Monolog s kufrem je název představení které přiveze 14. září do kutnohorského Tylova divadla francouzský autor a herec bulharského původu Gerasim Dichliev. To přiveze je míněno doslova, rodák ze Svilengradu na jihu Bulharska vyráží totiž na evropské turné poněkud nezvykle – na kole!

.
Gerasim navštíví Českou republiku v rámci evropského turné, během kterého na kole navštíví za čtyřiatřicet dní čtyřiatřicet evropských měst, kde odehraje stejný počet představení.
Do Kutné Hory zavítá Dichliev se svým kufrem plným vzpomínek ze kterých se staly úsměvy na starých fotkách, oplakaných snů, ale také nadějí i zklamání 14. září. Představení vypráví o časech jednoho putování a o putování v čase. O tom, proč se někdy rozhodneme přestěhovat celý svůj život několik tisíc kilometrů na západ nebo desítky let na východ.
„Přijel jsem do Francie v roce 1993 v jedné z prvních vln emigrantů ze zemí bývalého východního bloku. Vybral jsem si Paříž kvůli pantomimě a velkému francouzskému mimovi Marcelu Marceau, na jehož škole jsem o tři roky později absolvoval. Zůstal jsem ve Francii, abych pracoval jako… mim,“ vzpomíná Gerasim Dichliev.
Sám autor a hlavní protagonista popisuje hru jako „autobiografickou fikci“, která, expresivním jazykem pantomimy, vypráví o cestě a proměnách mladého bulharského herce, který se před dvaceti lety vydal na pouť za svým snem. Popisuje vzestupy, pády a zkušenosti charakteristické pro celou generaci mladých lidí z východní Evropy, kteří zažili pád berlínské zdi. Tisíce, možná miliony se jich tehdy vydali na cestu do všech částí světa. Tématem hry „Monolog s kufrem“ je interní dualita a zvláštní drama této generace emigrantů.

(jok)
.

14. 9.2014 | 20.00 hodin GERASIM DICHLIEV – MONOLOG S KUFREM. Městské Tylovo divadlo. Vstup zdarma!!!

Gerasim Dichliev

 

.

Zavřít menu