Kutnohorští žáci během projektu „Kutná Hora na talíři“ zjišťují, jak chutnají plodiny tradičně pěstované v regionu. Ještě před prázdninami získali příležitost seznámit se s produkty zemědělské výroby. Během výukového programu, který pro ně připravilo o.s. POD HORAMI, ochutnali například malínský křen či přivoněli k majoránce a šafránu.

.
Formou hravých aktivit se seznámili s historií zemědělství a důležitými plodinami našeho kraje. Od září na ně čeká další regionální program, zaměřený tentokrát na ovoce.
Cílem programů je žákům přiblížit místní historii a představit jim Kutnou Horu z odlišného pohledu, než který jim nabízejí učebnice. Díky programu o místním zemědělství žáci vědí, že Kutnou Horu neproslavily jen významné architektonické památky, ale také zdejší úrodná půda. „Děti překvapilo, že malínský křen byl svojí kvalitou vyhlášen po celém Rakousku-Uhersku, ale i to, že se na Kutnohorsku kdysi pěstoval šafrán či čekanka. Dozvěděli se, jak tyto plodiny vypadají, k čemu se používaly a proč už je na místních polích nenajdeme,“ přibližuje program koordinátorka projektu Jitka Rosická.
Bohatou ovocnářskou minulost našeho regionu přiblíží žákům druhý program, který bude v nabídce pro školy od nového školního roku. Historické snímky a archívní texty zavedou žáky opět o desítky let zpátky, aby se dozvěděli, k čemu odkazují místní názvy Třešňovka či Ve Švestičkách. Ochutnají ovoce sušené, povidla i mošty, aby poznali, jak naši předci ovoce uchovávali, aby měli přísun vitamínů i v zimě. Seznámí se se starými odrůdami ovoce a jejich pěstováním i s dnes již netradičními ovocnými stromy, které byly v našem kraji hojně zastoupené, jako jsou moruše, ryngle či mišpule. Na příkladu pěstování vinné révy žáci najdou odpověď na otázku, zda je možné na slavnou historii úspěšně navázat.
Programy jsou realizovány v rámci projektu Kutná Hora na talíři, který finančně podpořilo Město Kutná Hora.

(tz)

.

Zavřít menu