O prázdninách trénují žáci soukromé školy karate VAKADO jako bonus zdarma kolektivně i individuálně na umělém fotbalovém hřišti nad ulicí Jana Palacha. Vážíme si možnosti zde sportovat a relaxovat, kterou město Kutná Hora poskytuje veřejnosti. Snažíme se na oplátku udržovat na hřišti pořádek a vést k tomu i ostatní sídlištní mládež. 

Podle potřeby odklízíme prázdné plastové a hliníkové lahve, rozsypané brambůrkové chipsy, atd. Nejvíce nás iritují nedopalky cigaret. Podařilo se nám najít deset chybějících plastových krycích roštů od podélných liniových odvodňovacích žlabů na krajnici hřiště a nainstalovali jsme je zpět. Cyklisty žádáme, aby po umělém trávníku nejezdili, protože se může ničit zvláště brzděním smykem. Sami necháváme kola za plotem, nebo je vedeme pěšky po obvodu hřiště. Děkuji svých žákům za pomoc a příkladné chování! Pokud někoho na hřišti slušně požádám o jeho neničení, ještě jsem se neshledal s nepochopením. Chápu, že chlapovi v kimonu s černým páskem a hmotností 110 kg, se asi moc neodporuje, ale jsem přesvědčen, že dobrým slovem a argumenty může uspět každý (a pokud ne, je možnost zavolat skrytě, zdarma a anonymně na městskou policii).
Jsem rád, že se radnice již vzdala neuvážených pokusů hřiště zamykat. Většina ze sedmi branek měla stále vylámané zámky. Nyní je hřiště přístupné a je klid. Nelhostejný přístup, osobní příklad, slušné jednání a dohoda jsou účinnější, nežli řetězy. Hřiště se nachází v příjemné lokalitě, obklopené zelení, opravenými barevnými panelovými domy, přilehlým dětským hřištěm i dominující borovicí. Přál bych si, aby bylo stále plné, a věřím, že bude přibývat lidí, kteří jej budou chránit.

Jan Vališ, trenér karate a člen komise pro městská sídliště

Obrázky z letních tréninků na „umělce“ a článek o tom, jaká byla situace před dvěma lety najdete na www.karatevakado.cz.

 

.

Zavřít menu