Kutnohorský soubor staré hudby Cuthna Antiqua oslaví první výročí  své existence vystoupením s názvem Hudba na dvoře Krále Slunce aneb co poslouchali Tři mušketýři. Vystoupení se uskuteční v refektáři GASK v neděli 29. září od 19 hodin. ………………………………………………………………………………………………

Francouzskou hudbu 17. a 18. století , která byla provozována na dvoře francouzského krále Ludvíka XIV, široce známého díky Dumasovu románu, soubor studoval několik měsíců a jedná se o jeho hlavní podnik letošního roku. Pohádkovou hudbu francouzských paláců a zahrad soubor odehraje pro kutnohorské publikum ve svém plném obsazení, a také mezi sebou přivítá dva hosty – vedoucího kutnohorského souboru Cantica Štěpána Kafku, který bude hrát na dechové nástroje a pražského gambistu a muzikologa Jakuba Michla, který představí královský nástroj violu da gamba jak v sólové hudbě pro tento nástroj, tak také ve hře bassa continua. Hudba na Ludvíkově dvoře opravdu kvetla a francouzské baroko dalo hudebnímu světu dlouhou řadu skvělých skladatelů v čele s J. B. Lullym. Soubor se snažil otisknout tuto košatost do časově omezeného repertoáru v triových sonátách, duetu viol, skladbami pro sólové nástroje – pozitiv, gambu a loutnu, úryvky  z Moliérovy hry Měšťák šlechticem nebo hudbou, kterou si Ludvík nechával hrát v ložnici před spaním.

O tom, jak se má Cuthna Antiqua na své první narozeniny a co plánuje dále hovoří Jiří Arnet, manažer souboru.
Cuthna se má dobře, stále má chuť hrát pro své posluchače, proběhla také určitá krystalizace, více jsme srosti, sehráli se, zvykli si na sebe.  Absolvovali jsme řádku vystoupení jak veřejných, tak soukromých a ohlas posluchačů je velmi pozitivní, což nám dodává chuť a energii do budoucna.  V rámci krystalizace se také vyjasnilo, zda členové budou schopni věnovat svůj čas zkouškám a vystoupením a z tohoto pohledu nás čeká menší personální a nástrojová obměna. Jinak pokračujeme ve spolupráci s Canticou, s níž  vytoupíme na předvánočním koncertu také v refektáři GASK.

.
Jiří Arnet

.
Proč slavíte francouzskou hudbou?
Francouzská hudba je pro mě osobně ztělesněním toho, co čekáme od staré hudby – vznešenost, rafinovanost, delikátnost, pohádkovost. Dlužno také říci, že snad pro svoji interpretační náročnost a údajnou komplikovanost je zcela neprávem popelkou mezi interpretovanými národními styly – u nás kromě české převažuje spíše  italská  a německá hudba. Proto jsme se rozhodli tuto nádhernou hudbu vynést více na světlo.

Na jakou repertoárovou specialitu ve vašem vystoupení byste pozval posluchače?
Myslím, že jednoznačně na celek úryvků ze hry Měšťák šlechticem,  protože to je takový uvolněný vrchol vystoupení, kde hrajeme v plném obsazení včetně hostů. Atrakcí bude i virtuózní hra na violu da gamba našeho přítele Jakuba Michla a možná také na zajímavosti, které mohou změnit zažitý pohled na osoby té doby – např. dochovanou skladbu jinak v nepříliš vábném světle viděného kardinála Richelieu, který byl překvapivě pilným studentem a milovníkem hry na loutnu.

(red)

 

Cuthna Antiqua

 

 

Zavřít menu