Ojedinělý projekt a jediný divadelní festival amatérských souborů pod širým nebem v regionu vznikl v roce 2000 z původně zahradní narozeninové slavnosti Václava Veselého. Festival se těší velké oblibě lidí z umělecké branže i publika z různých koutů Čech a Moravy. ………………………………………………………..

Na scéně TyjátrFestu excelovala divadla z Mladé Boleslavi, Pardubic, Kutné Hory, Turnova, Zruče nad Sázavou, Českých Budějovic, Prahy, Brna, Olomouce, Zlína a odjinud. Své místo tu mají také hudebníci, výtvarníci, filmaři a umělci řemesla kejklířského, žonglérského, siláckého, kouzelnického, ohňového a všelikého jiného. V historii festivalu v programu nechyběli ani umělci zvučných jmen: Anna Polívková, Marcela Březinová, Petr Jablonský, Miluška Voborníková a další.  Účinkující i diváci o své účasti na TyjátrFestu v Kutné Hoře hovoří vždy jako o nezapomenutelné události, kam se rádi chtějí vracet. TyjátrFest je alternativou pořadů v kamenných divadlech. Kaňkovský areál zahradního divadla se v době festivalu stává křižovatkou setkávání lidí. Otevírá další možnosti vzájemné umělecké i lidské spolupráce a propojování občanských aktivit.
TyjátrFest 2013

Pojďme tedy nakouknout pod pokličku toho letošního, v pořadí již čtrnáctého, ročníku, jehož přípravy jsou v plném proudu. Principál Wendy setřel na chvíli pot z ustaraného čela a zasedl ke klávesnici, aby nám představil účinkující!


Divadlo Do Houslí: S hlavou v oblacích – Světová premiéra!
„Tradice jsou od toho, aby se dodržovaly a prohlubovaly, proto bychom se i o letošních prázdninách měli na TyjátrFestu v Kutné Hoře pochlubit světovou premiérou zbrusu nové komedie z pera, respektive notebooku, Michaely Doleželové a Romana Vencla. Nic konkrétního zatím neprozradíme, ale máme pro vás fotku, která dokládá, že autoři jsou nadmíru poctiví a přípravu na psaní berou vážně. Dokonce smrtelně vážně! Schválně jestli uhodnete, o čem naše nová komedie bude?“ praví se na webu divadla Do Houslí. Takže: Jeden za všechny a v srpnu všichni na Kaňk Do Houslí!

Do Houslí

Proleťte se s námi na křídlech smíchu. Autorská dvojice Doleželová & Vencl napsala svou první hru před sedmi lety speciálně pro TyjátrFest. V současnosti jejich komedie hrají divadla například v Bratislavě, Brně, Olomouci, Zlíně, Českých Budějovicích či v Praze. Jejich hra Když se zhasne, se v loňské sezóně stala nejuváděnější českou komedií. Po roce jsou opět zpátky u Wendyho na Kaňku a se svým divadlem Do Houslí pro vás nachystali další světovou premiéru. Čeká vás večer, na který jen tak nezapomenete. Hrají: Michaela Doleželová, Vendula Fialová j.h., Hana Briešťanská j.h. a Roman Vencl. Představení divákům zakoupila společnost Mitol, tradiční sponzor Tyjátrfestu.


Divadlo Mimochodem: Blbec k večeři

Mimochodem

Sarkastický a škodolibý vydavatel Pierre (Filip Ženíšek) pořádá s přáteli opulentní večeře, na kterých se vždy baví na účet pozvaného blbce. V této roli se má ocitnout i „blbec“ Francois (Roman Machala). Jak to ale dopadne, když host zasáhne přímo do života zhýralého Pierra? Podcenit nepřítele se nevyplácí. Ale podcenit blbce? To může mít následky přímo katastrofální. Hrají: Filip Ženíšek, Roman Machala, Tereza Dvořáková, Radek Vaněček, Markéta Sýsová, Josef Nádvorník, Vojtěch Roul a Jan F. Ptáček.


Divadlo Mandragora: Uděláte mně to znova?

Mandragora

Sympatický lékař Jouvance je nucen přijmout za svou nemocnou sekretářku novou dívku. Slečna Claudine vnese do ordinace rozruch a živelnost. Je prostořeká, zpočátku se dokonce zdá zcela „nepoužitelná“, přesto si ji Jouvanceovy pacientky oblíbí. Na mladou sympatickou sekretářku však žárlí doktorova manželka, spolumajitelka ordinace a nutno dodat, že právem. Autor chce svou hrou, v níž se to hemží umělými ňadry, pevnými zadečky a upravenými nosíky, především pobavit. Režie: Michaela Doleželová a Roman Vencl. Hrají: Petr Vaněk, Aneta Bačíková, Jullien Kamhalová, Jana Hvozdenská, Míša Vrbová a Niky Hauerlandová.


