Dva týmy mladých házenkářů Sparty Kutná Hora, starší žáci a minižáci, první prázdninový týden ve slovinském Koperu poměřily své síly v silné mezinárodní konkurenci v tradičním turnaji Eurofest. Celkem se turnaje zúčastnilo 143 týmů z celé Evropy a také z několika exotických krajin.

Letošního ročníku se opět zúčastnili zástupci oddílu házené TJ Sparta Kutná Hora a to ve dvou kategoriích – v turnaji startoval tým starších žáků (v klasické velké házené) a tým minižáků (v miniházené 4+1). Kromě hráčů měl oddíl zastoupení i mezi sborem arbitrů, velkou porci zápasů s přehledem odřídil mladý kutnohorský rozhodčí Šimon Veselý.

V kategorii starších žáků (ročník 2002 a mladší)  startovalo 13 týmů, rozdělených do dvou skupin, jedné šestičlenné a jedné sedmičlenné. A právě v té měl tým Sparty za soupeře dva týmy z Dánska a po jednom týmu z Belgie, Francie, Slovinska a Tchaj-wanu. V silné mezinárodní konkurenci však byli soupeři nad síly kutnohorského kolektivu, který s bilancí 0-0-6 obsadil ve skupině poslední 7. místo a to v konečném součtu znamenalo 13. místo v této věkové kategorii. Nutno ovšem dodat, že v kádru byli pouze 2 hráči ročníku 2002, všichni ostatní byli ročník 2003 a 2004. A právě věkový rozdíl byl hlavní příčinou nepříliš dobrých výsledků. Znát byla také absence opory Ondry Šimona, který z důvodu zranění celý turnaj sledoval pouze z hlediště, a jeho branky týmu citelně chyběly.

Jednotlivé výsledky: Herlev/Hjorten  (Dánsko) – Sparta 30:7, RK Rače (Slovinsko) – Sparta 35:8, Saeby HK B (Dánsko) – Sparta 19:14,  HVH Zandvliet (Belgie) – Sparta 19:13, Da-Jia (Tchaj-wan) – Sparta 21:6, Uold HB (Francie) – Sparta 21:14.

Sestava a branky:  Jaroslav Valeš (br) –  Jiří Červený 23, Filip Klouček 10, David Novák 9, Jakub Mašek, Sára Šnajdrová 5, Kryštof Zatloukal 5, Tomáš Pařez, Mikuláš  Ečer, Richard Kvěch, Filip Novák, Šimon Růžička. Trenéři Josef Salák a Vít Šnajdr.

Jak hodnotil účast starších žáků v turnaji jeden z dvojice trenérů Vít Šnajdr: Družstvo budoucích starších žáků jelo do Koperu hlavně získávat zkušenosti, pouze dva hráči byli ročník 2002, ostatní jsou o rok až dva mladší. To je v případě mezinárodní konfrontace obrovský hendikep, který se projevil hlavně na některých výsledcích. Ve třech zápasech jsme neměli šanci. Soupeři byli neskutečně fyzicky vyspělí, velmi dobře takticky připraven a náš mladý tým na ně zkrátka nestačil. V dalších třech zápasech jsme již hráli poměrně vyrovnané partie a přes porážky můžu být s výkonem spokojen.  Výrazný rozdíl skóre v těchto zápasech byl způsoben tím, že v závěru dostávala prostor celá lavička. Dobré nasazení a hlavně nebojácnost předvedli všichni hráči, kteří tento rok přecházejí do starších žáků – Klouček, Novák, Šnajdrová, Pařez a Mašek. Starší hráči si budou muset zvyknout, že by měli být lídry a bojovat s větším nasazení. Celkově nám turnaj ukázal, jaké jsou možnosti tohoto mladého týmu a jakým směrem by se měla ubírat příprava pro soutěžní sezonu. Jsem přesvědčený, že tento tým bude v budoucnu produkovat rychlou a moderní házenou a že nám z něj vyjdou velmi kvalitní hráči.

V kategorii minižáků (ročník 2005 a mladší) startovalo 10 týmů, rozdělených do dvou pětičlenných skupin. Tým SPARTY měl ve skupině „B“ postupně za soupeře týmy z Chorvatska, Srbska, Slovinska a Izraele. S bilancí 1 vítězství a 3 porážek obsadil kutnohorský tým 4. místo a to znamenalo následnou účast ve skupině o celkové 5. – 10. místo. V té postupně porazil soupeře z Maďarska, Chorvatska i Belgie,  ze skupiny se mu započítávalo 1 vítězství a 1 porážka, a tak v konečném pořadí této věkové kategorie obsadil 6. místo.

Jednotlivé výsledky v základní skupině: RS Vučiči (Chorvatsko) – Sparta 24:12, Novi Beograd B (Srbsko) – Sparta 20:9, RK Koper 2013 A (Slovinsko) – Sparta 20:6, Maccabi Tel Aviv (Izrael) – Sparta 6:10, ve skupině o 5. – 10. místo: Hajduboszormény (Maďarsko) – Sparta 12:15, RK Trsat Rijeka (Chorvatsko) – Sparta  8:13, HVH Zandvliet (Belgie) – Sparta 0:6,

Sestava a branky:  Jakub Rybář (br) – Josef Linhart 23, Matěj Novotný  21, Albert Štícha 16, Pavel Veselý  7, Ondřej Salák  4, Robert Stehlík 4, Patrik Pektor  3, Anežka  Šimonová 1. Trenér Alois Salák ml.

Jak hodnotil účast minižáků v turnaji trenér Alois Salák: Minižáci  odehráli v turnaji celkem 6 utkání. Všechny se hrály v hale u základní školy Dušana Bordona v Koperu, což bylo asi 10 minut chůze od našeho ubytování.  Hala měla o něco menší rozměry než kutnohorská Bioska. Hrálo se na klasické házenkářské branky se sníženými břevny. Oproti naší miniházené 4+1 byla upravená pravidla. Rozehrávalo se od brankáře a driblovat se mohlo přes celé hřiště. Vyloučený si šel sednout, dokud nepadla branka. Ze začátku měli naši hráči problémy s obranou. Přece jen o něco větší hřiště umožňovalo rychlejší tempo hry a vyžadovalo více spolupráce všech hráčů. Než si na to naši minižáci zvykli, tak jsme prohráli první tři úvodní utkání a to první zápas jsme prohrávali v první minutě 6:1. V brance dominoval Kuba Rybář, který pokryl mnoho soupeřových střel. Pro všechny zúčastněné hráče byl tento mezinárodní turnaj Eurofest 2016 nevšedním zážitkem a velkou zkušeností (a to nejen házenkářskou, ale také jazykovou a kulturní). Všichni zaslouží velkou pochvalu za obětavé výkony a velmi dobrou reprezentaci města Kutné Hory a České republiky.

Pro kutnohorské týmy byla účast na tomto mezinárodním turnaji zaslouženou odměnou za nedávno skončenou mistrovskou sezónu 2015/2016. Akce se uskutečnila za finanční podpory města Kutná Hora a společnosti VHS Kutná Hora, za což jim oběma patří velký dík.

Petr Vobořil

Zavřít menu