Zástupci Národního vinařského centra odtajnili výsledky Salonu vín ČR – národní soutěže vín 2014, nejvyšší a největší soutěže vín v České republice. Milovníci vína se tak mohou těšit na složení stovky nejlépe hodnocených vín, kterým byl přidělen titul Salon vín České republiky. …………………………………………………

Vinné sklepy Kutná Hora dosáhly znovu velkého úspěchu, když se pošesté (!) v řadě do „bašty“ moravských vinařů prosadily se dvěma vzorky kutnohorských vín. Mezi stovkou nejlepších se umístily Svatovařinecké 2012, plné víno s chutí černých třešní z viniční tratě U Všech svatých na kopci Sukov a Cabernet Cortis 2012, výběr z hroznů, robustní víno plné hutných tříslovin s chutí lesních plodů, čokolády, vanilky a koření pocházející z vinice mezi obcemi Vinice a Vinaře. Úspěch je to o to větší, že jsou to jediná vína z vinařské oblasti Čechy!
„Úspěchu si velice ceníme, je to vysvědčení naší práce, všech, kteří se na výrobě podílejí od vypěstování hroznů až po finalizaci vína. Mám radost, že k vínu z osvědčené trati U Všech svatých se přidalo víno z panenské sklizně z krásné vinice v předhůří železných hor, je to dobrý příslib do budoucna. Jsme hrdí na to, že můžeme produkovat vína z Kutnohorska, protože lokalita pro výrobu vína je zde jedinečná,“ okomentoval skvělou zprávu Lukáš Rudolfský, ředitel Vinných sklepů Kutná Hora.

O soutěži
Stovka nejlepších moravských a českých vín je do Salonu vín vybírána prostřednictvím uceleného trojkolového systému hodnocení v rámci naší nejvyšší a největší soutěže vín. V úvodních kolech soutěže, hodnotících vína ve vinařských podoblastech velkopavlovické, mikulovské, slovácké a znojemské a z vinařské oblasti Čechy, bylo z 1526 vzorků vybráno 761 nejlepších vín, jež postoupila do prvního celostátního kola soutěže. Nejlepších 200 se následně probojovalo do 2. kola, z kterého vzešlo 100 nejlepších vín oceněných titulem Salon vín České republiky, absolutní Šampion, vítěz kategorie a titul pro nejlepší kolekci Salonu vín – národní soutěže vín 2014. Sto nejlepších vín je následně umístěno v celoroční degustační expozici Salon vín ČR, kde se s nimi mohou návštěvníci seznámit od 1. března do 31. ledna následujícího roku. Degustační expozice umístěná ve sklepení valtického zámku je otevřena vždy od úterý do čtvrtka od 9:30 do 17 hodin, v pátek a sobotu od 10:30 do 18 hodin a od června do září také v neděli od 10:30 do 17 hodin.

(tz)

.

Zavřít menu