Spolek Kulturní invaze zakládá nový divadelní festival v Kutné Hoře. Jeho první ročník proběhne 3. – 5. září 2015. Festival vzniká jako reakce na zabetonovanou situaci české festivalové scény, jako prostor, odrazový můstek a laboratoř pro nové a překvapivé divadelní nápady.

.
Hojně využívá genia loci historického města Kutná Hora a jeho jedinečných architektonických půvabů: Jezuitské koleje (sídla Galerie Středočeského kraje – GASK), bývalého pivovaru v Sedlci a veřejných prostor v centru města. Festival je zaměřen na novátorské a originální produkce z Česka a Slovenska a chystá také původní divadelní projekty: v letošním ročníku to bude site-specific o dějinách pivovaru v Sedlci, odehrávající se v areálu bývalého pivovaru (vzniká pod vedením režiséra Michala Háby) a storytellingový projekt o básníku Jiřím Ortenovi „A nemysli si, že tě zradím“, vznikajícím v týmu Barbory Schneiderové. Oba projekty vznikají na objednávku festivalu a budou na něm mít premiéru.

Co vás čeká?
Hned v prvním ročníku na festival zavítá legenda slovenské alternativní scény, režisér Blaho Uhlár a jeho bratislavské divadlo Stoka, které představí nejnovější práci: hořce absurdní grotesku Víťazstvo. Mladou generaci slovenské tvorby pak reprezentuje autorka a režisérka Silvia Vollmannová a její komedie Chlap(c)i. Novinku pražského Divadla X10, hru Sibylle Berg A teď: Svět! aneb Co je venku, do toho mi nic není, v režii Ewy Zembok, uvidí festivaloví diváci (vzdor názvu) ve skutečně exkluzivním plenérovém prostředí: na vodní scéně v zahradách GASKu. Hned několik svých představení, od festivalových hitovek Othello is Black a Macbeth přes dětské představení Žabáci po čerstvou novinku Romeo a Julie uvede na festivalu mladý režisér Michal Hába se svými spolky Divadlo Koňa a motora a Lächende bestien, který svými produkcemi razantně vstoupí do veřejného prostoru města. Reflexi (malo)měšťáctví a skrytý půvab konzervativní středoevropské kultury nabídnou Depresivní děti touží po penězích v nové autorské inscenaci Ludwig – Kýč je mrtev v režii Jakuba Čermáka. V rozlehlém areálu bývalého pivovaru v Sedlci, vyznačujícím se neopakovatelnou atmosférou, uvidíme osobitý ženský punkový kabaret režisérky Lucie Ferenzové a souboru Kolonie nazvaný Lovci a šovinistickou trampskou komedii Ondřeje Novotného Hubte trampy, serou v lese v režii Jana Friče a provedení A Studia Rubín. Festival nabízí také dětská představení, hudební program a workshopy. Jde o první ročník akce, jež chce založit novou kulturní tradici: v nejbližších ročních se festival hodlá rozšířit o alternativní divadelní produkce z blízkého zahraničí (Polsko, Maďarsko, Německo) a jeho hlavní devízou bude iniciování a (ko)produkce nových divadelních projektů. Divadelní festival pořádá Kulturní invaze, z. s. Akce se koná pod záštitou města Kutná Hora a ve spolupráci s Galerií Středočeského kraje. Divadelní festival Kutná Hora se koná paralelně s tradičním literárním festivalem Ortenova Kutná Hora a obě akce vznikaly ve vzájemné spolupráci.

(tz)

Kompletní program festivalu + informace o vstupném

 

.

Zavřít menu