Velikonoční víkend se kvapem blíží, byť při pohledu s okna by člověk hádal spíše na Vánoce. V článku najdete seznam akcí, které Vám mohou zpříjemnit sváteční dny. Tak tedy, kromě malování vajíček a pletení pomlázek, udělejte si chvilku čas a vyražte za kulturou! ……………………………………………………

Velikonoční atmosféru bylo možné vnímat už v úterý, na Palackého náměstí se uskutečnil tradiční Velikonoční jarmark žáků Základní školy Žižkov. Kromě půvabných dekorací vlastní výroby si malí trhovci připravili pro návštěvníky tisícovku malovaných vajíček. Ve Spolkovém domě se otevřely brány  Pomlázkování, agentura Veselý lidový rok z Kutné Hory a Město Kutná Hora zde připravily pro školy a školky program zaměřený na jarní a velikonoční období a zvláště na lidové tradice. Velikonoční výstavu, která už také neodmyslitelně patří ke Kutné Hoře, zorganizovali opět pracovníci Domova Barbora. Výrobky klientů Domova si ostatně můžete zakoupit ještě dnes do 16. hodin a ve čtvrtek od osmi do dvanácti.

Sedlecká pouť

Kolotoče se v Sedlci roztočí ve čtvrtek 28. března od 14 hodin odpoledne. První den Sedlecké pouti provozovatelé lákají na snížené vstupné na atrakce. V ostatní dny se výše vstupného bude pohybovat ve stejné výši jako v loňském roce, tj. v průměru kolem sedmdesáti korun, s výjimkou některých náročnějších atrakcí. Atrakce si mohou nadšenci ve čtvrtek užívat od 14 hodin až do 22 hodin, od pátku do neděle od 10 hodin až do 23 hodin. 
V poslední den pouti, který připadá na Velikonoční pondělí, budou atrakce v provozu od 10 do 22 hodin. Jak sdělil pořadatel pouti, většina atrakcí ukončí svůj provoz obvykle v devět hodin večer. Obsáhlou fotogalerii z pouťového veselí najdete samozřejmě i na našich stránkách.


Velikonoce ve Spolkovém domě (Lierova ul. 146)

30. – 31. 3. | 10:00 – 15:00 hod. VELIKONOCE VE SPOLKOVÉM DOMĚ, velikonoční dílničky pro příchozí děti s rodiči; předvádění sváteční lidové tvorby. Po oba dva dny v 10:30 a ve 14:00 hodin program o Velikonocích – písničky, povídání, lidové zvykosloví předváděné přímo s malými návštěvníky.

30.3. | 10:00 – 16:00 hod. VEŘEJNÉ ČTENÍ BIBLE VE SPOLKOVÉM DOMĚ

25. 3. – 21. 4.
| KŘÍŽOVÉ CESTY V KRAJINĚ, kostel sv. Jana Nepomuckého, fotovýstava o výtvarném ztvárnění poslední cesty Ježíše Krista.


Velikonoční bohoslužby:

28. 3. Zelený čtvrtek

| 18:00 hod. Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci

| 18:00 hod. Kostel sv. Jakuba

29. 3. Velký pátek

| 12:00 hod. Kostel sv. Jakuba – křížová cesta

| 16:00 hod. Kostel sv. Jakuba

| 18:00 hod. Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v  Sedlci

30. 3. BÍLÁ SOBOTA

| 18:00 hod. Katedrála Nanebevzetí Panny Marie s sv. Jana Křtitele v Sedlci

| 19:00 hod. Kostel sv. Jakuba – velikonoční vigilie

31. 3. SLAVNOST ZMRTVÝCHVSTÁNÍ PÁNĚ

| 7:00 hod. Kostel sv. Jakuba

| 9:00 hod. Chrám sv. Barbory

| 9:30 hod. Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci

| 18:00 hod. Kostel Matky Boží

1. 4. Velikonoční pondělí

| 9:00 hod. Kostel sv. Jakuba

| 18:00 hod. Katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci

 

Koncerty, klubová scéna

Česká 1 Music Club – www.ceska1.cz

29. 3. | 21:00 hod. ŽÁDNEJ STRES, DISTANCE, RV- 4, ZLOMOR, vstupné: 100,- Kč.

