Vládní agentura pro sociální začleňování letos po třech letech odchází z Kutné Hory. Její působení bylo dočasné a v létě přesouvá své aktivity jinam. Informoval o tom kutnohorský místostarosta Jiří Franc. …………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Podle France se v uplynulých letech podařilo v Kutné Hoře prosadit řadu prospěšných projektů včetně třeba azylového domu nebo centra sociálních služeb. Poukázal i na zavedení romských terénních pracovníků, kteří působí jako asistenti prevence kriminality. Jak uvádí lokální konzultantka Markéta Skočovská, jde o běžný postup. „Tříletý proces je úplně standardní, pak se agentura vždy přesouvá, pokud není nějaká výjimečná situace,“ řekla Skočovská ČTK. Dodala, že nadále bude v případě potřeby poskytovat vzdálenou podporu po telefonu a e-mailu.

Agentura působila především v Neškaredicích
Činnost agentury se v Kutné Hoře zaměřovala především na čtvrť Neškaredice. Řada tamních romských obyvatel je dlouhodobě nezaměstnaná, jejich příjem tvoří především sociální dávky, mají velmi nízké vzdělání a bydlí koncentrovaně v několika rodinných domcích.
Někteří Romové z Neškaredic se ale v poslední době přesouvají do jiných částí Kutné Hory nebo i dalších měst. „V posledním roce odešlo několik rodin,“ potvrdil Franc. Jednu z budov, bývalou kovárnu, kterou někdy obývalo až 40 lidí, odkoupil soukromník, který má vedle provozovnu a sousedství mu zřejmě nevyhovovalo. Další budovy odkoupila společnost Carpias, která chce v Neškaredicích zahájit projekt zaměřený na agroturistiku.
„Dnes bych tu komunitu odhadoval na 70 lidí včetně dětí,“ uvedl Franc. „V podstatě z 90 procent ti lidé nemají práci, žijí na dávkách a žijí v nějakých stísněných bytových poměrech,“ podotkl. Problémy sociálně vyloučených lidí ale podle něj nelze vyřešit lusknutím prstů. Město ve spolupráci s agenturou podle France usilovalo hlavně o to, aby se situace Neškaredických nezhoršovala. „Aby se aspoň některé rodiny dokázaly vypracovat na ten v uvozovkách normální způsob života,“ dodal.

Zdroj: ČTK 

 

 

.

Zavřít menu