Integrace dopravy pokračuje, na jízdném mezi Kutnou Horou a Prahou ušetříte
Ilustrační snímek

V souvislosti s rozšířením integrace dopravy je od prosince minulého roku rozšířena možnost použití jízdních dokladů Pražské integrované dopravy. Na jízdném můžete ušetřit desítky korun.

Ve zcela nově integrovaných rychlících linky R9 mezi Prahou, Kolínem a Kutnou Horou budou platit také jízdní doklady
PID. Při kombinaci jízdenek Českých drah s předplatními kupony pro Prahu je nutné si jízdenku ČD zakoupit až do první stanice na území Prahy, tedy do Prahy-Libně.
V nově integrovaných vlacích bude možné použít jednotlivé i předplatní jízdenky PID, avšak zatím bez možnosti označení papírových jízdenek PID pro jednotlivou jízdu ve stanici/zastávce nebo ve vlaku. V osobních pokladnách stanic Kolín, Kutná Hora hl. n. a Kutná Hora město bude umožněn prodej jízdenek PID pro jednotlivou jízdu s předem zvoleným počátkem platnosti.

Jízdenky PID výhodné i pro turisty z Prahy

Prodej jízdenek PID na pokladnách Českých drah je výhodný i pro Pražany, kteří vyráží vlakem na výlety po okolí. „Pokud už mají jízdenku pro Prahu, třeba předplatní kupon na Lítačce, stačí, když si u pokladny na nádraží dokoupí pouze lístek pro potřebný počet tarifních pásem za Prahou, a můžou nasednout do vlaku. Například cesta rychlíkem z Prahy do Kutné Hory dosud vyšla na 103  při běžném jízdném ČD a na 77  se slevou IN25. Pokud cestující využije jízdné PID a dokoupí si k pražské Lítačce sedmipásmovou jízdenku do Kutné Hory, zaplatí jen 54 ,“ popisuje další výhodu systému Petr Tomčík, ředitel organizace ROPID.

Cena jízdenky se odvíjí od počtu pásem Pražské integrované dopravy, kterými cestující skutečně projede. Pak už si zákazník musí hlídat pouze časovou platnost, která se liší podle počtu zakoupených pásem. Nejlevnější jízdenka za 18  platí 30 minut a pokrývá dvě pásma, zatímco ta nejdražší vyjde na 160 korun a držitel s ní může cestovat až 24 hodin po celém Středočeském kraji i v Praze.

Na rozdíl od klasických jízdenek na MHD se ty z pokladen v železničních stanicích ve vlaku už neoznačují. Jejich časová platnost je vytištěná přímo na lístku, zákazník si však začátek platnosti může sám vybrat během nákupu. V době platnosti jízdenky pak cestující může jezdit neomezeně ve vybraných tarifních pásmech.

Výsledek obrázku pro pid kutnohorsko

redakce

Zavřít menu