Sedmým rokem se koná festival s názvem Kutnohorské léto, festival netradičních prohlídek i jiných zábavných vystoupení v Kutné Hoře a okolí. Kutnohorsko.cz připravilo program pro obyvatele a návštěvníky města ve spolupráci s provozovateli památek i dalších zajímavých objektů.

.
Víkendy v Kutné Hoře můžete začít ochutnávkou skvělých vín z Kutné Hory a okolí již v pátek v podvečer. V sobotu na vás čeká procházka Kutnou Horou nestoudnou či setkání s hrabětem Chotkem na zámku Kačina a milovníci zvířat si mohou zpříjemnit nedělní odpoledne návštěvou ZOO Ringelland v nedalekých Habrkovicích.

Ochutnejte víno u svaté Voršily
Přijďte ochutnat víno z kutnohorských vinic, poslechnout si něco o historii řádu sv. Voršily a prohlédnout si část kláštera, která není běžně dostupná veřejnosti. Vinné sklepy Kutná Hora, s.r.o. jsou rodinnou společností, která si dala do vínku obnovit zašlou slávu a dlouholetou tradici pěstování révy na Kutnohorsku. Vždyť první písemná zmínka o zdejším vinařství pochází již z roku 1101! Vinné sklepy Kutná Hora jsou biodynamickým statkem a držiteli prestižního certifikátu Demeter. V Kutné Hoře a okolí se pěstuje réva na 54 ha vinohradů. Vína z oblasti vynikají svou mineralitou a kořenitostí, která pramení z kamenitého či štěrkopísčitého podloží, bohatého na minerální složky. Daří se zde odrůdám Müller Thurgau, Chardonnay, Rulandské šedé a Tramín červený, Svatovavřineckému a Rulandskému modrému. Na nových viničních tratích jsou pěstovány odrůdy Hibernal, Solaris, Regent či Cabernet Cortis. Prohlídky probíhají každý pátek od 10. července do 28. srpna 2015 v naší provozovně (vchod z ulice Čsl. Legionářů – z nedostavěné části kláštera sv. Voršily). Nejprve nahlédnete do části klášterních sklepů, které nejsou běžně dostupné veřejnosti. Poté se přesunete do nádherných prostor refektáře kláštera sv. Voršily, kde pro Vás bude připravena řízená degustace pěti druhů vín s drobným občerstvením /2 druhy sýra z nedaleké mlékárny z Chotusic, pečivo z místních Středových pekáren a voda/. Ochutnávka je doprovázena živým vystoupením pianisty. Začátek prohlídky v 18:00 hodin, doba trvání cca 2 hodiny. Maximální kapacita: 65 osob. Kontakt: Lenka Kociánová; tel.: 736 536 489; e-mail: vinokutnahora@seznam.cz, www.vinokutnahora.cz. Pořadatel: Vinné sklepy Kutná Hora s.r.o., Jiřího z Poděbrad 288, Kutná Hora.

.
Muzeum B zve na sobotní procházku nestoudnou Kutnou Horou
Muzeum B se ve spolupráci s Průvodcovskou službou Kutná Hora s.r.o. zapojí do letošního ročníku festivalu Kutnohorské léto sobotní produkcí s všeříkajícím názvem „Kutná Hora nestoudná“. Na zábavné procházce městem Vás bude provádět bekyně. Že nevíte, kdo to je? – zjistíte cestou! Bekyni bude doprovázet pan Mikuláš Dačický z Heslova a také dvě dámy nevalné pověsti. Zjistíte, jak se v našem krásném městě hřešívalo, ale dozvíte se také o těžkém údělu žen nejen v Kutné Hoře. Prohlídka bude zakončena komentovanou prohlídkou Muzea Odhalení tajemné tváře Kutné Hory, kde zjistíte, jak byly nestoudnice trestány. Upozornění: tato prohlídka není vhodná pro malé děti.
Prohlídky probíhají v sobotu 4. 7., 11. 7., 18. 7., 8. 8., 15. 8., 22. 8. a 29. 8.2015 a v pátek 24. 7. a 31. 7. 2015. Začátek prohlídky v 19:00 hodin ve Vlašském dvoře, doba trvání cca 1,5 hodiny. Maximální kapacita prohlídky: 50 osob. Návštěvníkům s platnou vstupenkou na produkci „Kutná Hora nestoudná“ poskytujeme dvacetiprocentní slevu na vstup do Vlašského dvora (před produkcí nebo po produkci). Kontakt: Vlašský dvůr; tel. 736 485 409; e-mail: muzeumb@seznam.cz. Pořadatel: Muzeum B, Havlíčkovo nám. 552, 284 01 Kutná Hora, www.muzeumb.cz.
.
KH nestoudná 2015
.

