Budoucí stromořadí, které vytvoří vůbec první Alej elfů, zasadily 21. prosince děti z kutnohorské Mateřské školy 17. listopadu. V okolí cesty vedoucí ze sídliště Šipší na vrch Kaňk zasadily do země žaludy ze dvou kutnohorských dubů. První z nich roste nedaleko kláštera sv. Voršily a druhý u železničního nádraží Kutná Hora – město. 

.
Dětem se sázením pomáhal také starosta Kutné Hory Martin Starý „Tak, jak porostete vy, porostou i stromy. Až budete dospělí, budou tu stát vzrostlé duby, které už možná ani neobejmete,“ vysvětloval dětem.
Každé místo, kde byly do země zasazeny žaludy, bylo doplněno kůlem, který bude tvořit oporu stromkům v prvních letech jejich života, a ochranou před okusem zvěří. K zasazeným dubům přibydou ještě jasany a hlohy. Jednou z inspirací pro projekt je totiž stará keltská pověst, podle níž se na místech, kde společně rostou dub, jasan a hloh, objevují skřítci.
„Děti měly o sázení velký zájem, takže se ani na všechny nedostalo. Proto budeme na jaře určitě pokračovat,“ doplnil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.
Druhým inspiračním zdrojem projektu je Hobit a Pán prstenů, kde patří ničení stromů k symbolům zla. Třetím zdrojem je pak kniha Muž, který sázel stromy od francouzského spisovatele Jeana Giona, v níž i malý přínos jediného člověka dokázal změnit bezútěšnou krajinu v krásný kout přírody. Sázení stromů pomáhá u dětí vytvářet vztah k přírodě a umožní jim vnímat ve stále se zrychlujícím světě věci a procesy, kterou jsou dlouhodobé a trvají desítky či stovky let. V krajině, která se vlivem globálních změn klimatu neustále otepluje, budou stromy poskytovat stín i zadržovat vodu. Jejich plody budou tvořit potravu pro zvěř i ptáky. Ještě předtím, než se objevily první plody zasazené v krajině, umístily žaludy do šesti květináčů děti z Mateřské školy Benešova. Na školní zahradě tak mezi nimi vyrostou i tři potomci známého Žižkova dubu. Ten je již několik set let starý, plodí málo a letos se tak podařilo nasbírat jen přibližně deset jeho žaludů. Proto jejich pěstování začíná právě na zahradě školky, kde budou mladé semenáčky lépe chráněny před výkyvy počasí i zvěří.
„Chtěl bych poděkovat dětem, paní ředitelce kutnohorských mateřských škol i panu starostovi za pomoc a podporu projektu. Těším se, že se spolu uvidíme opět na jaře u dalšího sázení,“ uzavřel Dalibor Dostál.

(tz)

.

Zavřít menu