Starší žáci a žákyně oddílu házené TJ Sparta Kutná Hora sehráli o víkendu ve Strakonicích resp. Paskově zápasy prvního kola zimní Žákovské ligy. Oba týmy zabojovali a ze třetího resp. čtvrtého místa postupují mezi nejlepší dvacítku v České republice! O postup do třetího kola se mladí kutnohorští házenkáři poperou na začátku února. ……………………………………………

V prvním kole ŽL startuje 24 nejlepších týmů této věkové kategorie z celé republiky. A v něm jsou rozděleny do 4 skupin po 6 účastnících. V každé skupině se hraje systémem každý s každým a do druhého kola postupuje vždy prvních pět týmů – týmy z posledních 6.míst z každé skupiny v soutěži končí. Tým starších žáků kutnohorské SPARTY čekalo v sobotu ve strakonické sportovní hale pět velmi silných soupeřů – na úvod západočeský SOKOL Šťáhlavy a dále severomoravský SKP Frýdek Místek, domácí HBC Strakonice, tým z Vysočiny SOKOL Nové Veselí a na závěr jihomoravský HC Zlín. A v této kvalitní konkurenci se kutnohorský tým rozhodně neztratil. Ve svém prvním utkání podlehl těsně o branku Šťáhlavám /hlavní příčina byla pozdní příjezd a krátká možnost rozcvičení/, potom přišlo překvapivé, ale zasloužené vítězství nad pozdějším celkovým vítězem z Frýdku Místku a ve třetím utkání porážka s domácími Strakonicemi. Ve čtvrtém důležitém utkání zaslouženě vysoko porazil silné Nové Veselí a v posledním utkání již poměrně úzký kádr nestačil na jednoho z favoritů celé soutěže ze Zlína. V konečné tabulce „strakonické skupiny“ tak obsadil tým SPARTY Kutná Hora 4. místo a to mu bezpečně zaručilo postup do 2. kola Žákovské ligy. A to si zaslouží určitě pochvalu, účast mezi dvacítkou nejlepších týmů z celé republiky je bezesporu úspěchem.
„Ta sobota nezačala příliš optimisticky. Odjezd v 5,30, tma, Honza zaspal, mlha, déšť, náledí, auta v příkopech /ne naše/, pozdní příjezd, prohra s družstvem Šťáhlav. Ale potom překvapení v podobě porážky Frýdku Místku, následovalo posazení na zem od družstva domácích Strakonic, postupová výhra nad Novým Veselím a prohra s bezkonkurenčním Zlínem. Při cestě domů opět tma, déšť, mlha. V autech sice únava, ale vnitřní pohoda a spokojenost z postupu,“ zhodnotil víkendové vystoupení trenér Jiří Hasala.
Tým starších žáků SPARTY Kutná Hora tedy při svém startu v letošním ročníku Žákovské ligy dokázal splnit cíl, který si dal – vybojovat postup do 2. kola této soutěže. Pro kutnohorské hráče to bude určitě další dobrá zkušenost, změřit síly proti velmi kvalitním soupeřům z jiných regionů celé republiky. Ve 2. kole budou týmy rozděleny do čtyř pětičlenných skupin a do 3. kola postupují první čtyři týmy z každé skupiny. Týmy z posledních pátých míst v soutěži končí. Kutnohorský tým bude mít ve 2. kole ŽL za soupeře – DUKLU Praha 6, HBC OKD Karviná, KH Kopřivnice a HK BANÍK Most. Pořadatelem 2. kola Žákovské ligy – skupiny „G“ bude v sobotu 8. února 2014 severomoravská Kopřivnice.

Starší žákyně vybojovaly postup v Paskově
Také tým starších žákyň oddílu házené TJ SPARTA Kutná Hora si zajistil přímý postup do prvního kola zimní Žákovské ligy, které proběhlo v sobotu 18. 1. 2014 v severomoravském Paskově / pořadatel SOKOL Ostrava – Hrabůvka. V prvním kole ŽL startuje 24 nejlepších týmů této věkové kategorie z celé republiky. A v něm jsou rozděleny do 4 skupin po 6 účastnících. V každé skupině se hraje systémem každý s každým a do druhého kola postupuje vždy prvních pět týmů – týmy z posledních 6. míst z každé skupiny v soutěži končí. Tým starších žákyň SPARTY čekal v sobotu v nafukovací hale v Paskově nelehký úkol, měření sil s pěticí velmi silných soupeřů. Na úvod domácí SOKOL Hrabůvka a dále jihomoravské HK Ivančice, západočeská LOKOMOTIVA Cheb, tým z metropole DHC SLAVIA Praha a na závěr tým z Olomouckého kraje SK Velká Bystřice. A v této konkurenci se kutnohorskému týmu starších žákyň podařilo to nejdůležitější, zajistit si postup do 2. kola Žákovské ligy. Stačilo k tomu jediné vítězství, ve druhém utkání o 2 branky nad Chebem. A to již samo o sobě je poměrně překvapivým výsledkem, se kterým se příliš nepočítalo. Ale postupně – v úvodním sobotním utkání podlehl tým SPARTY pořadatelské Hrabůvce, poté přišlo vítězství nad Chebem a pak už následovaly vysoké porážky se SLAVIÍ, s Ivančicemi a na závěr s Velkou Bystřicí. To vše byly soupeřky nad síly mladého kutnohorského kolektivu a nic to nemohlo změnit na překvapivém postupu.
Ve 2.kole budou týmy rozděleny do čtyř pětičlenných skupin a do 3.kola postupují první čtyři týmy z každé skupiny. Týmy z posledních pátých míst v soutěži končí. A nyní je již známo, že kutnohorský tým děvčat bude mít ve 2.kole ŽL tyto čtyři soupeře – HK Ivančice, SKH Velká nad Veličkou, SOKOL Písek a TJ LESANA Zubří. Pořadatelem 2.kola Žákovské ligy – skupiny „G“ bude v sobotu 8.února 2014 jihočeský SOKOL Písek.

Více informací najdete na webu kutnohorských házenkářů.

Petr Vobořil, oddíl házené TJ Sparta Kutná Hora

 

Zavřít menu