30. 3. | 21:00 hod. GUT / ROCK – JAZZ – FUSION
Skupina kolem virtuózního kytaristy Thorstena Praestra. Thortsen Praesten patří mezi vyhledávané studiové hráče. V roce 2010 obdržel i cenu pro nejlepšího rockového a jazzového kytaristu v Německu. Jeho spoluhráči jsou Ulf Stricker (bicí) a Goran Vujic ( bass), kteří tvoří rytmiku ve vynikající skupině PHISCHBACHER NY3. Vstupné: 150,- Kč v předprodeji; 200,- Kč na místě; předprodej: Blues Café, Jakubská.  www.gutfusion.com

 

Restaurace Palma – www.palma-kh.cz

Diskotéky pro všechny věkové kategorie ve stylu hitů 80., 90. a současných letJ. Vstup zdarma.
29. 3. | 21:30 hod. DJ Jožka Nowok

30. 3. | 21:30 hod. DJ Mirek Kulhánek

31. 3. | PÁNSKÁ JÍZDA ANEB ZABAVME MUŽE PŘED POMLÁZKOU… Dámský striptýz, doprovodný program a soutěže o ceny, do půlnoci vstup pouze pro muže, od půlnoci diskotéka a ženy vítány. Vstupné: 200,- Kč (v ceně 2 drinky zdarma).

 

Městské Tylovo divadlo

29. 3. | 19:00 hod. Jubilejní sezóna: KLÍČE NA NEDĚLI – ANTONÍN PROCHÁZKA, Ochotnický spolek Tyl, Kutná Hora. Divadelní retrokomedie. Jak dokáže zamotat život jeden velmi nepovedený mejdan. Výměna manželů z recese jen na víkend strhne lavinu nepředvídaných situací: ze Švýcarska přijede bohatá tetička, na oběd přijde nepříjemná tchýně, podvedený manžel přijde potrestat nevěru své ženy, manželka vlivného funkcionáře přijde zachraňovat svou propadající dceru. Vrší se trapasy a nedorozumění. A kolotoč potíží se roztáčí… Hrají: Zuzana Trnková, Václav Veselý, Iva Pilcerová, Otakar Fiala, Eva Bicanová, Blanka Procházková, Ivana Pečimuthová, Lucie Mrňáková, Michal Smrkovský, Radana Štočková. Vstupné: 50,- Kč

 

Kino Modrý kříž

28. 3. | 19:00 hod. BEZ DOTEKU
ČR, drama, 72 min., vstupné 100,- Kč, do 15 let nevhodný. Celovečerní debut nejmladšího českého režiséra Matěje Chlupáčka vypráví příběh dospívající dívky Jolany, která je předmětem sexuální touhy svého nevlastního otce. Problémy v rodině nedokáže řešit, ztrácí schopnost komunikace i se svými kamarády a stále více se propadá do uzavřeného světa svých představ. Doma hru na šťastnou rodinu hrát nedokáže, svět venku ji vysává, má strach, ale submisivní erotické hry zároveň neodmítá. Neúnosnost situace a řada dramatických okolností doženou hlavní hrdinku až do nevěstince, kde se její postavení dále vyhrocuje. Hrají: Tereza Vítů, Adrian Jastraban, Marian Roden, Petra Lustigová, Jan Komínek. Režie: Matěj Chlupáček.

