Kutnou Horu navštíví hudebníci z britského Coventry, občanům zahrají v kostele

V Kutné Hoře zahraje Sbor a Symfonický Orchestr University Warwick. Stane se tak v úterý 20. března od 19 hodin v Kostele sv. Jana Nepomuckého. Vstup na tento ojedinělý koncert je zdarma.

Symfonický orchestr a sbor univerzity ve Warvicku tvoří skupina studentů, zaměstnanců a místních z Britského Coventry, kteří sdílí lásku k hudbě. Pod taktovkou dirigenta Paula McGratha (bývalý dirigent na Royal Norhtern College of Music, Manchester a hlavní hostující dirigent ETO (EnglishTouring Opera) a asistent ředitele Jamese Hama (hlavní dirigent projektu Londýnského orchestru a bývalý dirigent Birminghamského královského baletu) tento sbor a orchestr pravidelně vystupuje v Butterworth Hall – moderním koncertním sále s kapacitou 1540 míst, který se nachází přímo v univerzitním kampusu.

Program:

Výběr: Dvořák – Symfonie č. 9. (Novosvětská), Dvořák – Te Deum, Beethoven – mše C dur; Parry – Jeruzalém

Dvořákovo elegantní Te Deum je spojeno s jeho populární Symfonií z nového světa, kterou napsal ve Spojených státech v devadesátých letech 19. století. V tomto díle dohromady splynul starý evropský styl se vzrušující svěžestí „nového“ (světa). Klasicismus je patrný v Beethovenově mši C dur, která byla napsána v roce 1807, tedy v době, kdy se skladateli velmi zhoršoval sluch. Beethovenova schopnost skládat takto překrásnou hudbu i navzdory svému fyzickému postižení jasně dokazuje, jak geniálním hudebníkem byl. Parryho Jeruzalém je příkladem anglické klasiky, jež vznikla roku 1916 a od té doby se těší značné oblibě. Nejenže se každoročně zpívá v „The Last Night of The Proms“ v Londýně, ale je oblíbená i u státních obřadů, při bohoslužbách a dokonce i na sportovních událostech.

tisková zpráva

Zavřít menu