněk Licek (zpěv) a Viktor Darebný (varhany) – patří k předním osobnostem Kutné Hory hudební. V roli zpívajícího mnicha během festivalu vystupuje také i do hloubky místa znalý archeolog Mgr. Velímský Filip Ph.D., jehož poznatky (spolu s poznatky dalších odborníků) zachycuje video-dokument o minulosti a současnosti kostnice.

Každé úterý do 25. 8. | 15:00 hod. KAMENNÝ DŮM – LAPIDÁRIUM: UMĚNÍ KAMENÍKŮ STŘEDOVĚKÉ KUTNÉ HORY. Nabízíme vám prohlídku unikátních prostor středověkých dvoupatrových sklepů v Kamenném domě, kde se skrývá stálá expozice Českého muzea stříbra: „Lapidárium: Umění kameníků středověké Kutné Hory“. Expozicí vás provedou průvodci v kostýmech, kteří vám přiblíží nejen práci kutnohorských kameníků, ale zároveň vám představí i jedinečný soubor kamenných plastik a architektonických článků z nejvýznamnějších gotických památek Kutné Hory. Pokud si budete chtít ověřit získané vědomosti, připravili jsme pro vás i zábavné pracovní listy, které naleznete ke stažení na webových stránkách muzea, nebo přímo na místě. Doprovodný program: V mázhausu Kamenného domu si mohou návštěvníci v průběhu celé sezóny prohlédnout výstavu „Čaj a káva radost dává“. Tuto výstavu připravilo kutnohorské muzeum ve spolupráci s Dobrou čajovnou Kutná Hora, Muzeem kávy v Praze a Kávovinami a.s. Pardubice společně s interaktivním programem. Výstava je určena nejen pro milovníky čaje a kávy, ale všem, kdo si chtějí zároveň zavzpomínat na svá dětská léta, kdy od své babičky dostávali známou Meltu, Karo a Žitovku.

Každé úterý do 25. 8. | 18:00 hod. KLÁŠTERNÍ A KOLEJNÍ ŽIVOT V KUTNÉ HOŘE. GASK – Galerie Středočeského kraje zve návštěvníky Kutné Hory na večerní komentované prohlídky Jezuitské koleje. Průvodci připravili poutavé vyprávění o historii budovy a o její architektuře. ávštěvníci se poučí o působení Jezuitů v Kutné Hoře a také o tom, jak byla kolej využívána po jejich odchodu. Mezi nejkrásnější prostory patří bohatě zdobený barokní refektář a barokní lékárna. Nenechte si ujít příležitost okusit tajuplnou atmosféru večerní Jezuitské koleje…

Každé úterý do 25. 8. | 20:00 hod. NOČNÍ PROHLÍDKA SEDLECKÉ KATEDRÁLY. Vtažení návštěvníka do událostí, spojených se Sedlcem i celým stříbrným městem, vetknutých do zdí chrámu umožňují noční prohlídky sedlecké katedrály Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele. Přijměte pozvání okusit atmosféru tohoto starobylého místa s pohnutou historií v době, kdy jsou Vaše smysly vyostřené na zachycení podstatně jiných vjemů než během dne. Splendissima Basilica otevírá svá mohutná vrata za svitu svíček, nádherných zpěvů, monumentální varhanní hudby každé letní prázdninové úterý. Zveme Vás do útrob podkroví severní lodě přístupného po Santiniho samonosném točitém schodišti, do chrámové pokladnice ukrývající jeden z nejvzácnějších klenotů České Republiky – originál Sedlecké monstrance, za poznáním osudu zavražděných mnichů, jejichž kosti jsou součástí obvodových zdí kostela. Nenechte si ujít promítání animované historie kláštera přímo v kostelním kině. Součástí prohlídky je dokonce i ochutnávka místního vína – „Sedlecké monstrance“ – suvenýru, který lze pořídit pouze v Sedlci.

(tz) 

Kompletní program Kutnohorského léta 2015 najdete ZDE.

.

Zavřít menu