29. 3. | 19:00 hod. JENÍČEK A MAŘENKA: LOVCI ČARODĚJNIC, 3D
USA, akční, 83 min., vstupné 140,- Kč, do 12 let nevhodný, s titulky
Jestli jste jako malí tuhle klasickou pohádku neslyšeli, tvůrci vám ji v průběhu úvodních titulků pro jistotu odvyprávějí. Pak už se ale jde na věc. Ocitáme se v typickém středověkém městečku, které sužují obvyklé dobové problémy, včetně únosů místních dětí, jež prý mají na svědomí čarodějnice obývající okolní hluboké lesy. Zdejší ochránce zákona sice tvrdí, že na to stačí sám, ale očividně si lže do kapsy. Starosta proto pozve na záchrannou misi dvě celebrity, legendární lovce čarodějnic Jeníčka a Mařenku. Sourozenci se pustí po stopách. Hrají: Gemma Arterton, Jeremy Renner, Famke Janssen, Peter Stormare. Režie: Tommy Wirkola.

30. 3. | 14:00 hod. CROODSOVI, 3D
USA, animovaný, 90 min., vstupné 150,- Kč, pro děti, český dabing. Příběh první pravěké rodiny na světě, která se jmenuje Croodsovi. Taťka Grug miluje a chrání svou rodinu. Řídí se svéráznou filozofií pro přežití „Strach je dobrý, změna špatná“, a drží se jí až do chvíle, kdy dojde k zničení jejich rodinné jeskyně, kde doposud spokojeně bydleli. Grug je nakonec nucen uznat, že lepší než zde jen přežívat, je začít znovu opravdu žít někde jinde. A tak Croodsovi podniknou cestu do neznáma. Hrají: Nicolas Cage, Ryan Reynolds, Emma Stone, Catherine Keener, Clark Duke. Režie: Chris Sanders, Kirk De Micco.

30. 3. | 19:00 hod. MLÁDEŽI NEPŘÍSTUPNO USA, komedie, 98 min., vstupné 90,- Kč, do 15 let nevhodný, s titulky. Tvůrci filmů Něco na té Mary je a Blbý a blbější vám přináší novou hustou komedii plnou těch největších hollywoodských hvězd. Hrají: Kate Winslet, Hugh Jackman, Halle Berry, Naomi Watts, Richard Gere, Elizabeth Banks, Uma Thurman, Gerard Butler. Režie: Elizabeth Banks, Steven Brill, Steve Carr, James Duffy, Griffin Dunne, Peter Farrelly, Patrik Forsberg, James Gunn, Bob Odenkirk, Brett Ratner, Rusty Cundieff.

31. 3. | 14:00 hod. HLEDÁ SE NEMO, 3D USA, animovaný, 108 min., vstupné 130,- Kč, pro děti, český dabing. Film, který byl oceněn Oscarem za nejlepší animovaný film, se vrací na velké plátno ve formátu 3D. V tomto ohromujícím podvodním dobrodružství s nezapomenutelnými postavami, humorem a upřímnými city nabízí studio Pixar zábavnou a poučnou cestu příliš starostlivého mořského klauna za ztraceným synem jménem Nemo. Od odloučení na Velkém korálovém útesu až k přistání v akváriu v zubní ordinaci v Sydney čeká oba série neuvěřitelných zážitků a úžasných setkání s podmořskými tvory. V českém znění: Ivan Trojan, Barbora Munzarová, Marek Páleníček, Karel Heřmánek, Gabriela Osvaldová, Otakar Brousek ml. Režie: Andrew Stanton.

 

Výstavy

1. 3. – 14. 4. 2013

NIC NOVÉHO? NIC NOWEGO? Inspirující expozice současného polského umění!

Galerie Felixe Jeneweina, Vlašský dvůr, Havlíčkovo nám. 552, 284 00 Kutná Hora
www.gfj.kh.cz

1. 3. – 20. 3.

