Příznivce historických příběhů zveme do nádvoří Vlašského dvora, které ve dnech 26. a 27. července a 2. a 3. srpna ožije historickou hrou, Poslední číše pana Mikuláše v nastudování kutnohorského ochotnického spolku TYL, v režii a textové úpravě Miroslava Štrobla.

.

Příběh, připomínající historickou postavu renesančního básníka, kutnohorského kronikáře, milovníka krásných žen a dobrého vína Mikuláše Dačického z Heslova přenese diváky do atmosféry kutnohorského Vlašského dvora v 17. století.  Jeho hlavní hrdina – Mikuláš Dačický se dostane do konfliktu s městským právem nejen pro „bezectné políbení ctihodné paní Žofky“, ale také pro šermířský souboj s císařským oficírem Davidem Wolframem, který pod falešnou záminkou výroby stříbra okrádá královskou pokladnici. Dačický však odhalí Wolframovo podvodné jednání a navíc se zaslouží o záchranu prostého havíře, zasypaného v kutnohorském dole.  Za pomoci manželky kutnohorského mincmistra se Dačickému podaří obhájit vlastní čest a vydat Davida Wolframa ke spravedlivému potrestání.
V inscenaci, jejíž předlohou byla klasická jednoaktovka Ladislava Stroupežnického „Paní mincmistrová“ hrají:  Otakar Fiala, Václav Veselý, Iva Pilcerová, Veronika Lebedová, Karel Kraus, Jakub Sloup, Martin Betuštiak, Martin Černych, Ondřej Holý, Michal Smrkovský, Stanislav Jelínek, Michaela Králiková, Renata Vindušková, Petra Klailová, Barbora Načeradská, Veronika Ošťádalová, Zbyněk Kovanda, Petr Marusič a další.

Výtěžek z prvního představení, které se uskuteční 26. července od 20 hodin, půjde na úhradu asistencí pro lidi s mentálním postižením a duševním onemocněním. Výtěžek převezmou zástupci agentury „Rytmus Kutná Hora o.p.s.“.

(tz)

.

Zavřít menu