Společnost eCENTRE, pořadatel elektronických aukcí, uspořádala v závěru minulého týdne unikátní elektronickou aukci na výběr dodavatele elektřiny a zemního plynu pro 4145 domácností z měst a obcí  České republiky. Účastnili se i domácnosti a podnikatelé z Kutnohorska. ……………………………………..

Protože některé domácnosti poptávaly levnější elektřinu i plyn, je celkový počet soutěžených smluv bezmála šest tisíc. „Unikátní byla aukce především v tom, že dodavatelé energií soutěžili o dosud největší počet smluv pro domácnosti v historii pořádání elektronických aukcí v České republice,“ řekla marketingová manažerka společnosti eCENTRE Alice Mazurková. Aukce byla kvůli obrovskému zájmu domácností nakonec rozdělena do dvou, které následovaly těsně za sebou. Objem, který se společnosti eCENTRE podařilo dodavatelům energií nabídnout, činil celkem v obou aukcích více než 145 milionů korun. Domácnosti celkem ušetřily více než 40 milionů korun, průměrná úspora na jednu domácnost činila v této unikátní aukci 28 procent.

V některém městě či obci se přihlásily do aukce stovky domácností, někde to byly jednotky domácností – v celkovém objemu byl však počet domácností tak velký, že přiměl soutěžící dodavatele energií k velkému boji o klienta, na kterém nakonec vydělaly právě domácnosti. „A to je v kostce princip takových aukcí – kdyby za dodavatelem přišla jedna domácnost, že má vysoké náklady za energie, odkázal by ji nejspíše na platný ceník. Když však je těch domácností několik tisíc, je pro něj velmi zajímavé o ně, byť za cenu nižší ceny, soutěžit,“ vysvětlil ředitel společnosti eCENTRE Vítězslav Grygar.

On-line přehled výsledků aukce z 27. června letošního roku, které se zúčastnily také domácnosti a podnikatelské subjekty z Kutnohorska najdete ZDE.

Konkrétní údaje o výši úspor v regionu by měl být, podle zpráv eCentre, k dispozici po 10. červenci letošního roku.

(tz)

.

Zavřít menu