Poprvé v letošním roce se návštěvníkům naskytne možnost pokochat se vzácnou knižní iluminací z konce devadesátých let patnáctého století. Unikátní památku české knižní malby zpřístupní GASK veřejnosti o prodlouženém velikonočním víkendu. ………………………………………………………………………

V Jezuitské koleji, kutnohorském sídle GASK, bude otevřeno celý prodloužený víkend, to znamená i na Velikonoční pondělí 1. dubna 2013. Všichni, kdo na Velikonoce zavítají do GASK, budou mít v tomto roce první možnost vidět vzácnou Kutnohorskou iluminaci. Bude vystavena od 30. 3. do 1. 4. 2013.

Kutnohorská iluminace byla vydražena 8. prosince 2009 v aukční síni  Sotheby´s v Londýně. Jde o zcela unikátní památku české knižní malby – Iluminace. Galerie Středočeského kraje získala toto dílo mimořádné umělecko – historické hodnoty za částku 510 000 liber. Tato iluminace je svým významem souměřitelná s fragmentem Dalimilovy kroniky, kterou vydražila Národní knihovna na aukci v Paříži před čtyřmi lety.

Iluminaci vytvořil koncem 90. let 15. století malíř z okruhu přední pražské iluminátorské dílny tohoto období a byla původně úvodním listem dnes již neznámé velké chorální knihy, z níž byla vyříznuta. Její historie je neznámá. Víme, že se objevila zhruba ve 20. letech, kdy byla podrobena bádání a vyfotografována. Poté téměř na sto let zmizela, až se objevila v roce 2009 od soukromého majitele na aukci v Londýně.

Na rozdíl od vyobrazení v Kutnohorském graduálu nezachycuje iluminace jen těžbu rudy, její drcení, promývání a následný prodej rudokupcům, ale i postup jejího dalšího zpracovávání, kdy se z ní pomocí hutnění získává stříbro, z něhož se razí mince. Jde o nejstarší dochované vyobrazení, které ve zkratce zachycuje celý technologický proces soustředěný od 13. do 17. století v Kutné Hoře.

(tz, red)

Výstava Kutnohorské iluminace, GASK, Jezuitská kolej v Kutné Hoře, od 30. 3. do 1. 4. 2013.
Otevírací doba po všechny dny 10 – 18 hodin.

.

Nebyly nalezeny žádné obrázky


.

.

Zavřít menu