Divadlo Bořivoj: Rakvičkárna

Bořivoj

Profesionální nezávislá herecká skupina uvádí představení pro děti a mládež. A jedno představení pro dospělé, kde se objevuje smrt ve službách loutkového divadla. Tato malá inscenace vychází z tradice lidového divadla. Rakvičkárna je žánr situační komedie, která využívá pobavení diváků černý humor. Je určena pro dospělé publikum a případně dětské otrlé diváky. Vychází z tvrdé reality života a jeho méně světlých stránek. Hodí se všude tam, kde se diváci chtějí bavit. Některá představení jsou i v angličtině, němčině nebo francouzštině. Představení je v programu zařazeno na přání diváků!


Royal Dixieland Jazz Band
Známý kutnohorský kapelník Zdeněk Jeřábek založil orchestr začátkem loňského roku. V repertoáru má především tradiční dixielandové písničky, které vznikaly ve dvacátých letech minulého století v New Orleans a Chicagu. V bandu hrají muzikanti z Kutné Hory a okolí, pro které se stal tradiční jazz příjemným zpestřením v jejich muzikantském životě: Zdeněk Jeřábek – kornet, Pavel Gregor – klarinet, Boris Buňka – tenor saxofon, Franta Kočárník – trombon, Franta Štěrba – piano, Standa Kuba – kytara, banjo, Pavel Pečenka – bicí, Karel Hamr – tuba, Alžběta Sosnovcová – zpěv.


Bílá nemoc

Bílá nemoc

Pražská rocková skupina Bílá nemoc byla založena v r. 1990 jako elektrifikovaný nástupce úspěšné folkové Bonsaje. Dnes má tedy stále v repertoáru jemné folkrockové balady, ale na druhé straně už také nefalšované bigbítové vypalovačky. Bílá nemoc dosud natočila pět alb – Hodiny v nás (1992), Lahvový a stesk (1996), Zloději obálek (1999).živou desku Malostranská beseda live (2001) a Stíny a Stouni (2004). Kapela hraje ve složení: Zdeněk Hříbal – zpěv, Ivan Němec – baskytara a zpěv, Jiří Tvrdík – kytara, Milan Martínek – kytara, Petr Krejčí – bicí, Vladimír „Boryš“ Secký – saxofon. Vystoupení divákům zakoupila společnost Unikom.


Kapela VAN

Van

Mladá folkrocková kapela složená ze čtyř muzikantů, kteří si čas od času naladí své nástroje, vyrazí do ulic a nasávají atmosféru historického města. Jejich životní motto zní: „Co můžeš udělat dnes, odlož na pozítří a zítra budeš mít volno“, což se podle nich prý možná odráží i na jejich hudební produkci. Přesto si získali srdce a uši posluchačů a oblíbili si je návštěvníci loňského TyjátrFestu. Letos bohužel vystoupí bez svého baskytaristy Petra Vacka, který si bude užívat léto v Anglii. Těšit se tedy můžete na složení: Štěpán Princ – zpěv a klavír, Adam Sirotek – zpěv a kytara a Vilém Dvořák – zpěv, banjo a cajon. Vystoupení kapely VAN je v programu zařazeno na přání diváků.


Akordeonista Michal Karban
Na akordeon hraje již 13 let. Je absolventem prvního i druhého cyklu Základní umělecké školy Kutná Hora, kde se učil na akordeon ve třídě Anny Pospíšilové. Teď studuje konzervatoř v Plzni u profesorky Jarmily Vlachové a od září nastupuje na plzeňskou Katedru hudební kultury. Michal pravidelně účinkuje na nejrůznějších kulturních akcích nejen v kutnohorském regionu; spolupracuje s celou řadou umělců. Účastnil se interpretačního semináře Chaloupky u Jihlavy. Jezdí hrát i za hranice, třeba do Francie, Polska, Itálie.  Od roku 2011 hraje na koncertní akordeon Super Bayan Sirius Piano italské značky PIGINI.


Kůzle Hu.Sou
Hudební soubor Divadélka Kůzle – Kůzle Hu.Sou hraje písničky z pohádek dvojice Františka a Silvie Pokorných v pořadu pod názvem Tak nám mele mlejn. Veselé putování českou krajinou, trochu kapelnické osvěty aneb jak se tvoří písnička, výstup na maják, prozpěvování a tancování pro celou rodinu a snad i trochu poučení si můžete vychutnat na v tomto odpoledním programu. Účinkují: František a Silvie Pokorní, Dušan Lapáček, Jiří Matoušek, Petr Krejčí. Vystoupení divákům zakoupila stavební společnost KH12.


