Kutnohorská Masaryčka je e-Twinningovou školou

V dubnu tohoto roku centrální podpůrné středisko pro e-Twinning v Bruselu zveřejnilo výsledky hodnocení žádostí o udělení certifikátu „e-Twinningová škola“. V České republice toto ocenění získalo 17 škol. ZŠ T.G.Masaryka Kutná Hora je jednou z nich a může být na tento titul právem hrdá. Oceněné školy společně vytvoří evropskou síť předních e-Twinningových škol a stanou se inspirací pro další vývoj e-Twinningu.

S e-Twinningovými projekty jsme na naší škole začali v roce 2015, kdy jsme realizovali první dva projekty – jeden se školou ze Slovenska a druhý s polskou školou. V dalším školním roce přibyly opět dva projekty zásluhou Mgr. Kateřiny Opočenské, která je hlavní iniciátorkou e-Twinningových aktivit na naší škole. Ve školním roce 2016/17 už přibylo dalších 6 projektů, do kterých se zapojily další kolegyně a komunikačním jazykem byla nejen angličtina, ale i němčina. Za projekt „Spring in my country“ získala Mgr. Kateřina Opočenská certifikát kvality. V letošním školním roce žáci pracují na projektu „Be a buddy, not a bully!“ a na projektu „Creating a mini dictionary“, do kterého je zapojeno 12 škol z různých zemí.

Aktivita eTwinning podporuje on-line spolupráci škol a učitelů na dálku za pomoci digitálních technologií. Proč je dobré se do projektů zapojovat? Důvodů by se našlo mnoho – mezi nejdůležitější patří motivace žáků k tomu, že budou dělat něco netradičního, zajímavého, budou využívat informační a komunikační technologie ke spolupráci s žáky z různých koutů Evropy, poznají vzdělávací systémy v jiných zemích, učitelé si obohatí své zkušenosti a budou si vyměňovat nápady s kolegy z jiných zemí, zdokonalí své vzdělávací metody díky poznatkům kolegů z partnerských škol, poznají jiné kultury, zlepší se v cizím jazyce, dají vzdělání evropský rozměr.

Mgr. Zdenka Mačinová

Zavřít menu