Běh Dačického 12 patří už pátým rokem neodmyslitelně k létu v Kutné Hoře. Pořadatelé z občanského sdružení Club Deportivo Kutná Hora by letos na startu závodu rádi přivítali na dvě stovky závodníků. Připraven je i závod předškolních dětí či “závod fotrů”. …………………………………………………………………………………

Dačického 12 je hlavní sportovní akcí pořádanou Clubem Deportivo Kutná Hora pod širým nebem. Také letos v půlce srpna bude park Pod Vlašským dvorem patřit běžcům, kteří se vydají poprat s dvanáctikilometrovou tratí v okolí Kutné Hory. O přípravách na ten aktuální, v pořadí pátý, ročník jsem si povídal s Janem Ďoubalem, předsedou občanského sdružení Club Deportivo Kutná Hora.

5. ročník Dačického 12 se blíží,  chystáte pro letošek nějaké novinky?
Už jsme přeci jenom zkušenější, než na začátku, tak jdou přípravy trochu snáze. Zase se ale snažíme každý ročník oproti tomu předchozímu vylepšit. Letos opět bude digitální časomíra, pro děti nafukovací hrad, v cíly velká nafukovací brána, ale co je nejdůležitější pěkná trať i pohodová atmosféra. I když zejména loni nám závod pěkně narostl, když přislo sto padesát běžců. Tak letos máme velký sen, dvě stě závodníků.

Kudy povede trať a pojme vůbec tolik závodníků? Nenarušily ji červencové povodně?
Trať je pořád stejná, z Vlaššského dvora, kde je start i cíl, po královské a po “Mlejnech“ až pod Velký rybník, pak se trať ztáčí ke Sv. Trojici, po „panelce“ do Bylan a po Bylance zpátky do Kutné Hory, kde se vyběhne na Dolním Žižkově a pak opět po královské do cíle. Délka samozřejmě dvanáct kilometrů.  Z kapacitou by problém být neměl. Pole se roztrhá hodně už na Královské.  Co se týče povodní, tak máme zprávy, že je poničen mostek u mlýna Denemark, což se bude muset ještě vyřešit.

Kdo se vůbec na přípravách podílí?
Tak hlavní tíha bude na mě a parťákovi Michalovi Vavákovi. Kromě toho, že máme partu závodníků, která chodí sportovat na všechny naše akce, tak máme i početné pomocníky z řad našich kamárádů, bez nichž by to nešlo. Přeci jenom k časomíře, na občerstvovací stanici u Sv. Trojice, k občerstvení v cíli, to chce minimálně deset lidí. Zapomenout nemůžeme ani na partnery akce , bez kterých by to šlo velmi obtížně. Městskou policii, která zajistí přeběhy, město Kutná Hora, které nám zapůjčí park a navíc nám dalo finanční podporu a samozřejmě drobní lokální sponzoři, kteří jsou nám věrní – Planeo Elektro, Furka, Hnilička Transport. Letos by se měl připojit i znovuobrozený Pivovar Kutná Hora, což s tou Dačického 12 pěkně ladí.

V jakých kategoriích se bude závodit?
Muži, ženy. Veteránskou kategorii uděláme letos jen jednu a to nad 55 let (tzn. lidé narození v roce  1958 a dříve), páry – ať již manželské, partnerské či sourozenecké a speciální nad 100 kg, Závod je opravdu pro všechny, hlavní je si zaběhat, poté popovídat o závodě a strávit příjemný den v příjemném prostředí. Těší nás, že se závodníci vrací i to, že často jezdí z opravdových dálek.  Kromě hlavního závodu připravíme pro dětičky doprovodný závůdek přímo v parku, a to v mezičase než se připraví a vyhodnotí výsledky.

Kde mohou nalézt čtenáři více informací o závodu a vašich aktivitách obecně?
Ideálně na stránkách www.dacickeho12.cz a samozřejmě ve všech dobrých médií. Na webovýh stránkách probíhá už registrace, tak nechť se závodníci registrují. Mají pak levnější startovné a jistotu, že na ně vyjde pamětní tričko.

(red)

5. ročník běhu Dačického 12 se uskuteční dne 10.8.2013 od 10:30.  Start i cíl je v parku pod Vlašským dvorem. 

 

.

Zavřít menu