Již sedmým rokem se koná celoprázdninový festival s názvem Kutnohorské léto, festival s podtitulem Jeden den nestačí, festival netradičních prohlídek i jiných zábavných vystoupení probíhajících v Kutné Hoře a okolí. Kutnohorsko.cz připravilo program pro obyvatele a návštěvníky města ve spolupráci s několika provozovateli památek i dalších zajímavých objektů.

.
Pondělní a úterní večery budou věnovány večerním prohlídkám sedleckých pamětihodností, konkrétně prohlídce tajemné Kostnice za svitu svíček či katedrály Nanebevzetí Panny Marie, která je výslovně zapsána na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Úterní odpoledne můžete začít prohlídkou Lapidária Kamenného domu, kdy Vám kostýmovaní průvodci představí umění kameníků středověké Kutné Hory. Navečer pak můžete zažít procházku po Jezuitské koleji a dozvědět se více o klášterním a kolejním životě v Kutné Hoře. Na středeční večery pro Vás připravuje arciděkanství Kutná Hora noční prohlídky setmělé katedrály sv. Barbory, každý letní čtvrteční večer zase otevírá své brány dominanta historického jádra, arciděkanský chrám sv. Jakuba, nejstarší kamenný chrám Kutné Hory.  Z kostela sv. Jakuba se můžete vypravit ještě na  noční putování romantickými i mystickými uličkami a zákoutími historické Kutné Hory při návštěvě produkce s názvem „Tajemné kutnohorské pověsti ožívají“. Podobný program jako v loňských letech nabízí také pátek – ti z Vás, kteří mají rádi víno nebo třeba chtějí ochutnat to místní, kutnohorské, by měli navštívit podvečerní netradiční prohlídku kláštera sv. Voršily. Sobotní večery budou věnovány divadlu a neřestem středověkého stříbrného města. Ve Vlašském dvoře bude začínat další z tajemných prohlídek města. Cestou se dozvíte, jak se žilo na Horách Kutných v nočních hodinách, ale i jak se nezřízený život trestal. Dva víkendy na přelomu července a srpna tuto procházku vystřídá divadelní představení na nádvoří Vlašského dvora – hru s názvem Poslední číše pana Mikuláše na motivy hry Ladislava Stroupežnického představí Ochotnický spolek Tyl. Kdo by ale nechtěl strávit celý den v Kutné Hoře, může se vydat za její hranice. Sobotní a nedělní odpoledne budou mimo jiné věnována představením v rámci Ringellandu v Habrkovicích. Jedná se o jediný zvířecí park v Česku, kde se můžete přiblížit na pár kroků k největší rodině sibiřských tygrů v Evropě, donesenými dobrotami nakrmit třítunového hrocha Davídka a prohlédnout si stovky unikátních cirkusových plakátů z celého světa. Sobotní večery pak můžete strávit na nedalekém zámku Kačina, kde se stanete vzácnými hosty na panství hraběte Chotka.
Program je nabitý, neváhejte proto navštívit webové stránky kde budou pravidelně aktualizovány všechny informace o festivalu. Na stránkách si také můžete prostřednictvím elektronického prodeje zakoupit své vstupenky již předem, před návštěvou vlastních produkcí. Stejně jako v minulých letech si je ale můžete zakoupit i na několika místech v Kutné Hoře.
Poděkování za spolupráci a přípravu produkcí a propagaci festivalu náleží Římskokatolické farnosti Kutná Hora – Sedlec, Římskokatolické farnosti – arciděkanství Kutná Hora, Průvodcovské službě Kutná Hora s.r.o., Galerii Středočeského kraje, Českému muzeu stříbra, cestovní agentuře KH Travel s.r.o, Vinným sklepům Kutná Hora s.r.o. a všem dalším, kteří se na zdárném průběhu festivalu podílí. Festival Kutnohorské léto se každoročně koná za podpory Města Kutná Hora.

Kutnohorsko.cz, o.p.s.

Kompletní program Kutnohorského léta 2015

Kutnohorské léto 2015

 

.

Zavřít menu