Putovní výstavu ilustrací Martina Velíška k českému vydání Grónských mýtů a pověstí zahájí vernisáž 8. ledna v 17. hodin. Výstavu uvede bývalý velvyslanec ČR v Dánsku Zdeněk Lyčka. Ilustrace Martina Velíška si budete moci prohlédnout do konce ledna letošního roku. …………………………………………………………….

Syrové, drsné a zároveň humorné ilustrace Martina Velíška provázejí český výbor z rozsáhlého díla dánsko – grónského polárního badatele Knuda Rasmussena nazvaný Grónské mýty a pověsti, který přeložili Viola a Zdeněk Lyčkovi. Rasmussen posbíral většinu grónských mýtů a pověstí a přeložil je do dánštiny. Výbor vyšel knižně v nakladatelství Argo v roce 1998 (2. vydání 2007).

Martin Velíšek (* 1963) je absolventem sklářského ateliéru profesora Libenského na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Jeho sklářské výrobky reprezentovaly Českou republiku na Světové výstavě Expo 2005 v Japonsku. Je dvorním výtvarníkem alternativní kapely Už jsme doma. Vedle Grónských mýtů a pověstí ilustroval také Babičku Boženy Němcové a mnoho dalších knih. Výstava Velíškových ilustrací byla prezentována poprvé v září 2008 v grónském hlavním městě Nuuku jako součást projektu České dny v Grónsku. Poté procestovala velkou část Grónska (Qaqortoq, Maniitsoq, Sisimiut a Ilulissat), přičemž obyvatelé západogrónského Maniitsoqu měli v dubnu 2009 příležitost poznat Martina Velíška osobně a vyslechnout si jeho společnou přednášku s bývalým velvyslancem ČR v Dánsku Zdeňkem Lyčkou.

(tz)

Martin Velíšek 2014

 

.

Zavřít menu