V Kutné Hoře se uskuteční 8.-10.září 2016 druhý ročník divadelního festivalu Kulturní invaze. Třídenní akce představuje avantgardní alternativu k zavedeným přehlídkám. Stejně jako v prvním ročníku, který proběhl v září 2015, se festival soustředí na to nejdivočejší a nejoriginálnější z české a slovenské scény, přináší původní projekty a premiéry a objevuje nové a netradiční prostory.

Festival proběhne na řadě pozoruhodných míst Kutné Hory: v Galerii Středočeského kraje (GASK), která sídlí v barokní jezuitské koleji, v prostorách bývalého pivovaru v Sedlci, nově také v kutnohorské synagoze a konečně na Palackého náměstí a v Tylově městském divadle.

Festival letos uvítá bratislavské Divadlo Stoka, režiséry Jana Friče, Jana Kačenu, Michal Hábu či Lucii Ferenzovou, pražské A studio Rubín a členy experimentálního souboru Handa Gote.

Na pozvání festivalu vytvořil jeden z nejvýraznějších současných českých režisérů, Jan Frič, originální happening pro prostory Pivovaru v Sedlci. Pod názevm Pušenje može usporiti krvotok budou herci Jana Kozubokvá, Michal Dudek a Tomáš Červinek meditovat – zahalení v oblacích kouře a nesrozumitelné poezie – o zanikající české hospodské tradici a českém životě kuřáků, a to v těsném sousedství kutnohorské továrny na cigarety. Premiéra představení bude vyvrcholením celého festivalu v sobotu 10. září.

Festival zahájí legendární slovenské Divadlo Stoka pod vedením režiséra Blaha Uhlára, které představí dvě nové inscenace: Kritérium a Bordeline. V obou případech půjde o první české uvedení.

V premiéře představí publiku své sólové představení Upír na Koštofránku, inspirované Josefem Váchalem, performer, scénograf a člen skupiny Handa Gote Robert Smolík. Loutkové představení určené dospělým divákům je hororovou miniaturou na téma jičínského příběhu ze 17. století. „Druhá žena měšťana Klatovskýho, Salomena, oběsivší se na stříbrném řetízku od pásu a řádně na hřbitově jičínském Na koštofranku r. 1628 pohřbená, potom však v městě se zjevující a krev lidem ssající, byla exhumována a její uťatá hlava do ohně vržena“, napsal k tomu sám Váchal.

Prvním uvedením je také Coalhouse Ragtime Horror Terror Funny Show pražské skupiny Lachende Bestien, která se tak v čele s režisérem Michalem Hábou také vrací na místo činu. Hába se inspiroval Heinrichem von Kleistem (Michael Kohlhaas), E.L. Doctorowem (Ragtime), Franzem Kafkou (Mimo zákon), ale i jičínským Rumcajsem. Na vodní scéně GASku se tak potká westernový punk se vznešenou literaturou a kořeny evropské kultury s lidovými zbojníky.

Festivalovým divákům se také představí pražské A studio Rubín, které uvede hru Jaroslava Žváčka, držitele ceny Magnesia Litera, Obludov. Komedie z prostředí venkovské beznaděje se odehrává na autobusové zastávce: a právě tu pro účely festivalového představení stane i na kutnohorském Palackého náměstí. V Obludově hrají Jan Plouhar, Pavel Šimčík a Lukáš Příkazký.

Enfant terrible českého divadla Jan Kačena se v autorském představení Stokorcový les přesune do prostor synagogy v Kutné Hoře. S performery Norbertem Židem, BioMashou a Loly Lolyovou se vydá zkoumat krajiny dětské literatury a čtenářských zážitků, které nejsou zdaleka tak nevinné, jak se zdá: své o tom ví i medvídek A.A.Milneho, žijící v lese pod pseudonymem, který se svými přáteli pořádá dobrodružné výpravy, třeba za hledáním ocasu.

Pro dětské diváky jsou připraveny také dvě pohádková představení v prostorách GASKu, Velký uši Divadla Kolonie v režii Lucie Ferenzové a loutkový Otesánek v podání Roberta Smolíka a Tomáše Procházky ze skupiny Handa Gote.

Festival pořádá spolek Kulturní invaze za podpory Středočeského kraje, města Kutná Hora a spolku KHnet.info.

Kontakty a další informace: www.kutnahorafestival.cz, kulturni.invaze@gmail.com,

Hana Svobodová: +420 777 101 053

Vojtěch Varyš: +420 778 005 101

tz

Zavřít menu