Společnost Chůdadlo
Postavy na vysoké noze a s velkýma rukama bude to první, co vás uvítá u vstupu do Wendyho domácího amfiteátru při zahajovacím večeru letošního TyjátrFestu. Jejich obří ruce zaručeně upoutají vaši pozornost. S každým si chtějí podat ruku, poplácat ho po rameni nebo třeba i po zadku Tak nám buďte vítáni! A je tu škola žonglování. Ať už si ho chcete jen vyzkoušet, nebo máte chuť skutečně proniknout hluboko do jeho tajemství, kejklíři a žongléři z Chůdadla tu budou pro vás. Předvedou a naučí vás žonglovat s míčky, kužely, devil-stickem, diabolem nebo talíři, chodit na chůdách, balancovat na rola-bola a jiné cirkusové dovednosti. Ohně Karibiku rozzáří amfiteátr se soumrakem. Těšte se na show, kde se mísí ohně s muzikou a zručností.


Jindra Zobl – exhibice mistra bičů a koltů
Zakladatel a majitel Agentury Zorro Jindra Zobl je uznávanou osobností českého westernu. Svým uměním si vydobyl české i světové mistrovské tituly. Pro děti i dospělé má připravenu show, při které se přesuneme na divoký západ. A možná vám bude tuhnout i krev v žilách. Bude se střílet z koltů zavěšených proklatě nízko (rozhodně níž, než bývá na Kaňku zvykem), práskat jako když bičem mrská – nebo jen práskat bičem? Někdo bude možná chycen do lasa a někdo se možná odnaučí kouřit. Stačí se stát divákem – dobrovolníkem.


Pastelka Marie Brožové
Výtvarnici provázejí pastelky už od dětství. Tak jako většinu z nás. Možná právě pro svou všudypřítomnost jsou přehlíženy, ba dokonce odsuzovány jako nevhodné médium pro opravdové umění. Marie se s těmito předsudky setkávala už na výtvarné škole a vždy, když začala své oblíbené pastelky prosazovat. Bylo jí jasné, že je potřeba se jich zastat. Naplno a veřejně. V té chvíli vznikl koncept – série veřejných kreslení s názvem Obhajoba pastelky. Že byl její instinkt správný, dokazuje stálá přízeň malých i velkých návštěvníků výstav.


Komiks Kmocháč

Festival of the Dead

Kmochův Kolín – Festival of the Dead je komiks napsaný hercem a scénáristou Pavlem Jecelínem, známým z nezávislého divadla Neškvor a nakreslený výtvarníkem, hudebníkem Jakubem Ruskem (Plague Porter, Eyes Cream, Misogynist). Dílo vznikalo v průběhu let 2011 – 2013 a není bez zajímavosti, že na něm Rusek pracoval v rámci diplomové práce na Fakultě designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. Jako host v komiksu na sedmi stranách září Vojta Velický, vystupjící pod pseudonymem Lazybastard. Žánrově se jedná o černou komedii, odehrávající se v post zombie apokalyptickém světě. Děj je situován do kulis města Kolína, v němž právě probíhá známý festival dechové hudby.


Jakub Sloup
Nadšenec pro vše, co souvisí s výrobou a produkcí videa a filmu. Budete mít možnost vidět jeho starší i novější videa, ukázku hudebních klipů (autorských i parodovaných), zkrácenou verzi filmu IQ-Watter, film Trudomyslnost a uvidíte i to co ostatní ještě neviděli. Mezi jeho autorské snímky patří Pomsta skládací židle, Bláznovství, Chtěl bych být plavčíkem či Tomovo divadlo.


Tomáš Polenský
Režisér, střihač a kameraman hraných filmů, dokumentů, videoklipů a různých promo videí absolvoval Filmovou školu ve Zlíně a nyní dokončuje magisterské studium na FAMU. Polenského absolventský film Alzheimerův labyrint byl oceněn na Philophical Film Festival v Krakowě 2009 a na Brněnské šestnáctce 2009. Podobně jako film Utři rohlíky získal ocenění na FAMUfestu 2010 a Mladé kameře v Uničově 2011. Bakalářské studium na FAMU absolvoval filmem Ponorná řeka didaktiky, který byl oceněn na FAMUfestu 2012. Natočil také Setkání face to face či Kořeny imaginace, dokument o kutnohorské malířce a výtvarnici Jitce Jelínkové.


Petr Havlíček
Začínající režisér a scénárista, který se snaží o inovativní přístup k filmu. Jeho inspirací jsou režisérské ikony, jako Sam Raimi, Danny Boyle či Michelangelo Antonioni. Kromě režijních a autorských ambicí se také věnuje výrobě hudebních klipů. Jeho prvotinou je snímek Rebelione, dále natočil Otevři voči, Reklamu na lenost a RedNeckTV, posledním připravovaným projektem je celovečerní epická komedie Requel, natáčená v Kutné Hoře a okolí.


Letošní čtrnáctý ročník multižánrového festivalu TyjátrFest se uskuteční v zahradním amfiteátru na Kaňku 149 v termínu od 8. do 11. srpna.

(jok, tz)

.

Zavřít menu