Legiovlak přijel ze sousedního Kolína na nádraží Kutná Hora město v úterý 16. května.

Je výborné, že tento projekt vznikl, a jezdí po České republice. Jsem moc rád, že jsme je dnes mohli přivítat i v Kutné Hoře,“ uvedl starosta Martin Starý, který vlak i jeho posádku na místě přivítal.

Legiovlak se skládá ze 13 zrekonstruovaných vagonů, které představují vojenský ešalon. Těmito vlaky se desetitisíce čs. legionářů přepravily v letech 1918–1920 napříč Ruskem po Transsibiřské magistrále a průjezd si často musely vynutit bojem s bolševiky. Součástí vlaku jsou vozy polní pošty, těplušky, dále se vlak skládá ze zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského (zrekonstruován na Slovensku), ubytovacího a dvou plošinových vozů. Ve všech vozech na návštěvníky čeká věrná rekonstrukce vybavení, legionáři v dobových stejnokrojích, ale také originální exponáty a několik stovek fotografií na panelech mapujících historii čs. legií.

Cílem Legiovlaku je zaujmout především nejmladší generaci, a proto byly na Kutnohorsku osloveny základní a střední školy.

Široké veřejnosti je Legiovlak v Kutné Hoře přístupný zdarma každý den až do neděle 21. května. Ve všední dny od 8 do 18 hodin a o víkendu od 9 do 18 hodin.

Michal Bílek

Zavřít menu