Sobotní večery v zámeckém stylu
Prázdninové sobotní večery zase můžete věnovat odpočinku v zámeckém stylu. Na zámku Kačina se stanete vzácnými hosty samotného hraběte Chotka. Zámek patří mezi nejvýznamnější stavby empírové architektury v Čechách, jako svoje letní reprezentační sídlo si ho nechal postavit v letech 1806 – 1824 Jan Rudolf Chotek. Zámecký park vám poskytne piknikové posezení, zámecká kavárna místo k setkání s přáteli. A také letos Kačina ožije dobovými historickými postavami. Hrabě Chotek a jeho rodina právě prožívají jedno ze složitějších období. A události, které se na panství dějí, dávají účinkujícím prostor k mnoha komickým situacím. Návštěvníci se díky nim stanou součástí příběhu, jenž je vtáhne do jiné, tajemstvím vonící doby. Ovšem říká se, že na zámku občas straší. O víkendech se návštěvníkům zjevuje duch Rudla, který si do svého panství přichází popovídat s lidmi. A některým dokonce otevře svou 13. komnatu.
Prohlídky probíhají každou sobotu od 4. července do 29. srpna 2015. Začátek prohlídky zámku v 18:00 hodin a ve 20:00 hodin, doba trvání cca 1,5 hodiny. Maximální kapacita: 50 osob. Kontakt: tel.: 724 878 977; e-mail: rezervace@khtravel.cz. Pořadatel: Produkční agentura KH Travel, s.r.o., Štefánikova 92, Kutná Hora.

.
Za zvířaty do Ringellandu
Malá ZOO rodiny Ringelových nabízí mnohem víc, než  procházku mezi klecemi se zvířaty. V areálu  bývalého kravína se rodí park s mnoha zajímavostmi. Najdete tu největší skupinu sibiřských tygrů v Evropě. Šest dospělých jedinců a každý druhý rok tygří koťata. Třítunový hroch Davídek, filmová hvězda z rodinného filmu Dva lidi v zoo vás přivítá na dosah vaší ruky ve své ohradě, kde ho za asistence Ringelových můžete sami nakrmit dobrotou, kterou mu přinesete. Skupina čtyř bílých lvů je rarita, kterou nenajdete v žádné zoologické zahradě. Další dva lvi, puma, tři dikobrazy, lamy, kozičky, morčátka a další zvířátka na vás čekají v klecích a výbězích. Všechna zvířata vidíte z velké blízkosti nejen v klecích, ale i v manéži při jejich vystoupení. Ringelovi jsou známí cirkusoví drezéři velkých šelem. V areálu vystavují svá díla známí i začínající umělci. Třešničkou na dortu naší nabídky je galerie cirkusových plakátů. Pro laiky jsou to hezké obrázky. Pro odborníky na grafiku je to něco, co stojí za to objevit a studovat. Stovky plakátů sbíral Ivan Ringel celý život a i dnes je vyměňuje se sběrateli po celé Evropě. Tak neváhejte a navštivte Ringelland – jediný park v Česku, kde na jednom místě najdete tolik zajímavostí! Park je otevřený každý den od dubna do září 9:00 do 18:00 hodin. Představení se zvířaty probíhají každou sobotu a neděli od 14:00 hodin. Doba trvání: cca 40 minut. Vstupné na představení: základní – 100,- Kč, snížené (děti od 3 let) – 50 Kč. Vstupné do parku mimo představení je dobrovolný příspěvek na zvířata. Pro skupiny od 15 osob je možné představení objednat i na jiný den a čas, www.ringelland.cz.

(tz)

Kompletní program Kutnohorského léta 2015

.

Zavřít menu