Výstava Deset let Probouzení v kutnohorském Spolkovém domě připomene vznik a historii unikátní akce, která po celou dekádu každoročně otevírala turistickou sezónu ve městě stříbra. Výstava se uskuteční od 30. března do 13. dubna letošního roku.

.
Na výstavě, která se otevře ve Spolkovém domě v Lierově ulici vernisáží 30. března v 17:00 hodin, budou k vidění scénáře, kostýmy, rekvizity, fotografie, novinové články, plakáty, videoprojekce a v den vernisáže bude i malá módní přehlídka ručně šitých kostýmů z dílny Zuzany Kocourkové použitých při jednotlivých ročnících a samozřejmě také živá hudba.
„Probouzení připomínalo divákům slavnou historii města Kutné Hory v podobě hraných scének v místech, které jsou buď přímo, a nebo přibližně s danou historií spojeny. Tak například v roce 2011 se v audienční síni Vlašského dvora odehrála scénka zvolení Vladislava II. Jagellonského za krále českého, roli Vladislava Jagellonského tehdy bravurně ztvárnil Michal Smrkovský. V roce 2012 se scéna odsouzení Leopolda Hilsnera odehrála u budovy kutnohorského soudu, tedy v místech, kde byl skutečně odsouzen. Tato kauza byla největším soudním procesem své doby vešla do dějin, jako Hilsneriáda a v současnosti jí česká televize uvádí jako dvoudílný film s názvem – Zločin v Polné. Probouzení z roku 2015 bylo na téma Přemyslovci a ve Vlašském dvoře tak jako kdysi úřadoval jeho zakladatel král Václav II. kterého si s chutí zahrál Tomáš Morawski,“ zavzpomínala scénáristka a autorka kostýmů Zuzana Kocourková.
„Na Probouzení se podílela spousta dobrovolníků, kteří dané scénky zkoušeli ve svém volném čase a i když se vždy nakupila hromada problémů které bylo třeba řešit a leckdy se zdálo, že akci nikdy nedáme dohromady, vše se vždy dotáhlo do zdárného konce. Probouzení se také zúčastnila řada významných hostů jako zpěvák opery Národního divadla Pavel Kříž, nebo zpívající právník Ivo Jahelka, se svojí unikátní zvonohrou přijel její autor pan Manoušek, nebo zpěvák Richard Pachman. A samozřejmě nesmím zapomenout na současnou ředitelku Městského Tylova divadla Veroniku Lebedovou, která se ujala režie. Děkujeme i divákům, kteří se vždy v hojném počtu dostavili, a to i přesto, že počasí  nám nebylo zrovna příznivé,“ dodala Zuzana Kocourková.

(tz)

Připomeňte si jubilejní desátý ročník Probouzení Kutné Hory v naší fotogalerii…

Nebyly nalezeny žádné obrázky


.

 

Zavřít menu