Zpěvačka a kytaristka se znovu vydala na pouť po nejkrásnějších českých chrámech, mezi kterými nemůže samozřejmě chybět ani kutnohorská katedrála. V chrámu sv. Barbory se Lenka Filipová představí druhý dubnový víkend s komorním pořadem Concertino. ………………………………………………………………………………..

Komorní pořad věnovaný klasické kytaře, přinese výběr z desek Concertino I, II, III, nabídne také úpravy lidových písní pro klasickou kytaru od Milana Tesaře a zpěv, keltské balady s irskou harfou se zpěvem a ukázky z Lenčiných šansonových písní. Na tour doprovázejí Lenku Filipovou dva hudební hosté, klavírista Jiří Koníř a mezinárodně uznávaný virtuos na irskou harfu Sean Barry. Rodák z britského Newcastlu nahrál první album již v deseti letech. Následovala četná vystoupení s domovskou kapelou „USHNA“ a Sean se brzy stal, pro svůj osobitý styl a originální způsob improvizace, vyhledávaným umělcem. Hodně cestoval a Česká republika mu učarovala natolik, že se rozhodl tady zůstat.

Podmanivý tón klasické kytary byl tím kouzlem, které vtáhlo Lenku Filipovou do říše hudby. Mladé energické muzikantce se potom kytara stala brzy i nástrojem doprovázejícím její vlastní písně. První láska se však nikdy neztratí; v roce 1989 Lenka Filipová vydala klasické album s názvem Concertino, kde se – po svém, dnes bychom řekli „nadžánrově“ – vyznala ze své lásky ke klasice. Důvtipně sestavená koláž zahrnovala původní kytarovou tvorbu i transkripce od renesance přes Vivaldiho, Bacha, Dowlanda, klasika španělské kytary Tárregu až po současného skladatele Milana Tesaře. Nahrávka posluchače okouzlila a po mnoho let patřila k bestsellerům a nejprodávanějším titulům v oblasti klasické hudby. Některé ze skladeb dostaly novou podobu, jiné jsou zcela nové a i příznivci Lenčina podmanivého hlasu si přijdou na své. Komorní pořad Concertino představuje Lenku Filipovou jako kytaristku a zpěvačku, kterou zajímá hudba mnohem víc než hranice mezi žánry!

(red)


13. 4. | 19:30 hod.  LENKA FILIPOVÁ – CONCERTINO

Chrám sv. Barbory. Hosté: Jindřich Koníř (klavír + úpravy pro symfonický orchestr), Sean Barry (irská harfa). Vstupné: 349,- Kč v předprodeji, na místě +50 Kč. Předprodej: Infocentrum Palackého nám. 377, Kutná Hora, Infocentrum „Domeček“, Barborská 52, Kutná Hora.

 

 

.

Zavřít menu