NĚKOMU ŽIVOT, NĚKOMU SMRT – OPERACE ANTHROPOID

Spolkový dům, Lierova 146

Nejvýznamnější odbojový čin v Evropě v období 2. světové války – atentát na Heydricha, jeho pozadí, příčiny i důsledky, osobnosti, jejichž činy by neměly zůstat zapomenuty.

Výstava je součástí komplexního vzdělávacího projektu Asociace nositelů legionářských tradic Někomu život, někomu smrt k 70. výročí operace Anthropoid.

Vernisáž výstavy:  1. 3. v 17:00 hod.

Více na: http://www.nekomuzivot-nekomusmrt.cz/o-projektu/

25. 11. 2012 – 31. 3. 2013

MŮJ OBRAZ, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej

Dlouhodobější projekt zaměřený na netradiční prezentaci sbírkových fondů Gask. Vybrané obrazy jsou nainstalovány v interakci s dokumentárními fotografiemi Martina Poláka zachycujícími zaměstnance Středočeského kraje s týmiž obrazy v domovském prostředí depozitáře. Kurátorka Veronika Marešová.

25. 11. 2012 –  31. 3. 2013

IVAN SOBOTKA (1927 – 2008), Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej

Ivan Sobotka absolvoval roku 1951 AVU v Praze. Zpočátku byl na volné noze, poté vystřídal několik občanských povolání: pracoval jako kartolitograf, nátiskář, obtahovač štočků, správce depozitáře NG. Jedná se o duchovního malíře. Sobotkovy malby se dobře hodí k rázu Jezuitské koleje – citlivost i blízkost tomuto světu, ale přitom setrvání na svém, skromnost, úspornost. Kurátor Jan Placák.

25. 11. 2012 – 31. 3. 2013

Robert Piesen – LES, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej

Kvaše z padesátých let dvacátého století úzce související s Piesenovou malířskou tvorbou, v níž dominuje krajina stylizovaná symbolickými a biblickými významy. Kurátorka Adriana Primusová.

25. 11. 2012 –  31. 3. 2013

PARALELNÍ HISTORIE, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej

Výstava sledující vývoj výtvarného umění v Ústí nad Labem od roku 1990, kde se umělecká scéna postupně etablovala. Kurátorka Veronika Marešová.

25. 11. 2012 – 30. 9. 2013

VIDEOBOX 2012 – VIDEOGAMES, MIROSLAV HAŠEK, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej

Prostor pro prezentaci současné videoartové tvorby. Představení nejzajímavějších experimentálních filmů a videí diplomantů vysokých uměleckých škol ČR. Kurátorka Veronika Marešová.

25. 11. 2012 – 31. 3. 2013

JIŘÍ KORNATOVSKÝ – MEDITACE, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej

24. 2. – 30. 6.

MICHAL ŠKAPA- PIXA, Galerie Středočeského kraje, Jezuitská kolej

Whitebox- představí grafický design expresivního writera a českého současného umělce Michala Škapy. Jeho „site specific“ realizace PIXA zpracovává vliv vizuality ulic velkoměstských periferií na písmo a grafiku. Pracuje s fenoménem specifické odnože graffiti PIXACAO z Brazílie, které je zajímavou kombinací latinky, tvarosloví log heavymetalových kapel a starogermánských run. Tento streetartový letrismus transformuje do vlastního svébytného fondu a aplikuje v rukopise svých vizuálů webových návrhů, pozvánek, plakátů i outdoorových grafických projektů.

24. 2. – 30. 6.

AMAR MULABEGOVIČ – INTERVENCE, Audiovizuální instalace bosenského umělce žijícího v Čechách. Výstava bude mít dvojfázovou modifikaci. První část výstavy bude prezentována v prostorách lázní. Od dubna proběhne navazující světelná a zvuková intervence v barokní lékárně.

24. 2. – 30. 6.

KAREL ŠTĚDRÝ – NEO/ PROJECTROOM

www.gask.cz

.

Nebyly nalezeny žádné obrázky

 

.

Zavřít menu