Vítězové okresního kola kategorie starších basketbalistů jsou ze ZŠ Žižkov. Trenérka Eva Železná se stačila se svým dvanáctičlenným týmem probojovat až do samotného okresního finále. V Čáslavi potom její svěřenci dokázali proměnit stovky hodin tréninku v pohár pro vítěze. ……………………………………..

Basketbalisté z osmých a devátých ročníků mají za sebou nejen krušný týden, kdy jednotlivé zápasy probíhaly, ale také minulý měsíc, kdy se pořádně zapotil snad i basketbalový koš v žižkovské tělocvičně. Kluci se přípravě na tento turnaj věnovali ve velké míře, a to nejen v hodinách tělesné výchovy, ale hlavně ve svém volném čase. Dokonce si přišli zaházet i v průběhu ředitelského volna.

Hráče hnali kupředu fanoušci
První z důležitých zápasů se konal již ve středu 3. dubna na kutnohorské Základní škole Jana Palacha. Zde si žlutý tým ze Žižkova zajistil vysoké skóre 126:16, a tím se už automaticky katapultoval do okresního finále, konaného vzápětí po prvním dnu turnajů, v pátek, v nedaleké Čáslavi. I tady byli kluci výborní, svým soupeřům nedali šanci a znovu s vysokým počtem nastřílených košů a pohárem dorazili zpět do Kutné Hory.
„Hrálo se mi skvěle. Už jen proto, že naši fandové vytvořili ten největší kotel z celé haly. Celý zápas jsme si opravdu užívali, avšak byli i situace, kde jsem nervózní byl,” přiznává Jakub Vičar, jeden z trenérů a hráčů, kteří tento rok dokončí povinnou devítiletou docházku a opustí základní školu.
.

Žižkov basket
.

I vítězové mají co zlepšovat
Jeden z dalších aktérů zápasu byl i patnáctiletý Ondřej Sedlák, který z úspěchů měl stejně jako spoluhráči obrovskou radost. V krátkém rozhovoru však také zmínil, že se svým týmem hodlá pracovat na nedostatcích. „Je potřeba, abychom vylepšili například dvojtakty. Ty nám zatím dělají pořád trošku problém. Na všem se dá zapracovat a něčeho potom docílit, a o to se přesně snažíme,” přichází s myšlenkou Ondřej Sedlák. „Myslím si, a pevně věřím v to, že košíková bude mít na Žižkově budoucnost. Záleží hlavně na žácích. Pokud na sobě budou chtít pracovat a něco dokázat, tak na prvním místě je samozřejmě trénink,” zdůrazňuje jeden z basketbalistů Adam Rowe. „Pečlivě jsme se podíleli s paní učitelkou Evou Železnou na přípravě nové skupiny žižkovských basketbalistů, a snaha byla taková, že tito nováčci obsadili hned třetí místo. Doufám, že mladší kluci u basketu zůstanou a budou i nadále sbírat nejrůznější úspěchy,” přál by si člen vítězného teamu Rowe.

Jakub Skýva, ZŠ Žižkov

Fotogalerii najdete ZDE.

.

Zavřít menu