O víkendu 25. a 26. června již po pětadvacáté ožije město tradiční návštěvou krále Václava IV. V letošním roce si navíc připomínáme 700 let od narození Karla IV., a proto jubilejní ročník tradiční akce nese motto „Na počest císařského otce“. Tentokrát se návštěvníci přenesou v čase do roku 1396, v němž by se císař Karel dožil svých osmdesátých narozenin.

Jubilejní ročník přinese změny

I v letošním roce se tradiční akce uskuteční v areálu zahrad Jezuitské koleje a ve Vorlíčkových sadech – tedy kolem chrámu svaté Barbory. „Stejné jako loni“ to však nebude. Programových míst bude oproti loňsku více, na nádvoří Jezuitské koleje bude nově připraveno kolbiště pro turnaje na koních, zde se uskuteční i další novinka – turnaj v lukostřelbě.

Jinak řešený a rozšířený bude také prostor pro dobový jarmark, a to především v neplacené části v Barborské ulici (podél Jezuitské koleje) a v okolí chrámu svaté Barbory. „Chceme se také více zaměřit na rodiny s dětmi a nabídnout doplňující aktivity právě nejmenším návštěvníkům,“ říká PhDr. Světlana Hrabánková, autorka a organizátorka akce. „Proto plánujeme vymezit dostatečný prostor v zahradách rytířskému ležení, ve kterém by si malí rytíři a princezny mohli vyzkoušet historické disciplíny, ale také se něco dozví o tehdejším životě, tradicích, řemeslech a dalším. Ke známým kejklířům a kolotoči se nově přidá žonglérské divadlo Komedianti Na káře se svými vystoupeními a také nový kolotoč na ruční pohon umístěný mimo placený prostor.“

Další, ale ne poslední novinkou je také zvýhodněné vstupné do kutnohorských památek během daného víkendu pro návštěvníky Stříbření. Za výhodnějších podmínek tedy budou moci návštěvníci navštívit Hrádek, chrám svaté Barbory, Kamenný dům, Kostnici, chrám Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci a také Galerii Středočeského kraje. Ta navíc pouze o tomto víkendu vystaví Kutnohorskou iluminaci, která zpodobňuje dobývání a zpracování stříbra v Kutné Hoře. „Seznam památek a zvýhodněné podmínky jsou uvedeny na webových stránkách akce www. stribreni.cz,“ dodává Mgr. Edita Dvorská, která je od letošního roku odpovědná za propagaci akce. „Kromě zvýhodněných vstupů, které, jak doufám, budou návštěvníci pozitivně kvitovat, jsme připravili také kurz, který by návštěvníkům napomohl při výrobě gotického kostýmu. Chceme tak oslovit především návštěvníky z řad místních. Kostýmovaní diváci mají kromě možnosti zažít akci tak trochu jinak i výraznou slevu na vstupném,“ doplňuje ještě Dvorská.

(tz)

Zavřít menu