Oprava západního průčelí a věží kostela sv. Jakuba v Kutné Hoře značně postoupila a před námi je další důležitý mezník. V úterý 15. prosince bude na vrchol severní věže instalována opravená makovice a osazen nový kříž, do věžní makovice budou zároveň vloženy vzkazy a dokumenty jako poselství budoucím generacím.

.
Makovice kostelní věže je tradičně využívána jako schrána, která přechovává odkazy budoucím generacím. I naši předkové svatojakubské makovici svěřili řadu zajímavých dokumentů a vzkazů určených těm, kdo se po nich dostanou na vrchol kostela, aby vzkazy převzali; mimo jiné i právě naší generaci. Jak víte, tyto zprávy jsme s velkým napětím vyzvedávali v červnu tohoto roku (více informací + fotogalerii najdete ZDE). Nyní je řada na nás, současnících, abychom do makovice vložili aktuální sdělení. Římskokatolická farnost – arciděkanství Kutná Hora proto ve spolupráci s dalšími subjekty připravuje sadu dokumentů a dalších předmětů, které, po vložení do speciálních tubusů, budou do makovice přidány.
Posledních několik desítek let byla více než osmdesátimetrová věž kostela zakončena „provizorním“ křížem svařeným z několika kusů užitkového kovu. Z přesvědčení, že kutnohorský farní kostel si zaslouží důstojnější ozdobu, vzniklo zadání pro zbrusu nový kříž. Ten byl nakonec zhotoven Martinem Jandou a Janem Renzou podle návrhu architekta Norberta Schmidta; požehnán byl při mši svaté o slavnosti Krista Krále, 22. listopadu (více informací a fotogalerii najdete ZDE). Téměř čtyřmetrový kříž má být podle architektových slov nástrojem světla, jednoduchým, jasným vrcholem věže, který ji prodlužuje až do nekonečnosti, do nebe. Materiálem je zrcadlová ocel a zlato: díky této volbě bude kříž reagovat na podobu okolní oblohy, bude zrcadlit oblaka i sluneční svit a v závislosti na nebeské scenérii tak bude proměňovat i svůj vlastní vzhled. Architekt Norbert Schmidt ocenil rozhodnutí místních umístit na vrchol prastarého chrámu nový, nepřehlédnutelně současný prvek; vidí v tomto kroku pokračování odvážné cesty, která byla pro Kutnou Horu a její obyvatele v celé historii města tak příznačná.

(tz, jok)

Prohlédněte si fotografie z požehnání kříže 22. listopadu letošního roku…

Nebyly nalezeny žádné obrázky


.

Zavřít menu