Ve středu odpoledne, krátce před druhou hodinou, zveřejnil server svoboda.info v rámci diskuse k jednomu z článků údajné prohlášení starosty Kutné Hory Ivo Šance. Upozorňujeme, že autorem tohoto „prohlášení“ plného lží, nebyl kutnohorský starosta, ale dosud neznámý anonym. …………………………………..

„Jedná se v lepším případě o pokus o žert, ale spíše jde o podvodné jednání s cílem manipulovat veřejným míněním. Radnice zváží další právní kroky vůči serveru svoboda.info, resp. neznámé osobě, která se vydávala za starostu města. Věřím, že i když to není jednoduché, tak rozumně uvažující čtenář si udělá obrázek o tom, kde je pravda, co je skutečnost i co asi vede anonymní přispěvatele diskuzí k jejich projevům,“ reagoval na příspěvek anonymního podvodníka Ivo Šanc.

Na některých serverech, které povolují anonymní diskuze, se v těchto velmi často vyskytují hrubé nepravdy, lži a pomluvy zneužívající „výhody“ plynoucí ze zdánlivé nepostižitelnosti.  Je vcelku jedno, zda jsou takové příspěvky dílem nemocného člověka, politického oponenta či provozovatele serveru, který si chce tímto pochybným způsobem zvýšit návštěvnost. Vždy se jedná o ubohý, zákeřný a zbabělý útok proti někomu, kdo se nemůže, minimálně bezprostředně, bránit. Vydávat se za někoho jiného a šířit jeho jménem zásadní lži, jako to učinil podvodník z diskuze na svoboda.info, je možná trestným činem, to nechť posoudí povolanější. Rozhodně je to však vážným přestupkem proti netiketě a na každém solidním serveru by po odhalení takové události následoval okamžitě tzv. ban, tedy zablokování přístupů z IP adresy, ze které byl příspěvek odeslán.

Žijeme v době, kdy se internet stal samozřejmou součástí života téměř každého z nás. Umožňuje, alespoň v demokratickém světě, snadné vyhledávání informací, komunikaci s přáteli, sdílení zajímavostí a spoustu dalšího. To je samozřejmě báječné. Bohužel, žijeme také v době a v zemi, kde mnoha lidem slova jako čest či morálka vůbec nic neříkají. A tehdy se internet stává rejdištěm anonymních podvodníků a lhářů. Titíž ubožáci by se dříve věnovali rozesílání anonymních dopisů či v noci rozhazovali do schránek letáky plné lží a pomluv. Dnes jim stačí vyplodit pár řádků a zmáčknout klávesu enter.

Jan Šmok

.

Zavřít menu