V Mozaice na Kaňku během filmového kempu natočili mladí herci a filmaři snímek Král Václav

Krátkometrážní film Král Václav vznikal v rámci vzdělávacího letního filmového tábora od 7. do 14. července v Mozaice na kutnohorském Kaňku a okolí. Zahrada Mozaiky, bývalé základní školy, se opět po roce proměnila v malé stanové městečko. Letošního kempu se účastnilo dvanáct dětí Tylovy herecké školy, které pracovaly pod vedením režiséra Jaroslava Berana a kameramana Jakuba Sloupa.

„Král Václav je komediální drama s bizarním humorem,“ uvedl režisér a autor scénáře Jaroslav Beran s tím, že film pojednává o dětech, které se schovávají před hrozbou mimozemské civilizace. Ve sklepních prostorech, kde žijí se svým králem, si vytvořily vlastní pravidla a žijí téměř svobodný život. Později vychází pravda najevo… „Film poukazuje na dětský svět, na jejich tajná přání a každý se zde prosazuje v tom, co je mu blízké a co ho baví. Je to přesný opak toho, co v normálním světě děti dělat nemohou, přestože by si to přály,“ konstatoval Jaroslav Beran.  Objevují se prvky hororu, komedie, dramatu i dobrodružství. Účastníci filmového kempu si vyzkoušeli práci před kamerou i za ní. Získávali cenné zkušenosti a zároveň se dobře bavili. Při jedné scéně v temném, zamženém sklepení, na zem v dramatický okamžik pomalu dosedá peří….  „Nesměli jsme se smát, ale všichni jsme vybuchli smíchy. Bylo to vtipné. Horší pak bylo všechno to peří uklízet,“ podotkla Nikola Vondrysová.

Během pěti natáčecích dnů včetně dvou nočních směn se účastníkům kempu podařilo dokončit krátkometrážní patnáctiminutový film. S tvůrčími výsledky mladých herců a filmařů se bude moci seznámit i veřejnost. V hlavních rolích se představí Kateřina Hrejsemnou, Filip Mašek, Václav Veselý, Jan Kukral a Mikuláš Ečer. Dále hrají Adéla Vítková, Johanka Přenosilová, Eliška Koberová, Adéla Tomanová, Vladimír Dytrych, Iva Pilcerová, Jiří Brzobohatý, Ondřej Krejčík, Jakub Sloup, Pavel Školný, Lenka Křemenáková, Veronika Větrovská, Nikola Vondrysová a další. Scénář a režie Jaroslav Beran, Kamera Jakub Sloup, vedoucí produkce Václav Veselý. Premiéra filmu Král Václav by se měla uskutečnit v kině Modrý kříž v Kutné Hoře koncem října, spolu s uvedením dalšího studentského filmu Jaroslava Berana. –pra, foto tz, pra

Zavřít menu