Na tiskové konferenci v refektáři Jezuitské koleje představili zástupci Galerie Středočeského kraje výstavní plán na rok 2013. Páteřním projektem bude, jak už jste si u nás mohli přečíst, výstava více než pěti set děl evropských a světových umělců ze sbírky svérázného kyjovského fotografa Miroslava Tichého. Tím ovšem aktivity GASK zdaleka nekončí.

Projekt „Obrazy za obrazy“ (s podtitulem Umělci Tichému – Tichý umělcům“) bude letos nesporně hlavním lákadlem. Výstava představí české veřejnosti stále otevřenou, mezinárodní sbírku současného umění. Pod vedením proslulého kurátora Zdeňka Felixe (Berlin) bude vystaveno na 500 (!) děl od více než stovky evropských i světových umělců pracujících s klasickými i netradičními médii. Východiskem této ojedinělé sbírky nadace Tichy Ocean  je umělecký odkaz a životní příběh svérázného českého fotografa Miroslava Tichého (1926 -2011) z Kyjova.

Iluminace se objeví jen svátečně
Vzácná knižní iluminace zakoupená GASK v londýnské aukci před třemi lety za sedmnáct milionů korun, patří k hlavním tahákům galerie. Bohužel, z technických důvodů není možné tuto památku vystavit dlouhodobě.
„Jako každá práce na papíru, ani iluminace nesmí být vystavená světlu příliš často. Chceme ji ušetřit na další stovky let, v letošním roce bude vystavena jen čtrnáct dnů“ vysvětlila kurátorka stálé sbírky Adriana Primusová. Tedy ani letos nebudou návštěvníci Jezuitské koleje o možnost shlédnout unikátní památku ochuzeni.
„Iluminace bude k vidění zejména přes svátky, nejblíže již nyní na Velikonoce, od soboty třicátého března do pondělí prvního dubna, také o vánočních svátcích, od Štědrého dne do 27. prosince,“ doplnila Primusová. Jednou z dalších možností budou i každoroční Dny evropského dědictví.

Pohledy za hranice
Mezi další položky z letošního výstavního plánu patří mezinárodní projekt Come – In, jenž bude GASK hostit od září do prosince.
„Přijede k nám z Estonska a pokračovat bude do Srbska,“ řekla Veronika Marešová, vedoucí uměleckého oddělení. Putovní výstava představí pětadvacet německých umělců prostřednictvím soch, instalací a videa. Doplní ji artefakty českých tvůrců, jejich prezentaci připravují tvůrci přehlídky Designsupermarket.
Od 28. dubna do 30. června 2013 ožije Kutná Hora atmosférou Benátského karnevalu. Ve spolupráci se sdružením ART FOR PUBLIC pořádá GASK výstavu fotografií italské umělkyně Marii Pia Severi. Severní křídlo Jezuitské koleje ozdobí kolem 40 fotografií karnevalové atmosféry z cyklu „Benátky – věčný sen“ a dále originální benátské masky a kostýmy. Již zdálky uvidí návštěvníci před Jezuitskou kolejí pravou benátskou sandolu – loď gondoliérů. Připraven je i bohatý doprovodný program, jako je výroba karnevalových masek nebo příprava typické benátské kuchyně. Jak už řečeno, aktivit GASK je mnoho a rozhodně je nemohu probrat všechny naráz, zvídavější tedy odkáži na již zveřejněnou tiskovou zprávu.

Restaurátorské projekty v Kutné Hoře
Galerie hostí i výstavy jiných pořadatelů, od prvního září do konce letošního roku tak bude možné v chodbě před letním refektářem vidět nejzajímavější restaurátorské projekty v regionu Kutná Hora za posledních deset let. Formou velkoformátových posterů bude odborné i laické veřejnosti představeno například restaurování chrámu sv. Barbory, restaurování galerie soch před Jezuitskou kolejí, restaurování sv. Anny z Anenského náměstí, restaurování sochy sv. Bernarda, restaurování Kamenné kašny a restaurování polychromované sochy madony z kapličky ve Vocelově ulici. Součástí doprovodného programu k výstavě bude i listopadová konference na téma restaurování soch. Výstavu kurátorsky připravil Jan Ďoubal.

 (jok)

 

Nebyly nalezeny žádné obrázky

 

:

Zavřít menu