Nemine den, aby někdo nepsal nebo nevolal a nestěžoval si na bezdomovce. Že se válejí tu na náměstí, tu na sídlišti. A mně je to prý jedno a Městské policii taky. No, jedno mi to není a před volbami bych to asi neměl přiznávat, ale moc si s tím nevím rady. Mám přes metrák a když po mně chtějí peníze, tak je snadno odmítnu.

.
Co ale osmdesátiletá paní nebo osmileté dítě? Mohl bych jako spousta jiných vykřikovat, že je máme zavřít nebo odvézt za město nebo jim aspoň nařezat. Ale já musím ctít zákony a taky bych se nechtěl chovat jako před lety jeden pán s knírkem a s patkou. Ten recept měl a lidi mu tleskali. Naštěstí jsem tu dobu nezažil, ale i tak už jsem toho procestoval a zažil dost. Viděl jsem bezdomovce válející se mezi kalužemi moči v tokijském metru. V době největší slávy SSSR jsem viděl mrzáky s válečnými vyznamenáními žebrající o kopejku v Moskvě. Proplétal jsem se mezi bezdomovci tábořícími kolem Grande – Place v Bruselu.
A teď to máme tady v Kutné Hoře. Prý za to může Charita, protože jim pomáhá. Nebo taky prý ti, co chtějí, abychom prohráli volby, a teď jim platí krabicák, aby otravovali na náměstí. Kterýkoli starosta, se kterým se o bezdomovcích bavím, odpovídá totéž: „Dokud je nechytneme při činu, nic s nimi nesvedeme. A i když je chytneme, moc toho s nimi nenaděláme. Odvezeme je z náměstí, za deset minut jsou zpátky. Odvezeme je na záchytku, stojí nás to těžké peníze a druhý den se to opakuje.  Dáme jim pokutu, nezaplatí. Zákaz pobytu nemůžeme dát těm s trvalým pobytem ve městě.“
Taky jsem se poptal na západě, kde jsou před námi ve všem, takže i s bezdomovci.  Prý už si obě strany zvykly. Radnice a policie na ně léta tlačí, aby se chovali aspoň trochu civilizovaně a neobtěžovali. A po desetiletích to nějak začalo fungovat. A občané si zvykli, že bezdomovci zkrátka existují, a i když na ně není hezký pohled, tak sama jejich přítomnost na ulicích není zločinem ani přestupkem. Částečně také pomáhají projekty podobné tomu pražskému, kde si bezdomovci legálně přivydělávají prodejem jejich časopisu.
Tak kolik let problémů nás v Kutné Hoře asi čeká? Nejlíp by bylo, kdyby nikdo domov neztratil. Myslím, že Město i Oblastní charita dělají hodně pro to, aby bezdomovců bylo co nejmíň. Přesto ale přibývají…

Ivo Šanc, starosta Kutné Hory

.

Zavřít menu