„Katedrály pomáhají katedrále” – tak zní název projektu s benefičními koncerty

V České republice se kromě svatovítského chrámu nachází ještě tři další stavby, které se mohou pyšnit titulem gotická katedrála. V Čechách jsou kostely katedrálního architektonického typu vzácné. Shodou okolností je najdeme poměrně blízko hlavního města, a to právě ve Středočeském kraji. Katedrálami se mohou honosit dvě historická centra tohoto kraje, a to Kolín s chrámem sv. Bartoloměje a Kutná Hora s chrámem sv. Barbory a katedrálou Nanebevzetí Panny Marie.

Proč by tedy nemohly katedrály pomoci katedrále a podílet se tak svou měrou na dostavbě varhan našeho národního klenotu? Organizátoři projektu, Římskokatolická farnost Kutná Hora, Římskokatolická farnost Kutná Hora – Sedlec a Římskokatolická farnost Kolín, se rozhodli podpořit sbírku na nové varhany pro katedrálu sv. Víta benefičními koncerty, které budou probíhat od září do prosince tohoto roku.

Kutná Hora se spojí s Kolínem

Projekt je spojen čtyřmi základními pilíři. Prvním z nich je probuzení zájmu veřejnosti o společnou pomoc při realizaci výstavby nových varhan v katedrále, která sice byla oficiálně dokončena v roce 1929, ale stále nebyla udělána pomyslná závěrečná tečka, a tou jsou právě reprezentativní varhany, jichž je chrám hoden. Pobízející je i skutečnost, že si letos připomínáme 100. výročí od založení republiky. Druhým stavebním kamenem projektu je shodnost ve stylu architektury již zmíněných staveb. Třetí a čtvrtý pilíř lze shrnout jedním slovem – spojení. A to jak propojení měst Kutná Hora a Kolín, tak spojení lokálních umělců, kteří se na uskutečnění benefice budou podílet.

Kromě koncertů proběhnou také ve stejném období dvě doprovodné akce – ukázka kostelních varhan kutnohorské farnosti s výkladem místního varhaníka pro školy a výstava s názvem Varhany v Kutné Hoře, která se uskuteční v kapli Božího Těla tedy v místě, kde se nacházela varhanní dílna kutnohorského mistra Tučka.

Podpořme společně svou účastí sbírku, díky níž budeme moci zanechat odkaz budoucím generacím v podobě honosných varhan pro svatovítský chrám!

Klára Cigániková, Kristýna a Jan Drahotovi

Zavřít menu