25. Eurofest Koper Slovinsko – to znamená šest dní nabitých házenou, která se hraje v halách, na nábřeží na venkovních hřištích. To znamená 150 týmů ze šestnácti zemí, které bojují o vavříny. To znamená bohatý doprovodný program zahrnující průvod národů, kulinářský večer, volbu Miss a Mr. Eurofestu nebo karaoke večery či večerní diskotéky. A na této akci měli své zastoupení i házenkáři TJ Sparta Kutná Hora. Obsadili chlapecké kategorie charakterizované ročníky narození 2006, 2004 a 2000 a rozhodně se v silné mezinárodní konkurenci neztratili.

Nejmladší borci Sparty obsadili v jedenáctičlenném mezinárodním pelotonu celkové osmé místo, když museli vstřebávat tvrdé lekce z moderního pojetí miniházené. Starší žáci si s bilancí tří vítězství a čtyř porážek zajistili jedenácté místo mezi dvaceti účastníky. Tento tým se teprve formuje a kvalitní soupeři jej velmi tvrdě prověřili. Nejblíže výraznému úspěchu stáli sparťanští dorostenci, které od bojů o medaile dělil jediný gól. Ten rozhodl o jejich pádu až na čtvrtou příčku ve skupině a boj o sedmé místo, který v silné třináctičlenné kategorii, tvořené týmy z Belgie, Francie, Maďarska, Itálie, Švédska a Slovinska zvládli. S bilancí tří vítězství, jedné remízy a dvou porážek velmi slušně reprezentovali svou zemi i město.

Pro všechny týmy byla tato akce zaslouženou odměnou za uplynulou herní sezónu a zároveň ostrým startem do sezóny 2017/2018. Kromě házenkářských zkušeností, které byly nemalé, načerpávali mladíci z Kutné Hory neocenitelné nové kulturní zážitky, navazovali nová přátelství a poznávali odlišné kulturní prostředí. Děkujeme městu Kutná Hora, za jehož podpory se celá akce uskutečnila.

Vít Šnajdr

Zavřít menu